Унікальний туристичний пішохідний і веломаршрут України: природні парки

1327

А ви вже чули про проект «Вишиваний шлях»?

Це унікальний туристичний пішохідний і веломаршрут по Україні, який пролягає через 10 областей: від Ужгорода до Харкова, що об’єднав Західну і Східну частини нашої Батьківщини. Шлях проходить через більш ніж 300 населених пунктів і 500 найцікавіших туристичних пам’яток. Особливістю цього маршруту є те, що на його шляху лежать як великі міста, так і маленькі, невідомі вам раніше, але надзвичайно красиві села, а також незвичайні історико-культурні та природні пам’ятки, цікаві музеї та безліч інших об’єктів, відвідування яких дозволить відкрити для себе нашу країну з абсолютно іншого боку!

Серед цікавих природних об’єктів, що знаходяться на “Вишиваний шляху”, є і національні природні парки. Сьогодні в Україні їх близько 50-ти, створених з метою збереження унікальних ландшафтних або геологічних умов, рідкісних видів рослин і тварин, і, крім цього, відкриті для відвідувачів. На жаль, культура і традиції відвідування національних природних парків в Україні не дуже розвинені, хоча це, напевно, кращі місця для спілкування з природою, проведення фотозйомок або активного відпочинку.

Отже, вирушивши в подорож “Вишиваним шляхом”, ви зможете відвідати одні з наймальовничіших національних природних парків України.

Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Фото: http://skole.org.ua

Національний природний парк охороняє унікальну природу північно-східноъ частини Українських Карпат і розташований на території Львівської області. Гірський масив Сколівські Бескиди розташований між річками Стрий, Опір і Мізунка. Тут збереглися чисті букові ліси природного походження, а також столітні ялинові і ялицеві. У них водяться олені, косулі, кабани, вовки, ведмеді, борсуки, горностаї, рисі та ін. На території парку розташовані такі відомі пам’ятки природи, як водоспади Кам’янка та Гуркало. У парку організовують кінні прогулянки, багато екологічних стежок, в відведених місцях дозволено розбивати намети і розводити вогнища.

Національний природний парк «Північне Поділля»

Фото: http://park-podillya.com.ua

Територія парку знаходиться в межах Львівської області. Його окрасою вважають райони гір Гологори та Вороняки, приваблюють сюди також райони витоків однієї з найбільших річок України – Західного Бугу. Особливою цінністю цього краю називають співіснування рослин різного походження: західно-європейського, середземноморського, азіатського і північного. Різноманіття флори парку налічує майже третину всіх видів рослин в Україні.

Національний природний парк «Кременецькі гори»

Фото: http://kremgory.in.ua

Він знаходиться на території Тернопільської області і входить в число найкрасивіших національних парків в Україні. Тутешні кліматичні умови сприяють розвитку багатого і різноманітного рослинного і тваринного світу. На території національного парку “Кременецькі гори” розташовані відомі історичні пам’ятники, зокрема пам’ятки сакральної архітектури і навіть місця паломництва. Тут прокладено екологічні стежки та еколого-туристичні маршрути, а також, що дуже важливо, організовані спеціальні велосипедні маршрути. Крім цього, територія парку є одним з найпопулярніших місць для паропланеризму в Україні.

Національний природний парк «Дермансько-Острозький»

Фото: https://vk.com/npp_derman_ostroh

Парк створений у 2009 році на території Рівненської області. Він розташований в заплаві річки Збітінка, що протікає між мальовничими пагорбами Волинської та Подільської височин. Завдяки своєму географічному положенню територія національного парку виявилася на перетині кордонів різних фізико-географічних областей, що призвело до різноманіття ландшафтів і багатству рослинного і тваринного світу.

Національний природний парк «Мале Полісся»

Фото: http://malepolisja.in.ua

Парк розташований на території Ізяславського та Славутського районів Хмельницької області. Це прекрасний фауністичний комплекс: ліси, мальовнича заплава річки Горинь, унікальні озера і болота різних типів.

Білоозерський національний природний парк

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Білоозерський національний природний парк розташований в межах Київської та Черкаської областей. На жаль, в останні роки цей парк відомий перш за все як місце для розваг певних українських скандальних чиновників. Однак сьогодні територія парку відкрита для відвідування і відпочинку. Хоча і в занедбаному стані, парк все ж має унікальну природу, багатий рослинний і тваринний світ.

Слобожанський національний природний парк

Фото: https://vk.com/npp_slobozhanskyi

Молодий і, на жаль, маловідомий національний природний парк розташований в долині річки Мерла на території Краснокутського району Харківської області. Парк об’єднує в собі природні особливості двох зон – Полісся і Лісостепу. Його візитною карткою вважають реліктові озера, невеликі болота і торфовища, які є абсолютно унікальними для цієї місцевості.

Подорожуйте з “Вишиваний шляхом” і відкривайте для себе Україну!

Джерело: weloveua



• не пропусти