7 рецептів зимових салатів, які можна приготувати без свіжих овочів

14735

Взимку купувати свіжі овочі не лише доволі дорого, але і на смак вони також відрізняються від літніх, адже ростуть не на вулиці, а в теплицях. Або, їх привозять з інших країн, попередньо обробляючи купою хімікатів, щоб овочі довше не псувалися. Проте, не варто через це зовсім відмовлятися від салатів. Просто треба змінити основні складники на ті, якість яких не змінюється взимку. Це: гриби та соління, коренеплоди, консервації. Також, яйця й молочні продукти, м’ясо та риба. Заморожені овочі також можуть стати чудовою альтернативою для теплого салату. Які салати можна приготувати з такими продуктами — читайте далі в нашій добірці.

1. Салат із квашеної капусти та моркви

Що треба: 200 г квашеної капусти та 2 великі моркви, 100 г волоських горіхів та 100 г солоних огірків. Також, 2 ст.л олії, 1 ч.л оцту, 1 цибулина та сіль.

Як приготувати:

Капусту треба промити в холодній воді та просушити. Це робиться для того, щоби вона була не надто кислою та не перебивала смаки інших продуктів у страві.

Моркву треба почистити та натерти на широкій тертці. Огірки нарізати тонкими кільцями, а цибулю очистити та нарізати півкільцями. Волоські горіхи подрібнити ножем та підсмажити на сухій пательні.

Змішати цибулю, капусту та моркву, огірки та горіхи. Полити салат оцтом та олією, посолити та ще раз ретельно перемішати.

3. Картопляний салат із твердим сиром

Що треба: 400 г картоплі, 3 яйця, 3 ст.л сметани, 2 зубчики часнику, сіль. Також, 150 г твердого сиру й банка консервованої кукурудзи.

Як приготувати:

Цілу картоплю та яйця відварити та почистити. Нарізати обидва продукти однаковими кубиками. Часник перетерти в пюре, змішати з сіллю та сметаною. Додати до сметани половину жовтка та ще раз змішати все. Відкрити кукурудзу, злити з неї сік. Поєднати всі компоненти в глибокій мисці. За бажання, можна додати до салату гриби або оливки.

4. Салат із куркою та стручковою квасолею

Що треба: 300 г замороженої стручкової квасолі та 200 г курячого філе, 100 г маринованих грибів та кунжут. Також, олія, сіль, трішки меду.

Як приготувати:

Квасолю треба розморозити в мікрохвильовій печі. Злити з неї зайву рідину, посмажити квасолю на олії. Куряче філе відварити та нарізати кубиками. Змішати курятину з маринованими грибами та стручковою квасолею. Олію змішати з медом та сіллю, змішати цю заправку із салатом. Зверху посипати страву кунжутом, підсмаженим на сухій пательні.

5. Салат зі спаржею та тунцем

Що треба: консервований тунець 1 банка (орієнтовно 200 г), 300 г замороженої спаржі, 5 яєць, 5 свіжих шампіньйонів. Червона цибуля — половина. Також, для заправки: сметана, часник, сіль, прованські трави.

Як приготувати:

З тунця злити всю рідину — покласти його в глибоку миску для салату. Яйця відварити, почистити та нарізати кільцями, потім, додати до тунця. Покласти в миску сирі шампіньйони, нарізані тонкими пластинами.

Спаржу розморозити та обсмажити на олії з часником. Додати шматочки спаржі в салат. Нарізати тонко цибулю та додати її за смаком. Залити все сметаною, перетертою з часником і травами. Посолити та ретельно перемішати салат.

6. Буряк та бринза

Незмінний зимовий салат із буряка, для якого треба: 500 г буряка, 200 г бринзи та 100 волоських горіхів. Також, 50 г чорносливу, олія та сіль, кілька крапель оцту чи лимонного соку.

Як приготувати:

Буряк треба відварити або запекти. Почистити його та натерти на широкій тертці. Бринзу нарізати кубиками та додати до буряка. Горіхи подрібнити, підсмажити з олією та сіллю. Додати горіхи в салат, разом з олією з пательні. Вимішати страву із сіллю та оцтом. Посипати салат дрібними шматочками чорносливу, попередньо запареного в окропі та просушеного.

7. Корисний салат «Олів’є»

Що треба: 1 банка консервованого горошку, 3 моркви, 6–7 картоплин та 5 яєць. Також, 300 г курячого філе, 100 г сметани з низьким вмістом жирності, часник та сіль.

Як приготувати:

Насамперед, треба відварити яйця, картоплю та моркву. Окремо відварити куряче філе. Дати всім продуктам охолонути. Потім, очистити їх та нарізати однаковими кубиками. З консервованого горошку злити воду та змішати його з іншими компонентами в глибокій мисці.

Часник треба розтерти в пюре разом із сіллю, поєднати його зі сметаною. Залити цим соусом салат та ретельно перемішати. Дати настоятися протягом 20–30 хвилин перш, ніж, подавати до столу. За бажання, часник у рецепті можна замінити на свіжу цибулю.

Також, радимо спробувати салати з такими універсальними продуктами, як: смажена чи запечена риба, запечене м’ясо чи тверді сири. Сири з пліснявою або ж домашній розсипчастий сир. З печеними: грибами, картоплею, морквою, коренеплодом селери. Додавайте різні горіхи та консервації: оливки, гриби, кукурудзу, каперси, перець. Як соус, може бути не тільки сметана чи олія. Також, можна приготувати домашній майонез або горіховий соус зі спеціями.

Сподобалися такі варіанти? Зберігайте собі цю добірку, щоби завжди мати рецепти салатів, які можна приготувати, навіть, взимку.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти