7 типів фото у соцмережах, які свідчать про низьку самооцінку

999148

Фото, які користувачі публікують у соціальних мережах здатні розповісти нам про людину значно більше, аніж здається на перший погляд. Окрім того, що вона їсть, п’є, як і з ким проводить свій час, ми можемо дізнатися про її впевненість у собі та самооцінку. Психологи впевнені – можна дуже багато дізнатися про суть людини по фото з інтернету.

Велика кількість селфі

Якщо людина викладає в мережу занадто багато Селфі, намагається обрати найбільш вдалий ракурс і зловживає фільтрами, то, швидше за все, вона сумнівається в своїй привабливості, оскільки боїться показати себе такою, якою вона є насправді. Пристрасть до селфі і часта їх публікація в інтернеті навіть є симптомом особливого психічного захворювання – «селфітіса». На думку медиків, типовий хворий даним розладом – це невпевнена у собі людина, яка прагне привернути до себе увагу і підвищити самооцінку за допомогою лайків і коментарів.

При цьому ті, хто схильний постити групові селфі, набагато рідше відчувають проблеми із самооцінкою, адже не зациклені на собі, мають багато друзів і відкриті для спілкування.

Демонстрація щасливих відносин

Існує окрема категорія користувачів, які формують в соцмережах паралельну реальність, демонструючи підписникам свого ідеального партнера і зразковий шлюб. Таку ілюзію легко створити за допомогою фотографій обійм з коханою людиною, букетів квітів та інших подарунків, навіть якщо насправді між партнерами безліч непорозумінь і відносини висять на волосині.

На думку психологів, ті, хто занадто активно транслює особисте життя у соцмережі, ймовірно, не повністю впевнені в собі і своєму партнері і таким чином намагаються переконати себе та інших у тому, що в їхніх відносинах і житті панує ідилія.

Знімки зі спортзалу

Потрапили до категорії людей з прихованими комплексами й любителі викладати фото зі спортзалу. Працювати над своїм тілом – це здорово і заслуговує на повагу, але експерти стверджують, що якщо такими знімками усипаний весь профіль у соцмережі, то це говорить про низьку самооцінку. Публікуючи знімки тренувань, людина шукає схвалення від сторонніх, позитивних відгуків про її фігуру, щоб і самій стати впевненою у красі свого тіла.

Зрозуміло, мова йде про публікації рядових користувачів, а не про пости професійних фітнес-інструкторів, які діляться з підписниками секретами ефективних тренувань.

Невдалі фото друзів

Майже всі хоча б раз потрапляли в ситуацію, коли хтось із друзів публікував у мережі фото, де ви вийшли, м’яко кажучи, невдало. В такому випадку точно не варто засмучуватися. Швидше за все, ваш приятель страждає від комплексів і за допомогою такого поста хотів підняти свою самооцінку.

Розкіш і подарунки

Людині з нормальною самооцінкою не потрібно хизуватися і розповідати про нові покупки. Але якщо у когось не вистачає віри у свою значимість, то найчастіше його стрічка починає заповнюватися кадрами розкішного життя і фотографіями дорогих подарунків. Вихваляючись статусними речами і VIP-локаціями, людина наче говорить, що у неї все добре, і піднімає свою самооцінку.

Бонусом до таких публікацій нерідко йдуть тексти із розряду «ти можеш все», «мільйони дістаються наполегливим» і так далі. Так люди починають самі підтримувати себе в складній ситуації і борються з невпевненістю.

Фотографії, де не видно частини обличчя

Ті, хто любить фотографуватися, прикриваючи обличчя волоссям або руками, або робити знімки в профіль чи зі спини, часто сором’язливі і закомплексовані. Більш того, вони можуть страждати не тільки від прихованих комплексів, а й від соціальних фобій. Якщо така людина є у вашому оточенні, то постарайтеся зробити так, щоб вона почувалась із вами спокійно і комфортно: так вона зможе по-справжньому відкритися і бути собою.

І окремим пунктом: постинг 24/7

Впевненій у собі людині зовсім не обов’язково ділитися з усією мережею своїми планами на вечір або досягненнями на роботі, вважають психологи. А ті, хто має проблеми з самооцінкою, навпаки, часто впадають в залежність від постинга: їм необхідна постійна увага і схвалення з боку громадськості.

Тому, якщо ви помітили, що подруга стала занадто часто викладати фотографії в соціальні мережі, то, можливо, це означає, що вона зараз переживає не найкращий період у своєму житті і їй потрібна підтримка.

Зрозуміло, якщо дівчина пару разів поділилася мотиваційними цитатами або один раз виклала фото букета від нового коханого, це зовсім не обов’язково говорить про низьку самооцінку. Але якщо під описані вище пункти потрапляє весь її аккаунт, то, можливо, це про щось говорить і варто її підтримати, похваливши нову зачіску або вдало підібрану сукню.