Темний бік Чорного озера на Кіровоградщині – де відбуваються містичні історії (фото)

28552

Загадкове озеро Берестувате, яке називають Чорним озером, має славу темного, навіть моторошного місця. На сьогодні ця пам`ятка природи залишається малодослідженою. Вічно крижана, безкінечно глибока вода приховує свої таємниці…

Блуд, русалки, загадкові смерті

Біля озера людям часто буває якось не по собі – розповідають місцеві. Чіпляється блуд, і людина може отямитись вже у воді. На одному з берегів, просто посеред лісу знаходиться колишня державна дача. Дехто з гостей, які час від часу відпочивають на тій дачі, розповідає, що вночі біля озера маряться русалки…

Берестувате, як і більшість туристичних пам`яток, має свої легенди. Про те, як навічно затонула тут карета хана Гірея. Виготовлена із чистого золота, вкрита діамантами і сапфірами, вона, мабуть, навічно залишилась лежати у глибинах. І про Махна, який заховав тут награбовані скарби. А ще про невільників, яких татари переводили через цей ліс. Тих, хто зовсім вибився із сил і не міг далі йти, топили в Чорному озері. Кажуть, їхні стогони і досі долинають до берегів…

Та найжахливіша історія, з тих, які розповідають, трапилась тут всередині 70-х років. Велика компанія молодих дівчат і хлопців якось приїхала до озера. Це були сміливці, що забавлялись ворожінням та викликанням духів. Підлітки мали із собою старовинні книжки про магію. Як саме провели вони ту ніч біля озера невідомо. Та згодом, коли люди почали їх шукати – на місці знайшли ті старі книжки і мертві тіла всіх, хто приїхав до озера. Причини смерті міліція так і не змогла встановити.

Болото Чорний ліс

У давнину на цій території був степ, який населяли люди. Про це свідчать розкопки знайдених курганів доби бронзи (ІІІ-ІІ ст. до н.е.), земляних валів й городищ праслов’янських племен Чорноліської культури. Та з часом степ поглинуть густезний ліс і великі болота. Крони високих дерев сплетуться у суцільний шатер, що не пропускатиме сонця. А буйна густа рослинність зробить ліс закритим для людей, чим збереже його первозданність.

Озеро Берестувате знаходиться на території урочища Чорний ліс, що займає частину земель Знам’янського та Олександрійського районів Кіровоградської області – всього 7,4 тис. га. Це межиріччя двох правих приток Дніпра – Інгульця та Тясмина.

Особливим тут є сфагнове болото (від назви моху – сфагнум), яке знаходиться на дні балки Чорноліски. Цікаве тим, що ростуть тут рослини, які не зустрічаються у центральних областях України, а характерні для Полісся, чи навіть Кавказу.

Озеро Берестувате, що розкинулось на площу близько 16 га, насправді більше схоже на болото. Офіційно це гідрологічна пам’ятка природи — «Болото Чорний ліс».

Майже вся поверхня води озера покрита сплавиною (зелені «острівки» із різних видів рослин). Доказом того, що озеро реліктового походження є особливі види болотних рослин (наприклад, грушанка круглолиста, вахта трилиста). Довкола озера ростуть ліси з дубами та грабами.

В урочищі Чорний ліс зустрічається багато рідкісних представників флори і фауни, також занесені до Червоної книги види. А от в самому озері живе тільки один вид риби – земляний карась. Цей унікальний вид риб живе тільки в Чорному озері у Кіровоградській області. Вода тут не замерзає навіть узимку. А її рівень постійно однаковий.

Цікаво, що у товщі озерної води накопичується газ метан, який має властивість вибухати. (Звідси, ймовірно, й дивні звуки, які інколи чують люди).

Озеро без дна

Озеро Берестувате – один із найзагадковіших куточків природи України. І найбільша загадка полягає у тому, що ніхто досі не може виміряти глибини цього озера, хоч спроб було багато. Працівники місцевого держлісгоспу розповідають, як якось, взявши дві мотузки по 250 метрів, спробували опустити їх на дно. «Пристрій» зупинився, ймовірно вдарившись у дно, вже коли була розмотана котушка другої мотузки майже до кінця. Науковці кажуть, що Берестувате ймовірно має подвійне, а то й потрійне дно. Перше з них утворюють опале листя та рослини.

Як утворилось озеро Берестувате? Вчені розповідають, що час його «народження» – льодяниковий та постльодовиковий періоди, коли тала вода почала накопичуватись у заглибинах рельєфу.

Ще одним феноменом Чорного озера є так звані плаваючі острови. Окремі ділянки суші, які постійно «мігрують» поверхнею. Тож стоячи, здавалося б, на березі, можна несподівано опинитись посеред озера. На таких острівках, де ростуть трави і дерева, квітнуть рідкісні орхідеї, а дзеркало озера прикрашають водяні лілії.

Крижана вода, яка не прогрівається навіть влітку, й багато охочих до людської крові п’явок, відбивають бажання купатись у Берестуватому. Та й глибина біля берегів – близько 2 метрів.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Поблизу села Водяне Знам’янського району Кіровоградщини

GPS:
48°46’25″N 32°32’39″E

Поради бувалого мандрівника:
Щоб побачити озеро – спершу потрібно доїхати до Знам’янки. І вже звідти, розпитавши місцевих про точне місце розташування, вирушити у дорогу через лісовий масив.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Чорний ліс на карті Боплана 1650 рік
Чорний ліс на карті Боплана 1650 рік
фото: Leon-ZN
фото: Leon-ZN
фото: cruel_dot
фото: cruel_dot
фото: cruel_dot
фото: cruel_dot
фото: jarkokozak
фото: jarkokozak

Chorne ozero

Chorne ozero

фото: bogdanovka
фото: bogdanovka
Болотяні квіти фото: jarkokozak
Болотяні квіти
фото: jarkokozak
Проліски в Чорному лісі фото: jarkokozak
Проліски в Чорному лісі фото: jarkokozak

20150328_142924



• не пропусти