Скільки живе коронавірус на різних поверхнях

15919

З якими предметами варто бути обережнішими і як правильно прибирати.

Чи можна заразитися COVID-19, відкривши посилку з AliExpress? А як щодо книг з бібліотеки або штанги у спортзалі? Розбираємося, як довго живе коронавірус на різних поверхнях, виходячи з існуючих досліджень, даних ВООЗ і думки Сьюзан Вуттон і Майкла Чанга – двох інфектологів із Медичної школи Макговерн при Техаському університеті.

  • Хоча дослідження ще тривають, ВООЗ повідомляє, що поведінка COVID-19 багато в чому схожа з іншими, вже відомими і вивченими коронавірусами. Це дає нам уявлення про те, на що здатний новий вірус.
  • Термін життя коронавіруса на різних поверхнях різниться від декількох годин до декількох днів. Це залежить не тільки від матеріалу, але і від температури і вологості. У лабораторних умовах вдалося виявити, що коронавіруси живуть до 9 днів.
  • Як вважає Вуттон, в реальних умовах цей термін набагато коротший і може складати всього декілька годин. Найдовше він тримається в холодному і вологому кліматі, а ось тепло і сухість, навпаки, вбиває його швидше.
  • Свіжий звіт на базі 22 досліджень показав, що дезінфекція приміщень, речей і поверхонь дійсно ефективна в боротьбі з вірусом.

З чим потрібно бути обережнішими

Ось що вважають експерти про небезпеку тих чи інших предметів під час спалаху коронавіруса.

  • Книги з бібліотеки відносно безпечні, стверджує Вуттон. У той же час небезпек у бібліотеці чимало: вірус може бути на полицях із популярними книгами (якщо вони відкриті) і на столах у читальному залі. Слід бути обережнішими з усім, чого часто торкаються інші люди.
  • Екіпірування в спортзалі, візки та кошики у супермаркеті, дверні ручки та іграшки в дитячому саду можуть становити небезпеку, у той час як індивідуальні шафки та інші речі, якими ви не ділитеся з іншими людьми, повинні бути в порядку. Якщо ви доторкнулися до потенційно зараженого предмета, як можна швидше вимийте руки і не чіпайте обличчя.
  • За даними ВООЗ, ризик заразитися від посилок мінімальний.
  • А ось смартфон точно слід дезинфікувати. Ми носимо його всюди, дістаємо з кишені або сумки безліч разів на день, і він здатний стати справжнім розсадником хвороб. По можливості не підносьте смартфон до обличчя і розмовляйте через гучний зв’язок або навушники (але не забувайте регулярно дезинфікувати і їх теж).

Прибирання для захисту від коронавірусу

Ось основні правила прибирання в будинку і за його межами, яких слід дотримуватися під час потенційної загрози зараження.

  • Вуттон стверджує, що про м’які поверхні не варто турбуватися, а ось місцям, з якими ви часто стикаєтеся – наприклад, дверним ручкам і шафкам на кухні та у ванній, – потрібно приділяти більше уваги.
  • Якщо ви ходите до спортзалу, після використання протріть гантелі, тренажери та іншу екіпіровку, яку ви використовували. Як стверджує Майкл Чанг, вологі серветки, які є в більшості залів, дійсно працюють. Як правило, в них поєднується ізопропіловий спирт, який вбиває бактерії, і / або бензалконіюхлорид, який справляється і з брудом, і з вірусами.
  • Після очищення важливо не витирати поверхню насухо, а дати їй висохнути самостійно – спирту або іншій діючій речовині потрібен час, щоб позбутися вірусу.
  • Центри контролю і профілактики захворювань США випустили інструкцію з прибирання та дезінфекції будинку. Хоча звичайне прибирання не вбиває бактерії або віруси, воно дозволяє прибрати їх, що мінімізує можливість зараження. Дезінфекція передбачає повне винищення бактерій.
  • Рекомендується спочатку позбутися від бруду за допомогою миючого засобу, після чого пройтися по твердим поверхням розведеним відбілювачем або спиртовим розчином з концентрацією не менше 70%. Прибирання обов’язково потрібно проводити в рукавичках, при роботі з хімікатами не забудьте провітрювати приміщення.
  • Будьте готові прибирати часто – як мінімум раз на день.
  • При пранні використовуйте максимально допустиму для тканини температуру. Якщо у вашої пралки є режим сушіння, використовуйте його. Пам’ятайте, що коронавірус не виживає в теплі і сухості.


• не пропусти