Нові подробиці надання Томосу: Росія погрожує Варфоломію

    2497

    Вселенський патріарх Варфоломій піддається погрозам і тиску з Москви в зв’язку зі створенням Української автокефальної церкви.

    Про це розповів президент України Петро Порошенко у Львівській області під час участі в урочистих зборах з нагоди 150-річчя товариства “Просвіта”, передає прес-служба глави держави.

    “Томос про автокефалію – це ще один Акт проголошення незалежності України. І саме тому це так важливо. І не тільки для майбутніх або сучасних віруючих цієї церкви. Це важливо для кожного українця. Тому що ми з вами ще один стовп української незалежності створюємо “, – сказав Порошенко.

    За його словами, всі розуміють, що автокефалія – ​​це національне питання, яке стосується незалежності та національної безпеки.

    “Є результат. Його Святість і Синод, перш за все підтвердили незаконність анексії Київської митрополії Москвою, яка була проведена ще в 17 столітті. Це було незаконно і неканонічно. Вони, як і ми, не визнають ніяких претензій РПЦ на Україні. Рішення про надання автокефалії православної церкви України – прийнято. Томос, грамота, це підтверджує – написано. Об’єднавчий собор – призначений. І зараз колосальна відповідальність лягає на ієрархів церков “, – додав президент.

    За словами Порошенка, він, патріарх Варфоломій і держава зробили свою справу в питанні надання Томосу Україні.

    “Можливо навіть більше, ніж могли. Можливо навіть більше, ніж міг (Варфоломій, – Ред.), з огляду на той шалений тиск і погрози, які сьогодні йому надходять з Москви. Я впевнений в тому, що українці самі впораються без перста з Московії, від президента Росії і Кирила“, – резюмував Порошенко.

    Джерело



    • інші новини