Що станеться з вашим тілом, якщо перестати їсти хліб

22574

Чи могли наші бабусі припустити, що приказка «Хліб всьому голова» буде жорстоко оскаржена? Останнім часом у моді безвуглеводні дієти, а відмова від борошняого розцінюється як важливий крок назустріч здоровому способу життя. Тисячі блогерів регулярно діляться історіями про те, що змінилося в їхньому житті з тих пір, як вони відмовилися від виробів із борошна. Їх результати вражають: поліпшується стан шкіри, зменшується вага, вони наповнені енергією. Але чи все тут правда?

Ми вирішили розібратися в ситуації і готові поділитися власною добіркою фактів на тему «А чи весь хліб однаково корисний?» А ви робіть висновки.

Білий vs. чорний

До цільнозернового хліба, а також виготовленому з житнього, вівсяного борошна або висівок питань немає. Такий продукт однозначно корисний для організму. Не дарма людина може досить довго прожити, вживаючи в їжу лише чорний хліб і воду. Але от білий – зовсім інша історія. У ХХ столітті борошно стали виробляти промисловим способом і його якість істотно знизилася. Тому переконливо рекомендуємо відмовитися від білого хліба, випеченого з борошна вищого сорту. Пояснимо чому.

© Givaga / depositphotos © Visor69 / pixabay

Причина № 1: Марний продукт

© Lolame / pixabay © skeeze / pixabay

Спочатку пшеничне зерно багате на вітаміни. Але всі корисні речовини в процесі обробки зерна і перетворення його на борошно просто зникають. Біле борошно вищого гатунку зберігає в собі всього лише близько 30% корисних речовин, які через 2 тижні перестають бути активними. А який термін придатності борошна? 12 місяців. З нього і роблять всіма улюблений хліб, який фактично виготовлений з некорисного білого порошку, іменованого борошном вищого гатунку.

Причина № 2: Відсутність смаку

© flexwell / reddit

Визнайте, білий хліб не має смаку. Але саме тим він і прекрасний для багатьох. Він не заважає оцінити смакові якості продуктів, які ви будете з ним вживати: м’яса, супу, сиру. Але й не покращує, як це могли б зробити цільнозернові борошняні вироби.

Причина № 3: Токсичність

© TheDuckExtremist / reddit

У сучасному світі пшениця вирощується у величезних масштабах. Щоб отримати більше і швидше, її посипають пестицидами, а щоб позбутися від гризунів і грибків – її обробляють різними хімічними складами. Але головне чекає далі. Щоб борошно було білим, виробники використовують для його відбілювання такі ж речовини, як і для прання: це перекис бензоїлу, піросульфат натрію і кальцію, діоксид хлору. Завжди слід уточнювати, з якого борошна виготовлений хліб: рафінованого або органічного. Рафіноване проходить весь шлях, описаний вище.

Причина № 4: Висипання на шкірі

© photographee.eu / depositphotos

Ми те що ми їмо. І якщо людина вживає будь-які борошняні вироби до їжі, то це неодмінно позначиться на її шкірі. Висипання на шкірі найчастіше наслідок реакції на глютен (пшенична клейковина), який міститься в хлібі. Глютен практично не виводиться з організму і осідає на стінках кишківника, пошкоджуючи його ворсинки. Згодом порушується функція всмоктування цими ворсинками корисних речовин. Тому, перш ніж знову йти до косметолога, переглянете свій раціон.

Причина № 5: Проблеми з травленням

© depositphotos / ryanking999

«Винен» тут знову ж глютен: він порушує цілісність клітин у кишечнику, і тому людина отримує цілий ряд проблем з травною системою. У хлібі з висівками міститься дуже важливий елемент для організму людини – клітковина. А у виробах з борошна вищого гатунку її практично немає. Всього 5-6 шматочків цільнозернового хліба на день забезпечують вас денною нормою клітковини. Якщо захочете отримати цю норму з овочів і фруктів, то доведеться з’їсти 14 яблук, або 21 морквину, або 25 помідорів, або 2,3 кг огірків.

Причина № 6: Передчасне старіння

© belchonock / depositphotos

Як ви вже зрозуміли, весь склад хліба буквально кричить про те, що це харчова пустушка – продукт, позбавлений поживних речовин. Отримуючи таку їжу, в якій немає необхідних вітамінів, наш організм не може підтримувати свіжість і молодість. Отже, любителі борошняного зазвичай виглядають старшими за свої роки.

Причина № 7: Зайва вага і ожиріння

© polinakozz / instagram

І ця причина може для багатьох стати основною при відмові від борошняного. Більше 70% людей, які різко виключають хліб зі свого раціону, втрачають у вазі протягом перших 2 тижнів. У 100 г борошна вищого гатунку міститься всього 0,6 г клітковини, а весь інший його вміст помітно осідає на ваших стегнах, боках і животі у вигляді жирових складок. У хліба глікемічний індекс вищий навіть, ніж у шоколадних батончиків. А крохмаль, що міститься в хлібобулочних виробах, швидко розщеплюється у травному тракті і потрапляє в потік крові у вигляді глюкози. Це означає, ви зовсім скоро знову відчуєте голод.

Будьте обережні і завжди вивчайте склад продукту, який купуєте

© zurijeta / depositphotos


• не пропусти