Стародавнє місто Копан, місто індіанців майя, Гондурас (23 фото)

1674

Стародавнє місто Копан (ісп. Copán) — одне з найбільших археологічних городищ на території Гондурасу (одна зі стародавніх назв городища та околиць — Хушвінтік). Розташовано на заході Гондурасу, в центральній частині долини однойменної річки, за кілометр від однойменного містечка та за кілька кілометрів від кордону з Гватемалою. Існувало з перших століть до н. е., у період розквіту (VII–VIII століть) Копан був центром царства Шукууп — самостійної держави стародавніх майя, що охоплювала територію сучасної південно-східної Гватемали та південно-західного Гондурасу. Згасання Копана, імовірно, пов’язано із загальною кризою держав майя у IX столітті.

Стародавнє місто Копан вважається одним з найяскравіших доказів існування цивілізації майя. Неймовірна історія індіанців не дає спокою багатьом археологам та історикам, а пам’ятки тієї епохи стабільно притягують мандрівників і любителів пригод.

На думку вчених тут знаходився один з найбільших центрів індіанців майя, який був створений на початку нашої ери. Після заходу цивілізації майя місто практично пішло під землю серед джунглів. Залишки міста були виявлені лише в 1839 році, після чого в ці місця стали з’їжджатися дослідники й археологи. У результаті було виявлене стародавнє місто з пірамідами, статуями, храмами, платформами і стадіоном. Масштабність Копана, хоча і поступається центрам майя в Мексиці або Гватемалі, але вражає спорудами та зразками різьблення тієї епохи.

Сьогодні в стародавньому місті Копан знаходиться кращий в регіоні Археологічний музей, в якому відновлені багато свідоцтва далеких часів. Своєю величністю вражають стели Великій площі з зображенням стародавніх правителів. Особливий інтерес у туристів викликає Мала піраміда, яка розташована в центрі площі.

Стародавнє місто Копан є об’єктом ЮНЕСКО і одним з унікальних місць на планеті, де сучасник може повернутися на багато століть тому, відвідати двір ягуарів або оглянути священний камінь, на якому в далеку епоху часів майя робили обряди жертвопринесення.

Сучасних людей вражає той факт, що все це було створено без спеціальної техніки. Вражає смуга вирізаних в каменях піктограм, звана ієрогліфічним сходами. Головних храм стародавнього міста майя під назвою храм Росалія, на думку археологів, був зведений у 571 році. На його стінах висічені значних розмірів барельєфні зображення.

На відстані близько 1500 метрів від Великої Площі Копана в східному напрямку розташовані руїни району Лас-Сепультурас, який був місцем проживання самих знатних кланів. Всього археологи змогли виявити тут більше сотні будівель і 450-ти поховань. Був знайдений квартал торговців Улуа і місця, в яких проживали прості жителі древнього міста.



• не пропусти