Як правильно вийти з великоднього посту

160

Під час Великодня у багатьох людей починаються проблеми зі шлунком: важкість, болі та спазми тощо. Воно і не дивно, адже після такого тривалого посту організм не готовий перетравлювати велику кількість важкою та жирної їжі. А на Великдень ми їмо якраз те, що було під забороною: смажені ковбаски, сирні запіканки, випічка, варені яйця у вигляді крашанок, шинка. Щоб не перенавантажити організм та не мати потім проблем зі здоров’ям і самопочуттям — радимо дотримуватись цих простих правил:

Почати підготовку до закінчення посту

Останній тиждень посту — найсуворіший, це Страсний тиждень. Під час нього є багато обмежень, їжа має бути досить скромною. Тож якщо ви дотримуєтесь усіх правил — поступовий перехід здійснити не вдасться. Але є хитрість: пити більше води, ніж зазвичай. Протягом декількох днів випивайте по 2 літри чистої води. Це не лише оздоровить організм, але й підготує шлунок до більших навантажень і порцій.

Не їсти все і зразу

Слідкуйте за тим, щоб порції були в межах розумного. Ясна річ, що хочеться спробувати всі страви, особливо, коли так довго їх не їв. Але можна покласти по маленькому шматочку кожної — до святкового сніданку, а потім ще через деякий час зробити так само. У це свято зазвичай влаштовують довге застілля, але краще робити 1-2 години перерви між вживанням різної їжі та напоїв.

Не пийте газовану воду та алкоголь

Вино у це свято пити можна, головне не надто багато, адже будь-який алкоголь підсилює голод та спричиняє переїдання. А от від солодкої води, сидру, пива і інших напоїв з газом слід утриматись — це додаткове навантаження для організму.

Їжте лише домашню їжу

Від усіх цих домашніх ковбас, запіканок та пасок — і так розбігаються очі, вибір великий. Тож не згадуйте про фаст-фуд, різні чіпси та сухарики. Від незвички організм і так відреагує на них, а у поєднанні з жирною і важкою їжею — проблем зі шлунком не уникнути. Крім того, такі снеки можуть спричинити подразнення шкіри обличчя та в цілому негативно вплинути на зовнішній вигляд.

Будьте обережними з м’ясними стравами

Слід починати вихід з посту з риби та білого м’яса, а шинку та ковбаски їсти в обмеженій кількості. Вони найважче перетравлюються, тож якщо перебільшити з такими стравами — свято може пройти зі спазмами та болями в шлунку. Щоб такого не трапилось, про всяк випадок, купіть заздалегідь в аптеці засіб, який полегшує травлення та випийте активоване вугілля.

Пийте кисломолочні напої та їжте свіжі овочі з фруктами

Це допоможе запустити роботу шлунку — пийте кефір, ряжанку та йогурти в перші 5-8 днів після виходу з посту. А до важких і жирних страв обов’язково додайте овочі та пару, фруктові соки, свіжу зелень, щоб розбавити свій раціон легкими продуктами.

Готуйте порціями

Маленький секрет, щоб не переїдати: готуйте страви на стільки порцій, скільки у вас в сім’ї людей, чи розраховуйте на кожного гостя. Так буде важко з’їсти більше, ніж дозволено, адже страви вже будуть розподілені в обмеженій кількості.

Старайтесь приготувати корисні страви

Ковбаски можна запекти в пічці, а не смажити з олією на пательні. Салати заправляти знежиреним йогуртом, а не олією і тим більше не майонезом. Сиру запіканку приготувати з манною крупою і яйцями, не додаючи масло чи борошно, з фруктами замість цукру. Такі незначні зміни в приготуванні святкових страв також допоможуть зменшити навантаження для організму. Розподіліть всі страви по контейнерах і позначте різними датами, щоб не з’їсти все у перший день.

А ви дотримувались Великоднього посту цьогоріч? Якщо так, то подбайте про власне здоров’я та правильно його завершіть, адже ви пройшли очищення і не варто зовсім забувати про нього.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти