8 питань, які потрібно ставити собі хоча б раз на рік

5940

Корисно інколи поставити собі важливі запитання та “відзвітувати” перед собою про власне життя. Але важливо відповідати чесно та періодично робити висновки, щоб мати змогу скоригувати подальший напрямок. Тож, хоча б раз на рік, слід запитати у себе:

1. Що змінилось за минулий рік?

Скоріш за все, вже у минулому році ви планували те, яким буде ваше майбутнє. Хтось планує відвідати нові країни у наступному році, хтось — вивчити нову мову. Навчитись шити, змінити роботу, купити велосипед, переїхати у інше місто — бажання можуть відрізнятись, але їх зазвичай декілька.

Чи здійснили ви заплановане за минулий реалізувати заплановане?

2. Яким я хочу себе бачити ще через рік?

Планувати — це хороша справа. Але якщо плани ці не на туманне майбутнє, а мають чітку прив’язку до часу. Поставте собі часове обмеження і складіть чіткий план, як саме здійснити бажане. Старайтесь поступово виконувати по одному пункту і не відкладати все на невизначений час, адже досягнення мети — це не майбутнє. Досягнення мети — це дії, які відбуваються тут і зараз.

3. Чи виріс я професійно?

Якщо ви мрієте про стрімкий кар’єрний зріст, то року має бути цілком достатньо, аби зрушитись хоча б на одну сходинку. Це може вимірюватись у підвищенні на посаді, покращенні умов праці, збільшенні заробітної плати.

За рік нічого не змінилось? Це тривожний сигнал про те, що потрібно або міняти роботодавця, або докладати більше зусиль для професійного розвитку.

4. Чи задоволений я своєю роботою?

Причиною застою на кар’єрних сходинках може бути низька зацікавленість у роботі. Якщо у вас просто немає бажання професійно зростати та досягати нових вершин у тому, чим зараз займаєтесь, слід задуматись. Може краще змінити роботу?

Краще постійно міняти професії і шукати щось, від чого ви будете отримувати задоволення, ніж “відсиджуватись” роками не на своєму місці.

5. Що нового я зробив і вивчив останнім часом?

Людський мозок здатен до активної роботи лише тоді, коли його “підгодовують” новою інформацією. Тож не варто зациклюватись на одній роботі, одному виді спорту, стилі музики та жанрі кіно. Слід постійно вчитись чомусь новому, читати незвичні книги, пробувати майструвати руками речі із незвичних вам матеріалів. Хоч дізнаватись про космос, аби лише продовжувати навчатись новому.

Згадайте, що нового ви спробували за минулий рік, які книжки прочитали, зі скількома новими людьми познайомились?

6. Чи правильні люди мене оточують?

Від оточення залежить не тільки наш “успіх” у широкому розумінні цього слова. Люди впливають на наші рішення, на натхнення до роботи і творчості, повсякденний настрій і впевненість у собі. Банально, але інколи саме скептичне ставлення до ваших мрій друга чи коханої людини — може зарубати цілком реальні прагнення. Старайтесь обмірковувати свої відносини із близькими людьми. Якщо вони зупиняють вас і вселяють невпевненість, старайтесь змінити такий стан речей, налагодити спілкування і оточити себе тільки тими, хто підтримує кожного дня.

7. Чи наблизився я до здійснення своєї мрії?

Якщо ви чітко знаєте, чого хочете від життя, то все що залишається — йти у вірному напрямку. Але це не так просто, як здається. Робота, щоденні турботи, час на друзів і родичів, повсякденні задачі — все це може займати весь час. І ось минув рік, а в сторону здійснення своєї мрії не було вчинено жодного кроку. В такому разі треба зупинитись і зробити все можливе, аби перепланувати час і почати цей шлях.

8. Може слід змінити свої плани?

Одна із причин, чому деякі люди втрачають жагу до здійснення своєї мрії всього життя — вона перестає бути мрією усього життя. Як так, спитаєте ви? Усі люди дорослішають, розвиваються та змінюються. Міняють своє оточення, захоплення, життєві цілі та пріоритети. І не дивно, що при цьому туманна мрія “відкрити власний ресторан” відійшла на другий план, коли виявилось, що ресторанний бізнес не такий вже й цікавий. Можливо, за останні кілька років людина почала замислюватись про те, що хотіла б мати справу лише з кулінарією.

Переглянувши свої цілі і бажання, можна зрозуміти, що цілком реально стати успішним кухарем. Але треба змінити пріоритети і вже зараз почати вчитись, практикуватись, шукати роботу в хороших закладах.

Змінювати свою життєву ціль — не страшно. Значно гірше — слідувати за тією, яка вже втратила свою актуальність.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти