Названо причини перетворення стародавньої Землі в крижану пустелю

589

Геофізики з США розібралися, що послужило причиною льодовикового періоду, що практично повністю покрив Землю снігом і льодом 700 млн років тому.

Американські геофізики назвали причину, по якій кілька сотень мільйонів років тому Земля опинилася майже повністю покрита снігом. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Geophysical Research Letters.

На думку вчених, причиною того, що 717 мільйонів років тому велика частина Землі обледеніла, з’явилася вулканічна активність на місці Франклінського магматичної провінції, розташованій на територіях сучасних Аляски і Канади. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Geophysical Research Letters.

Виверження приводили до викиду в верхні шари атмосфери діоксиду сірки і сірководню. Ці сполуки приводили до формування сульфатних аерозолів – крапель, що відбивають сонячне світло і таким чином знижують нагрівання нижніх шарів атмосфери і поверхні планети.

Вчені зауважують, що виверження вулкана Пінатубо на філіппінському острові Лусон, що відбулося в 1991 році, призвело до викиду в атмосферу десяти мільйонів тонн сірки, що протягом року знизило глобальну температуру на приблизно 0,5 градуса Цельсія. Автори також відзначають наявність зворотного зв’язку – посилення вулканічної активності в давнину, коли заледеніння поширилося аж до території сучасної Каліфорнії, що призвело до ще більш інтенсивного відображення льодами сонячного світла і більш швидкого охолодження планети.