20 найбільш вражаючих загублених та покинутих міст світу (фото)

9494

Скільки всього на нашій планеті існує загублених міст, точно не знає ніхто. Але ті, які археологам вдається виявити, незмінно викликають величезний інтерес, як у фахівців-істориків, так і звичайних любителів всього незвичайного. Ось деякі з найвідоміших загублених міст.

1. Тікаль, Гватемала

lost01 20 знаменитих загублених міст

Тікаль – це одне з найбільших міст-держав індіанців майя. Він був побудований ще в VII столітті до нашої ери, а в період розквіту чисельність його населення доходила до 200 тисяч осіб. Історія Тікаль була сповнена драматичними моментами, і після численних воєн і повстань люди остаточно покинули його. Сталося це наприкінці Х століття, і з тих пір Тікаль залишається містом-примарою.

2. Ктесифон, Ірак

lost02 20 знаменитих загублених міст

У період з II по VII століття Ктесифон був столицею спочатку Парфянського царства, а потім Сасанидського. Цегляні будівлі Ктесифона, що дійшли до наших часів і сьогодні вражають уяву своєю пишністю і розмірами.

3. Великий Зімбабве

lost03 20 знаменитих загублених міст

Великим Зімбабве називають руїни стародавнього міста, що знаходиться на території південноафриканської держави Зімбабве. За оцінками археологів це місто з’явилося в 1130 році і протягом трьох століть вважалося головною святинею народу шона. За високими кам’яними стінами міста могли одночасно проживати близько 18000 чоловік. Сьогодні міські стіни являють собою одну з найдивовижніших пам’яток Великого Зімбабве. Вони побудовані без застосування будь-якого будівельного розчину, а їх висота досягає п’яти метрів.

4. Мохенджо-Даро, Пакистан

lost04 20 знаменитих загублених міст

Місто індійської цивілізації з похмурою назвою Мохенджо-Даро (що перекладається як «Пагорб Мерців) з’явилося в долині Інду на території сучасного Пакистану більше чотирьох з половиною тисяч років тому. Воно є сучасником Єгипетських пірамід і одним з перших міст Південної Азії. Місто процвітало протягом майже тисячі років, але все ж, врешті-решт, жителі його покинули. Археологи висловлюють припущення, що виною тому була навала аріїв.

5. Багерхат, Бангладеш

lost05 20 знаменитих загублених міст

Це місто, що стоїть в місці злиття річок Гангу і Брахмапутри, було побудоване в XV столітті. У часи його розквіту тут діяло 360 мечетей. Але після смерті засновника Багерхат занепав, і його майже повністю поглинули джунглі. Сьогодні частина міста розчищена, і тут проводять екскурсії для туристів.

6. Національний парк Меса-Верде, США

lost06 20 знаменитих загублених міст

У Національному парку Меса-Верде (штат Колорадо) знаходиться безліч руїн старовинних міст, які будували індіанці племені анасазі в VI-XIII століттях. Найбільшою спорудою в парку вважається чудовий «Скельний палац», що привертає щороку більше 700 тисяч туристів. Місто було покинуте жителями приблизно в 1300 році. Причини, чому люди кинули свої будинки, досі неясні, але висловлюються припущення, що в цьому винна тривала посуха.

7. Віджаянагара, Індія

lost07 20 знаменитих загублених міст

Колись Віджаянагара був столицею могутньої імперії, яка займала весь південь Індійського субконтиненту. Сьогодні на місці Міста Перемоги (так перекладається назва Віджаянагара) знаходиться село Хампі. Правда, тут і сьогодні крім величних руїн знаходиться ще й безліч діючих храмів індуїстів, і в тому числі знаменитий храм Пампапатхі, який навіть давніший самого Віджаянагара.

8. Місто Ані, Туреччина

lost08 20 знаменитих загублених міст

Ані – це столиця стародавнього вірменського царства, що стоїть на території сучасної Туреччини. Колись населення цього древнього міста перевищувало 100 тисяч осіб, а завдяки великій кількості храмів воно було відоме як місто 1001 церкви. До наших днів дожили руїни безлічі вірменських церков XI-XIII століть і палац Сельджукидів. Але всі ці пам’ятники знаходяться в жахливому стані – у них живуть бездомні, і на їх території безтурботні туристи влаштовують пікніки. Влада не проявляють належної уваги до охорони цього пам’ятника історії.

9. Фіви, Єгипет

lost09 20 знаменитих загублених міст

Перші поселення людей на території цього міста відносяться до 3200 р до н.е. У 2000 р до н.е. у Фівах проживало близько 40 000 чоловік, що робило їх найбільшим містом того часу. Статус найбільшого міста світу Фіви зберігали за собою аж до 1000 р. до н.е. Навіть сьогодні руїни, що залишилися від колишньої пишноти, вражають уяву. Найвідоміші пам’ятники Фів – це храм Луксора і Карнакський храм (який є найбільшим храмовим комплексом Стародавнього Єгипту) і гробниця Тутанхамона.

10. Карфаген, Туніс

lost10 20 знаменитих загублених міст

Протягом своєї довгої історії Карфаген був столицею різних держав. Спочатку це була фінікійська держава, яка теж називалась Карфаген. У 146 г до н.е. і держава, і місто було повністю зруйновані римлянами, але досить скоро самі ж римляни відбудували Карфаген заново. Після падіння Риму Карфаген став столицею королівства Вандалів. Остаточне падіння великого міста відбулося в VII столітті, коли місто було зруйноване арабами. Але все одно до нашого часу дожило чимало руїн в основному римського періоду.

11. Персеполь, Іран

lost11 20 знаменитих загублених міст

Засновником чудового міста Персеполь був перський цар Кір Великий. Місто було засноване близько 560 до н.е. Протягом століть місто переходило з рук в руки, зберігаючи при цьому за собою статус столиці і великого міста. Але під час арабського завоювання Персеполь був повністю перетворений на руїни. Найвідомішим пам’ятником міста є величезний палац Ападана.

12. Ефес, Туреччина

lost12 20 знаменитих загублених міст

Саме в цьому місті в VI столітті до н.е. був побудований легендарний храм Артеміди, який був одним із семи чудес світу. Місто процвітало доти, поки поруч було море. Але коли воно далеко відступило від міських стін, торгівля поступово згасла, і разом з нею зникло і чудове місто, залишивши після себе одні руїни.

13. Паленке, Мексика

lost13 20 знаменитих загублених міст

У III-VIII ст Паленке мав велике політичне та культурне значення для цивілізації Майя. До нашого часу дожило чимало чудових кам’яних будівель, що відносяться до 600-800 рр., серед яких Храм Сонця, Храм Хреста і Храм Написів. Місто прийшло в запустіння задовго до прибуття Колумба, ймовірно в результаті міжплемінних воєн.

14. Помпеї і Геркуланум, Італія

lost14 20 знаменитих загублених міст

Ці два загиблих в результаті виверження вулкана міста є, напевно, одними з найвідоміших зниклих міст. Коли 24 серпня 79 р н.е. почалося катастрофічне виверження Везувію, більшість жителів Помпеї смерть наздогнала раптово, а потім місто було повністю поховане під багатометровим шаром вулканічного попелу. Жителям Геркуланума пощастило більше – більшість з них встигли покинути місто, перш ніж воно зникло під розпеченим попелом.

15. Петра, Йорданія

lost15 20 знаменитих загублених міст

У давнину місто Петра стояло на перехресті важливих торговельних шляхів, що приносило йому незліченні багатства. Але з часом римляни освоїли водний шлях, сильно послабивши сухопутну торгівлю. Поступово жителі покинули місто, і його поглинули піски Аравійської пустелі. Сьогодні тут можна бачити відмінно збережені чудові стародавні споруди.

16. Ангкор, Камбоджа

lost16 20 знаменитих загублених міст

Ангкор був столицею кхмерської імперії з IX по XV століття. Сьогодні він являє собою одну з найбільш грандіозних за своїми розмірами історичних пам’яток світу. Площа цього міста-храму перевищує 400 кв.км, а пишність скульптур його індуїстських храмів абсолютно приголомшує уяву.

17. Сьюдад-Пердіда, Колумбія

lost17 20 знаменитих загублених міст

Назва Сьюдад-Пердіда перекладається з іспанського як «загублене місто». Це місто майже на 700 років старше, ніж знаменитий Мачу-Пікчу. У 1972 р Сьюдад-Пердіда був випадково виявлений місцевими розкрадачами гробниць. Коли торгівля археологічними цінностями з цього міста придбала великі масштаби, влада Колумбії нарешті зацікавилася, і місто було виявлене після повномасштабного дослідження. У цьому районі постійно йдуть бойові дії між урядовими військами і різними озброєними угрупуваннями, тому туристи досить сильно ризикують, вирушаючи навіть за офіційно пропонованим маршрутам, які охороняють колумбійські військові. Сама дорога у Сьюдад-Пердіда теж досить важка і вимагає хорошої фізичної підготовки.

18. Мачу-Пікчу, Перу

lost18 20 знаменитих загублених міст

Стародавнє місто Мачу-Пікчу в 2007 році отримало звання Нового чуда світу. Місто з’явилося близько 1440 р і процвітало аж до таємничого і раптового зникнення всіх його жителів в 1532 р. місто уникнуло нападу конкістадорів і руйнувань, але жителі чомусь його залишили.

19. Чичен-Іца, Мексика

lost19 20 знаменитих загублених міст

Чичен-Іца є одним з найбільших міст цивілізації майя. Воно було засноване в VII столітті, а у 1194 р жителі покинули його з невідомих причин. Іспанські завойовники знищили величезну кількість манускриптів майя, тому археологам не вдається з’ясувати справжню причину занепаду великого міста. Сьогодні натовпи туристів приваблюють піраміди і храми Чичен-Іца, які чудово збереглися.

20. Занаду, Монголія

lost20 20 знаменитих загублених міст

Занаду – це літня резиденція легендарного монгольського хана Хубілая, який на Заході більш відомий під ім’ям Кубла-хан. У 1275 р Марко Поло описував це місце, як чудовий мармуровий палац, прикрашений золотом. Але до наших днів дійшли одні тільки руїни.

Бонус. Трипільські міста

trypillya3

Трипільські міста — міста народу трипільської культури, що виявлені на території сучасної України, Молдови і Румунії. Ці поселення можна вважати першими проявами цивілізації на території України. Найбільші міста були збудовані в 4000—3700 роках до н.е., що є наймасштабнішими поселеннями тогочасної Європи.

Панорама трипільського протоміста біля с. Майданецьке, 3600—3500 рр. до н.е. Площа 2 км. кв., близько 2 тисяч споруд, 6—10 тисяч мешканців
Панорама трипільського протоміста біля с. Майданецьке, 3600—3500 рр. до н.е. Площа 2 км. кв., близько 2 тисяч споруд, 6—10 тисяч мешканців

Під час найбільшого розквіту трипільської культури (наприкінці середнього етапу) населення на всій території її розповсюдження становило близько 410 000—1 000 000 осіб, а зайнята територія — близько 190 000 км².
Окремі ж міста населяли до 25 000 чоловік, при цьому вони мали площу до 450 га. Найбільші міста знайдені на території сучасної Черкаської області. Свої міста трипільці використовували 50—80 років, після чого їх спалювали і жителі переходили на нове місце.

Найбільші міста
Поблизу с. Тальянки — близько 3700 до н.е., 15 000—25 000 жителів, до 2 700 будинків, площа 450 га. Тальянки був найбільшим містом трипільців в 3600—3500 роках до н.е.
Поблизу с. Доброводи — близько 3800 до н.е., до 10 000 жителів, площа 250 га.
Поблизу с. Майданецьке — близько 3700 до н.е., 6 000—10 000 жителів, до 1575 будинків, площа 270 га.
Поблизу с. Небелівка — близько 4000 до н.е., площа 300 га. Найбільше трипільське місто свого часу.



• не пропусти