Ці 8 способів боротьби з нічними кошмарами рекомендують експерти зі сну

1416

Прокинутись посеред ночі через  сон. Знайомо? Добре, якщо наснилось щось яскраво-позитивне. А якщо ні? Те, що тривожить у реальному житті, продовжує переслідувати й вночі, перетворюючись на нічний жах.

Нічні жахи характерні більше у дитячому віці, коли сприймаєш світ занадто яскраво і чутливо. Проте, це не означає, що дорослому вони не можуть наснитися.  Нічні кошмари – це перетворене і перебільшене (зі згущенням фарб) віддзеркалення того, що ми переживаємо, питань, які ми собі ставимо, наших конфліктів, професійних, сімейних або шлюбних. На думку більшості психологів, такі сновидіння допомагають справлятися з емоціями й регулювати внутрішні конфлікти.

Якщо пробудження через погані сни стали все частіше відбуватися, то варто замислитися над тим, як повернутися до звичного режиму. Адже організм отримує стрес, через недостатню кількість годин для сну.

Спеціалісти зі сну рекомендують декілька способів, щоб позбутися нічних жахіть. Вони запевняють, що завдяки їм будь-хто буде спати, як немовля.

 Заспокойтесь

Нічні жахи провокує стрес, який людина переживає вдень.

 «Іноді вони стають результатом того, що ми намагаємось розв’язувати проблеми уві сні. Мозок продовжує працювати, продумуючи різні варіанти», – розповідає Алекс Демитріу, доктор наук, засновник Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine в Каліфорнії.

Потрібно знайти заняття впродовж дня, яке сподобається і буде приносити задоволення. Таке заняття й буде заспокійливим механізмом. Наприклад, йога і медитація, вечірня прогулянка, гаряча ванна, або декілька хвилин на самоті позбавлять від напруження.

Перекуси не скасовуються

«Зниження рівня цукру в крові перед сном також провокує нічні кошмари», – говорить Джейкоб Тейтелбаум, доктор наук, медичний експерт.

За його слова, потрібно вживати їжу багату на білок незадовго до сну. Варто включити в раціон варені яйця, шматочок м’яса, риби, сиру. Не забувайте уникати вуглеводів, які здатні погіршити ситуацію зі сном.

Дотримуйтесь режиму сну

Варто це робити сім днів на тиждень і не забувати про вихідні. Субота та неділя не означають, що потрібно лягати спати, коли заманеться. Так організму буде надана достатня кількість годин для відновлення.

«Скорочення часу на сон та безсоння підвищують ризик нічних кошмарів, тому так необхідно дотримуватися щоденного режиму», – пояснює доктор наук Радж Дасгупта, експерт зі сну.

Лягати спати та прокидатись потрібно кожного дня в один і той самий час. Дорослій людині вистачає 7-8 годин, аби мозок відпочив і організм знову міг нормально працювати. Перестати користуватися гаджетами необхідно за 30 хвилин до сну. Зайві новини з соціальних мереж здатні погіршити процес засинання. Натомість почитайте цікаву книгу, вона допоможе швидше заснути.

Пити на ніч не бажано

Відмовтесь від алкоголю перед сном, якщо мучать нічні кошмари. Експерти зі сну наголошують, що саме чарка на ніч може призвести до поганих сновидінь, а вранці ще й до головного болю. Вино, пиво, лікер краще залишити на поличці бару, а натомість випити чашку гарячого чаю, або шоколаду.

Перевірте аптечку

Негативно на сон можуть впливати препарати, які приймаєте впродовж дня. Снодійно-седативні засоби, що діють на центральну нервову систему, порушують якість сну і роблять його глибшим. Ліки проти підвищеного тиску також бувають причиною нічних жахів. Тому, якщо страждаєте від цього, краще поговорити з лікарем і знайти інші ліки, які не матимуть негативного впливу на сон.

Перепишіть свій нічний кошмар

Людина не здатна пам’ятати свій сон до найдрібніших деталей, навіть якщо емоційно і фізично реагувала на нього. А ось сюжет сну пригадати можна. Арт-терапія здатна допомогти  переписати кінцівку нічного кошмару, або й увесь сон. Найчастіше пацієнтів турбує сон, в якому вони біжать довгою дорогою, а за ними хтось женеться. Такий сон можна переписати на спокійніший: уявіть, що не поспішаючи йдете стежкою і вас супроводжує ваш собака.

Виділіть час на переживання

Гнів та роздратування викликають нічні кошмари. Тому так важливо обміркувати ситуації, в яких  ви відчували ці емоції, до того, як підете в ліжко.

«Прокрутіть ці ситуації ще раз у своїй голові й добре обміркуйте. Усього 20-30 хвилин, які ви виокремите на це, здатні заспокоїти і прибрати переживання з голови. Не беріть поганих думок в ліжко.» – радить Алекс Демитріу.

Не дивіться фільми жахів на ніч

Очевидно, що такі фільми, або книги дають розігратися фантазії та налякати. Відчуваєте, що стає не страшно від перегляду кіно, – натисніть на паузу. Можливо, ви передивлялися фільм декілька тижнів тому, проте побачили нічний кошмар тільки сьогодні вночі. Насправді ж не важливо скільки часу пройшло. Мозок постійно працює та обробляє отриману раніше інформацію. Тому краще обмежити перегляд фільмів жахів.

Фахівці зі сну радять ні в якому разі не займатися самолікуванням, якщо  помітили у себе порушення зі сном. Варто звернутися до лікаря, якщо порушення сну триває більше одного місяця, а зміна режиму не допомогла покращити сон. Не відкладайте візит до сімейного лікаря або терапевта. У разі потреби сімейний лікар направить вас до фахівця.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти