Екологи: живопліт і кущі очищають повітря в містах краще дерев

618

Роль живої огорожі в очищенні повітря недооцінена, особливо в містах.

Кущі та живопліт здатні очищувати повітря у забруднених містах із високими будівлями краще, ніж дерева, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Atmospheric Environment.

В роботі зазначається, що високі дерева добре очищують повітря на відкритих просторах, у той час як у містах із щільною забудовою цю задачу краще виконують невисокі щільні чагарники.

Один із авторів дослідження, професор Прашант Кумар з Університету Суррея каже, що міській владі варто спробувати висаджувати живоплоти там, де це дозволяє зробити ширина тротуару.

Наразі Кумар і інші дослідники намагаються встановити, які саме рослини краще підходять для очищення повітря в містах із щільною забудовою і якою повинна бути оптимальна висота живоплоту.

Автори дослідження не виступають проти дерев: навпаки, вони закликають саджати більше дерев, тому що все більше людей сьогодні переїжджають жити до міста.

В роботі лише зазначається, що роль живої огорожі в очищенні повітря недооцінена, особливо в містах. За словами професора Кумара, живі огорожі хороші тим, що вони очищають повітря “на рівні вихлопної труби”.



• не пропусти