Добірка ресурсів для вивчення польської мови онлайн

5451

Польська мова є однією з найпопулярніших іноземних мов в Україні, тож прагне отримати хоча б базові її знання. Це і не дивно, адже Польща – це країна-сусід і її мова відноситься до слов’янської мовної групи, що робить її освоєння для нас набагато простішим, ніж, наприклад, англійської.

Так, українська та польська дещо подібні і кожен бажаючий може самостійно освоїти цю іноземну мову. Тож ми зібрали добірку різних ресурсів для вивчення польської мови самостійно.

Онлайн програми:

1. Польська мова: www.polskijazyk.pl

Цей інтернет-ресурс створено за підтримки уряду Польської Республіки і над освітньою програмою працювали провідні польські філологи. Вона розроблена для російськомовних та україномовних користувачів і розрахована на повне самостійне освоєння польської мови з нуля.

Ця платформа є безкоштовною, містить багато тестів, текстів, аудіоматеріалів і розподілена на уроки за рівнями – від базового А1, до просунутого В2. В кінці проходження рівнів ви маєте змогу скласти тест на знання мови та отримати відповідний сертифікат. Його сміливо можна назвати найкориснішим ресурсом для самостійного вивчення польської мови.

2. Польська мова за 7 уроків https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.ookamikb.speakasappo

Коли немає змоги приділити окремий час для уроку з польської – є зручне рішення, додаток на телефон. Сім уроківмістять основну граматику та побутову лексику. Кожне із занять має аудіосупровід. Також мають додаткові пояснення, відео та аудіодоріжки. І звісно ж, вправи для закріплення знань. Проходьте вправи на телефоні під час поїздки в громадському транспорті, у черзі тощо.

3. Польська мова безкоштовно https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.tweeba.mobile.learning.uapl

Ще один додаток для телефону. У ньому можна відслідковувати прогрес навчання та розраховувати, скільки матеріалу потрібно засвоїти для переходу на наступний рівень. Унікальність цієї програми у тому, що вона працює у оффлайн-режимі. А при підключенні до мережі, відкривається додатково онлайн-словник і таблиця відмінювання найуживаніших у польській мові дієслів.

Безкоштовні підручники, доступні в інтернеті:

Вивчення іноземної мови за допомогою підручника ще ніхто не відміняв. А завдяки тому, що електронна версія більшості підручників сьогодні є в інтернеті – це можна також робити з комп’ютеру чи телефону.

  1. Д. Сток. Польська мова за три місяці – автор цього підручника обіцяє, що пройшовши всього 11 занять, ви вивчите польську мову всього за три місяці. І більше того – зможете вільно нею розмовляти! Починаються уроки з основ, до кожного розділу також є вправи для засвоєння матеріалу та слова до вивчення. І так, ви давно хотіли вивчити польську та думали, що це довго? Три місці – це непоганий термін для змагання із собою. Поставивши конкретні терміни – ви зможете дійсно досягнути результату.
  2. Т. Мочалова. Польська мова “з нуля” – підручник унікальний та корисний тим, що в ньому приділяється значна частина уваги вивченню написання букв та словосполучень, саме тих, які є притаманними для польської мови і часто не зрозумілими україномовним людям. Після кожного такого розбору йде добірка слів для вивчення. Ці матеріали будуть корисні тому, хто дійсно хочеться «розібратись» у механізмі побудови польської мови.
  3. Олег Слюсар «Польська мова» – цей підручник розроблено спеціально для україномовних студентів. Він містить тексти для засвоєння, а після них – набір нових слів до вивчення, сформований у невеличкий словник.

Інтерактивне навчання:

Візьмемо до прикладу сайт із польськими фільмами, які супроводжуються українськими субтитрами: http://sub-kino.com/load/filmi_onlajn/polskoju/97 . Це чудовий спосіб краще пізнати польський менталітет, навчитись сприймати цю мову на слух і при цьому не перенавантажувати мозок правилами та завданнями.

Читання простих польських казок, прослуховування музики тощо – все це  знадобиться у самостійному вивченні польської. Так само – бажане живе спілкування польською, аби ви вчились не тільки слухати, але і говорити нею. Всі ці поради можна застосувати і до вивчення інших іноземних мов, в тому числі англійської, але слід зауважити, що все ж польська мова дещо подібна з українською, а значить такі інтерактивні заняття будуть значно краще засвоюватись.

Польська мова може неодноразово тим, хто любить подорожувати, адже багато бюджетних авіа перельотів до Європи здійснюється з довгою пересадкою у Польщі. Тож знання польської стане у нагоді, коли ви вирішите прогулятись містом, замість того, щоб просиджувати в залі очікування 12 годин. Та і взагалі, знання ще одної іноземної мови ніколи не шкодило людині, навпаки – ці завжди відкривають шлях до нових можливостей.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua