15 секретів професійних дизайнерів, які перетворять інтер’єр вузької витягнутої кімнати

2494

Після перегляду фотогорафій модних інтер’єрів ви часто ловите себе на думці, що всі ці ідеї підходять тільки для великих приміщень з ідеальними пропорціями? Справа в тому, що досвідчений дизайнер здатний заповнити проблемний простір так, щоб його пропорції виглядали гармонійно. Розповідаємо секрети, завдяки яким професіоналам вдається перетворити вузьку і довгу кімнату.

1. Хай живе асиметрія

Найбільша спокуса, з якою доводиться боротися мешканцям приміщення-«пенала» – бажання розставити всі предмети інтер’єру уздовж стін. Але реалізація цього бажання загрожує тим, що кімната буде здаватися ще більш вузькою і довгою. Тому кілька предметів інтер’єру варто поставити біля найменших стін. Наприклад, велике крісло відмінно виглядатиме в торцевій частині кімнати.

2. Нестандартна схема освітлення

Хто сказав, що люстра повинна знаходитися в центральній частині приміщення? Візуально розширити простір допоможе ряд стельових світильників, розташованих по діагоналі. Також необов’язкові приліжкові світильники. У вузькій кімнаті їх краще замінити настінними або стельовими.

3. Все вище і вище

На перший погляд розміщення систем зберігання максимально високо може здатися непрактичним рішенням. Але тільки не у випадку з вузькою кімнатою. Адже такі полки дозволяють звільнити простір на нижніх рівнях інтер’єру, розмістивши там великі меблі. Крім того, одна стіна з незвичайними системами зберігання стає акцентною, відволікаючи увагу від довжини кімнати.

4. Несправедливо забутий простір біля вікна

Нехай початковою точкою відліку в проектуванні інтер’єру вузької кімнати стане джерело природного освітлення, тобто вікно. Як правило, воно розташовується на меншій стіні. Біля вікна можна розташувати робоче місце, поставити косметичний столик або обладнати мініатюрну зону відпочинку зі зручним диваном.

5. Фотошпалери з перспективою

Геніальне за своєю простотою рішення – наклеїти на довгу стіну фотошпалери із зображенням перспективи. Наприклад, підійде урбаністичний пейзаж, фотографія йде вдалину алеї або моста.

6. Вперед у Задзеркалля

Візуальна корекція простору за допомогою дзеркал вже давно стала класикою. Цей підхід цілком прийнятний, якщо необхідно наблизити пропорції вузької кімнати до правильних. Рекомендуємо повісити дзеркало на одній з довгих стін. Відображення протилежної стіни суттєво розширить приміщення. Візуально змінити пропорції вузької кімнати допоможе і шафа-купе з дзеркальними дверцятами, розташована біля меншої стіни.

7. Ні кроку без зонування

Розділити інтер’єр вузької кімнати на декілька функціональних зон можна за допомогою декількох способів. Допоможуть високий стелаж, мобільна ширма або звисаючі зі стелі лампи, розташовані в один ряд. Також візуально розділити кімнату вийде за допомогою килимів або різних оздоблювальних матеріалів підлоги і стін. Вдалим рішенням стане і облаштування подіуму.

8. Зміна дверного отвору

Стандартний дверний отвір, який частіше за все не несе основного естетичного навантаження, завжди привертає багато уваги. Так чому б не використати це на користь? Зміна форми дверного отвору – відмінний спосіб змінити пропорції приміщення. Якщо дверний отвір розташовується на меншій стіні, то рекомендуємо облаштувати його у вигляді арки; на більшій – розширити, наблизивши за формою до квадрату.

9. У пошуках фокуса

Одна з основних проблем при роботі з інтер’єром вузької і довгої кімнати – складності з вибором фокуса, тобто головною точки в просторі. Компромісним рішенням може стати зведення вузьких колон або перегородок, що розділяють приміщення на дві частини. Одночасно вирішиться і питання зонування.

10. Темрява – не ворог

Якщо у вузькій і довгій кімнаті явно не вистачає світла, то має сенс відмовитися від марних спроб перетворити її в яскраво освітлене приміщення. Вибирайте темну і насичену колірну гаму, щоб створити затишний інтер’єр.

11. Ходіння по колу

Чим менше в інтер’єрі вузької кімнати прямокутників і квадратів, будь то стільниця або малюнок на килимі – тим краще. Від смужок у всьому їх різноманітті також краще відмовитися. Віддавайте перевагу округлим силуетам, і простір буде виглядати гармонійніше.

12. Групи замість окремо розташованих предметів

Вірний спосіб зробити аналог коридору – розставити вузькі предмети уздовж стін. Наприклад, довгу софу або шафу. Спробуйте альтернативні варіанти. Наприклад, софу для сидіння замінять кілька стільців, розставлених навколо компактного столу. А замість шафи можна використовувати відкриті полиці нестандартної форми. Оригінальний варіант заміни шафи – це різні кріплення і кронштейни на стіні, на яких розміщуються потрібні речі.

13. Відволікаючі маневри

Залучати максимум уваги до стін – не найвдаліше рішення для інтер’єру вузької кімнати. Нестандартний великий декор або яскраві шпалери підкреслять кордони кімнати, від яких, навпаки, потрібно відвернути увагу. В якості родзинки інтер’єру краще вибрати нетривіальні меблі, світильники, фіранки.

14. Освоєння простору по вертикалі

Простір стін, заповнений від підлоги до стелі, змушує фокусувати погляд саме на ньому. Погляд ковзає не вздовж простору, а зверху вниз. В результаті відволікається увага від неправильної форми приміщення. Відповідним рішенням стане використання довгих фіранок, прікрепленниех під стелею, безліч картин від підлоги до стелі, високі стелажі.

15. Стіни – на частини

Світлодіодна підсвічуванням у вузькій кімнаті буде дуже доречним. Вона дозволить розділити довгі стінки на ділянки потрібної форми і розміру, акцентуючи увагу на певних зонах. При цьому вся конструкція буде виглядати легкою, а простір не буде візуально зменшуватися. Ще один спосіб поділу – це асиметрична обробка, специфічна для кожної стіни.



• не пропусти