5 токсичних фраз, які не повинна чути від батьків жодна дівчинка

8551

Всі нам знайома ця фраза: «дівчинка повинна бути красивою і хазяйновитою, а хлопчик сильним і розумним». Можливо, тисячі років тому це й було виправдано: чоловіки полювали за мамонтів, а жінки оберігали вогнище. Але сьогодні матері і батьки продовжують “вбивати” у голови дівчаткам непотрібні установки, які безнадійно застаріли.

5. Дівчатка не б’ються і завжди слухаються дорослих

Поступливі дівчатка не спричиняють жодних турбот і незручностей батькам. Однак у дорослому житті слухняна дівчинка, яка не може дати відсіч, ризикує стати жертвою фізичного або морального насильства.

Домашнє насильство – хвороба суспільства. У країнах, де культивується жіноча слухняність, рівень жорстокості вкрай високий: 70% в Індії, 42% в Туреччині. Жертви миряться з побиттями і образами, адже з дитинства звикли підкорятися тому, хто сильніший.

Будь-яка людина, незалежно від статі, має право захищати свої інтереси і при необхідності показувати зуби ворогові. Дівчинка не стане грубою пацанкою, якщо дасть здачі або навчиться відстоювати свою точку зору.

4. Дівчинка повинна бути акуратною, бо заміж ніхто не візьме

Дівчаток за замовчуванням вчать бути акуратними: їм потрібно володіти акуратним почерком, прибирати у своїй кімнаті – і ще купу всього треба. Однак акуратність не гендерна риса, а виховувати любов до порядку необхідно у кожної дитини незалежно від статі. Дівчинка, яку батьки фанатично вчать прати, прибирати, пекти пироги, і в сімейному житті звалює на себе всі домашні обов’язки.

В результаті численних опитувань з’ясувалося, що сучасні жінки, мало того що працюють повний день, ще й тягнуть на собі все господарство. Дружини по 16 годин на тиждень витрачають на наведення порядку, прання, виконання уроків з дітьми, а ось чоловіки – всього 6. Психологи кажуть: у роботи по дому немає статі. Це означає, що хлопчик повинен вміти мити підлогу, а дівчинка – вкрутити лампочку, наприклад.

3. Жіночий склад розуму якийсь особливий, отже не варто лізти в «чоловічі справи»

Стара байка про те, що жінкам не дається математика / фізика / програмування, – це не більше ніж бабусині казки. Насправді вчені досі не знайшли в мозку чоловіків якихось особливих нейронів, які відповідають за математичні здібності. Але дівчатка все одно бояться вчити алгебру або геометрію, яка нібито непідвладна жіночому розуму. Тут є вина батьків і вчителів.

Жарти про особливу жіночу логіку, манеру водіння, необізнаність в математиці непомітно б’ють по самооцінці дитини. Психологи кажуть, що до 6 років дівчатка і хлопчики бачать світ однаково і вірять у свої сили. Але до 7 років дівчатка думають, що недостатньо розумні, щоб займатися математикою / будувати літаки / проектувати мости.

Вчителі та викладачі апріорі чекають від хлопчиків академічних успіхів, а на дівчаток звертають менше уваги. Таке ставлення може позначитися на виборі професії: хто зна, можливо, ваша дочка могла б стати другою Марією Кюрі, якби не поблажливе ставлення до жіночих розумових здібностей.

2. Головна цінність жінки – зовнішність

В якій би країні світу ви не народилися, батьки, швидше за все, говорили вам, що хлопчик повинен бути сильним і розумним, а дівчинка – ніжною і красивою. В результаті дівччатка виростають з думкою, що їх головний капітал – зовнішність.

Взагалі-то в цьому твердженні є своя гірка правда. Соціологи вважають, що жінок досі оцінюють за зовнішнім виглядом. Згідно з опитуванням, менеджери з персоналу в першу чергу звертають увагу на макіяж і колір волосся майбутньої співробітниці, а вже потім на ділові якості. Чи потрібно озвучувати, що до чоловіків застосовуються інші критерії?

Зрозуміло, що з такою несправедливістю потрібно щось робити. У Великобританії, наприклад, заборонили рекламу з гендерними перекосами на кшталт «мама красива, а тато розумний».

Компанія Mattel (виробник ляльок Барбі), яку давно лають за нереалістично гламурний образ жінок, вирішила підтримати кампанію проти гендерної нерівності. У лінійці з’явилися Барбі-суддя, Барбі-пожежниця та інші представниці «нежіночих» професій.

1. Дівчатка не лазять по деревах і не стрибають по гаражах

Вчені давно довели, що чоловіки сильніші за жінок: у них і м’язової маси більше, та й самі м’язи влаштовані по-іншому. Тільки це зовсім не означає, що жінкам потрібно менше фізичної активності.

Знайомство дівчаток з видами спорту, які традиційно вважаються чоловічими (футбол, баскетбол), не перетворить іх на хлопчиків. На думку психологів, така активність допомагає їм побачити своє тіло ніби зі сторони і відчути себе не тільки красивою, але й сильною, сміливою, спритною.



• не пропусти