5 правил етикету на борту літака, про які варто знати

1290

Етикет на борту літака викликає багато суперечок. Наприклад, кому має належати підлокітник і чи допустимо знімати взуття? Про ці та інші суперечливі моменти в літаку – читайте в матеріалі.

Представники однієї з авіакомпаній опитали мандрівників з п’яти країн і склали правила поведінки, яких варто дотримуватись під час польоту.

Хто займе підлокітник

Займайте тільки один підлокітник, а другий залиште сусідові. Думки туристів розділяються лише тоді, тільки коли йдеться про крісло в середині. 47% опитаних мандрівників з Великобританії і 42% з США сказали, що пасажир в середині має право зайняти обидва підлокітники. А приблизно половина мандрівників з Італії, Франції та Німеччини вважають, що підлокітники на середньому сидінні можуть дістатися тому, хто про це попросить.

Чи можна знімати взуття і шкарпетки

Для когось зняте взуття – невід’ємна частина польоту, хтось вважає це неприпустимим, однак більшість мандрівників ставляться до цього терпимо. Так що взуття сміливо можете знімати. Якщо тільки ви не летите італійським рейсом – там 75% мандрівників вважають зняття взуття неприйнятним. А знімати шкарпетки – це вже точно занадто. Проти висловилися майже всі.

Чи можна розмовляти з сусідами

Що може бути гірше, ніж кілька годин сидіти поруч із занадто балакучим сусідом? 83% опитаних сказали, що розмова з сусідом не повинена заходити далі вітання та посмішки. Також неприпустимо ділитися занадто особистою інформацією. Щоб закінчити неприємну розмову, багато хто радить вибачитися і послатися на те, що вам потрібно до вбиральні.

Будити чи не будити сплячого сусіда

У житті будь-якого мандрівника обов’язково настає момент, коли вам потрібно в туалет, а сусід заснув і загороджує вам прохід. Більшість вважають, що будити сусіда в такому випадку можна, але тільки один раз за політ.

Приблизно третина опитаних сказали, що вони перелізуть через сплячого пасажира, якщо той спить дуже міцно. Як краще перелазити? 54% людей відповіли, що лицем до лиця.

Чи варто терпіти хропіння

Якщо сусід не просто спить, але ще й голосно хропе? Більшість опитаних вважають за краще потерпіти. Просто додайте звук в навушниках. Однак деякі зізналися, що легенько штовхнуть сусіда, зробивши вигляд, що це сталося випадково.

Джерело: 24 Канал


• не пропусти