Вчені відтворили обличчя Крижаної діви інків — однієї з найвідоміших мумій у світі

1751

Команда польських та перуанських вчених, які працювали зі шведським скульптором, представили реконструкцію обличчя найвідомішої мумії Перу, яку ще називають Хуанітою та Крижаною дівою інків.

Заморожені останки виявили 1995 року на висоті понад 6 000 метрів на засніженому вулкані Ампато в Андах. Аналіз показав, що за життя це була дівчинка 13-15 років, яку пожертвували під час ритуалу. Сталося це між 1440 та 1450 роками нашої ери. Тобто понад 500 років тому.

При зрості 140 сантиметрів вона важила 35 кілограмів. Судячи з вмісту шлунка, вона добре харчувалася. Причиною смерті став сильний удар по голові в районі правої потиличної частини.

Бюст виконаний із силікону. Він зображує молоду жінку з вираженими вилицями, чорними очима та засмаглою шкірою. Шведський археолог та скульптор Оскар Нільсон, який займався реконструкцією, зазначив, що на моделювання обличчя у нього пішло близько 400 годин.

Попередньо вчені створили точну копію черепа Крижаної діви інків. Для цього вони використовували скани тіла, дослідження ДНК, етнологічні характеристики, вік та колір обличчя.

Хуаніта була не єдиною дитиною, яку інки принесли в жертву високо в горах. У різних районах Анд виявили понад 14 людських останків, у тому числі трьох дітей.



• не пропусти