Щоб виростити здорову дитину, педіатри радять дотримуватися всього кількох простих правил

15719

З появою дитини батьки трохи божеволіють. І справа не лише у безсонних ночах. Один з головних страхів тат і мам полягає в тому, що з їхньою дитиною щось не так. Кожен подих дитини оцінюється за шкалою від «начебто нормально» до «що це було?! пора дзвонити до швидкої!». Однак будь-який хороший педіатр скаже, що переважна кількість дітей зростає і розвивається абсолютно нормально. А завдання батьків – взяти себе в руки і робити мінімум найнеобхідніших речей, щоб виростити здорову і щасливу людину.

Ми поговорили з дитячими лікарями та зібрали 5 найголовніших фактів про дитяче здоров’я, які повинні знати всі батьки без винятку.

1. Не призначайте ліки самостійно

Ні в якому разі не давайте своїй дитині ніяких лікарських препаратів без призначення лікаря. Навіть якщо сусідському хлопчику вони допомогли при схожих симптомах, навіть якщо бабуся «точно знає, що так треба». Мало хто замислюється, що навіть прості краплі для носа можуть принести більше шкоди, ніж користі. Якщо ситуація не критична і не вимагає виклику швидкої допомоги, то до прийому лікаря можна застосувати тільки найбезпечніші засоби, наприклад фізрозчин для промивання носа при нежиті.

2. Зміцнюйте імунітет

Для того щоб дитина виросла здоровою і здатною чинити опір несприятливим факторам навколо, необхідно створити максимально комфортні умови для розвитку його імунітету. Для цього необхідно:

  • постаратися зберегти грудне вигодовування хоча б до 6-ти місяців;
  • створити вдома комфортні умови (температура повітря – не більше +22 C, вологість – не менше 50%, регулярні провітрювання навіть у присутності дитини);
  • щодня гуляти на свіжому повітрі;
  • не нехтувати фізичними вправами;
  • забезпечити якісний повноцінний сон.

3. Будьте терплячі

Деякі проблеми зі здоров’ям дітей, з якими можуть зіткнутися батьки, можуть зникнути самі собою в міру дорослішання дитини. Наприклад, коліки або непереносимість певних продуктів.

4. Не ігноруйте щеплення

Набираючий останнім часом популярність рух антипрививочників збиває з пантелику багатьох батьків. Але справа в тому, що ще кілька десятків років тому від поліомієліту, правця та дифтерії вмирали тисячі дітей. А туберкульоз – все ще серйозна проблема для багатьох країн. Жоден кваліфікований лікар не порадить своєму пацієнтові відмовитися від  вакцинації. І ні один з батьків, досконально розібравшись в цьому питанні, не стане піддавати свою дитину непотрібній небезпеці захворіти тим, від чого щеплені його однолітки.

5. Запам’ятайте симптоми

І все ж, незважаючи на турботу, діти іноді хворіють. Це нормально: саме так формується імунітет. Але кожен з батьків повинен знати симптоми найбільш поширених захворювань, які вимагають негайного звернення до лікаря.

  • Пневмонія : ускладнення дихання, зміна кольору шкіри, порушення апетиту, надмірна збудливість або млявість, підвищення температури (може з’явитися в останню чергу).
  • Ротавірусна інфекція: втрата апетиту, млявість, нервозність, підвищення температури, блювота і пронос, також можуть спостерігатися нежить, кашель, западіння родничка (у дітей до року).
  • Бронхіт і бронхіоліт: підвищення температури, ускладнене дихання, кашель, слабкість, втрата апетиту, головний і колючий біль у грудях, підвищена пітливість, зміна кольору шкіри на синюватий або сірий.

Але головне – дотримуватися спокою і не впадати у паніку без приводу.



• не пропусти