Афінський Акрополь, стародавня архітектура античного світу, Греція (19 фото)

25168

Афінський Акрополь — найвідоміший акрополь у світі, розташований у столиці Греції місті Афіни на пагорбі Акрополіс висотою 156 м над рівнем моря. Афінський Акрополь був офіційно проголошений провідною пам’яткою загальноєвропейської культурної спадщини 26 березня 2007 року. Вважається, що Афінський Акрополь («верхнє місто») був заснований першим царем Аттики – Кекропсом. У мікенський період пологу вершину пагорба займала царська резиденція, надійно укріплена фортечними стінами.

Афінський Акрополь виник як захисна споруда близько 6-10 тисяч років тому. Вже тоді цей скелястий відріг, розташований сьогодні на околиці Афін, приваблював своєю неприступністю – скеля заввишки 70-80 метрів з майже рівним верхнім майданчиком і крутими схилами з трьох боків вже тоді служила притулком для місцевого населення в разі нападу. Але по-справжньому укріплення тут стали будувати близько 1250 року до н.е., коли пагорб був оточений потужними стінами в 5 метрів завтовшки, будівництво яких потім приписували циклопам.

Але справжній розквіт прийшов сюди в 5 столітті до н.е., коли греки вигнали війська перського царя Ксеркса. Після себе перси залишили тільки руйнування, і правитель Афінської держави Перікл вирішив не відновлювати руїни, а відбудувати Акрополь заново. Саме під час його правління і під керівництвом видатного скульптора Фідія цей релігійний центр міста перетворився на ту перлину, яка, хай і з численними, часто непоправними руйнуваннями, дійшла до наших днів, і яку тепер знає весь світ.

З 450 року до н.е. тут були збудовані славнозвісні споруди давньогрецької архітектури, головними з яких стали Парфенон (храм богині Афіни Парфенос), Пропілеї, урочистий вхід в Акрополь, храм Ніки Аптерос (на відміну від загальноприйнятого зображення, афіняни зробили свою Ніку безкрилою, щоб богиня перемоги не полетіла від них ), храм Ерехтейон, присвячений царю з давньогрецької міфології Ерехтею, а також Ніці і Посейдону, і статуя Афіни Промахос, що вражала своїми розмірами (21 метр) і величчю, з відлитим із золота шоломом і наконечником списа, що служили своєрідним орієнтиром для кораблів, що бачили світло великої богині здалеку.

Століття, що проходили, не пощадили Афінський Акрополь. У 6 столітті була відвезена до Константинополя і там зруйнована під час пожежі приблизно в 12 столітті статуя Афіни, сильно постраждали всі храми, у тому числі і Парфенон, який кілька разів протягом своєї історії змінював назву, колишній і католицький храм, і мечетть, і ледь не знищений страшним вибухом пороху, що стався 26 вересня 1687 під час облоги міста військами венеціанської республіки. Лише після здобуття Грецією в 1830 році незалежності було зупинено розграбування і розтягування по найбільших музеях світу руїн Акрополя, а з 1898 року стала проводиться масштабна реконструкція пам’ятника.

Афінський Акрополь складається з двадцяти одного історичного об’єкта. Головною визначною пам’яткою міста є Парфенон – величний храм, присвячений Афіні-діві. Поруч з ним стоїть його попередник – Гекатомпедон і Ерехтейон, зведений на честь царя Ерехтея, Афіни і Посейдона.

Найбільшою пам’яткою Афінського Акрополя є театр Діоніса. Розташований на південно-східному схилі пагорба, він вміщував в себе близько сімнадцяти тисяч глядачів. Праворуч і ліворуч від театру Діоніса знаходяться два менших за розміром культурних «зали» – Одеон Геродота Аттики і Одеон Перикла. Останній з театром Діоніса пов’язує прогулянкова галерея Євмена.

На території Афінського Акрополя знаходяться святилища Зевса, Асклепія, Нікі Аптерос, Діоніса, Пандіона і Аглаври – дочки царя Кекропса. Унікальним архітектурним пам’ятником античного періоду є Пропілеї – парадний в’їзд, обрамлений портиками і колонадами. Розташована поруч з Парфеноном Халькотека представляє собою споруду складського типу, що використовувалося для зберігання жертовної начиння і міського зброї.

Сьогодні Акрополь – всесвітньо відома пам’ятка, а його храми – справжня скарбниця давньогрецької архітектури, дбайливо зберігається для нащадків.



• не пропусти