Нові дослідження спростували користь риб’ячого жиру і вітаміну D

    167

    Профінансовані американським урядом роботи виявилися досить цікавими для кардіологів і дієтологів.

    Фахівці з декількох національних інститутів здоров’я п’ять років проводили ряд одночасних експериментів з вивчення користі риб’ячого жиру і вітаміну D. У загальному, в нових дослідженнях взяли участь 26 тисяч осіб від 50 років і старше. Ніхто з них не був хворий на момент початку досліджень і не мав історії лікування серцевих захворювань або раку, від яких нібито допомагають захиститися риб’ячий жир і вітамін D.

    Чотири групи учасників щодня приймали різні препарати: перша група – 1 г риб’ячого жиру і 2000 МО вітаміну D, друга – 2000 МО вітаміну D і плацебо, третя – 1 г риб’ячого жиру і плацебо і четверта – тільки плацебо. По завершенні експериментів вчені не змогли визначити, яка група брала який препарат. Таким чином ці результати, опубліковані в New England Journal of Medicine, повністю спростували користь цих добавок при профілактиці раку або серцевих захворювань.

    Хоча не все виявилося так однобічно. Вміщені в риб’ячому жирі омега-3 кислоти все ж знижують ризик серцевого нападу, але найбільше користі від такої добавки отримують ті, у кого риба не входить в щоденне меню. При цьому вітамінні комплекси з омега-3 і вітаміном D залишаються нешкідливою добавкою до збалансованої дієти, кажуть дієтологи.



    • інші новини