Горизонтальні водоспади – природний феномен Австралії

1798

Кажуть, відмінність людини від водоспаду полягає в тому, що ступінь його величі не визначається висотою його падіння. Однак на землі безліч природних чудес: можна відшукати не тільки традиційні водоспади , які спадають на землю з запаморочливої висоти, але і горизонтальні. Такі природні феномени знаходяться в Австралії. Незважаючи на те, що їх висота всього близько 5 метрів, за своєю красою вони не поступаютьсям наймальовничішим водоспадам світу.

Горизонтальні водоспади знаходяться в австралійській затоці Телбот. Там розташовуються дві гірські гряди на відстані приблизно в 300 м одина від одної, в кожній з яких є вузькі розколини (ширина однієї з них близько 20 м, другий – 10 м). Під час припливів величезна маса води із затоки спрямовується через розколини. Через різницю в рівні води під сильним натиском утворюється природний феномен – горизонтальні водоспади.

Незважаючи на те, що австралійські горизонтальні водоспади явно не конкуренти таким гігантам, як Ніагарський водоспад або водоспад Вікторія, Девід Аттенборо, один з найвідоміших натуралістів в світі, дослідивши це природне явище, назвав його «одним з найбільших чудес природи у світі».

Горизонтальні водоспади - природний феномен Австралії (1)

Горизонтальні водоспади - природний феномен Австралії (2)

Горизонтальні водоспади - природний феномен Австралії (3)

Горизонтальні водоспади - природний феномен Австралії (4)

Горизонтальні водоспади - природний феномен Австралії (5)



• не пропусти