12 вражаючих фільмів про людину в дикій природі, які обов’язково треба подивитись

15816

Чи складно бути наодинці у великому місті? Ні, не складно, можна залишатися непоміченим навіть у натовпі. Але ти завжди перебуваєш в цьому стрімкому вирі подій: квартира, транспорт, супермаркети та кав’ярні, кіно. Завжди можна підлаштувати місто під себе, спланувати зручні маршрути, оминати нецікаві вулиці. З природою все інакше, залишившись із нею наодинці, ми не в змозі диктувати свої правила. Людина здатна лише підлаштуватися нові умови, де не діють закони міста.

Ми зробили добірку фільмів про людей, які опинились якомога далі від цивілізації. Хтось за власним бажанням, хтось проти волі. З метою чи без, у небезпеці чи філософських роздумах про своє життя. У кожного з них свій діалог із природою:

1. Тепер я йду в далеку далечінь (Into the Wild, 2007)

Цей фільм більш відомий за назвою «В диких умовах». Він грунується на реальній історії одного хлопця. Головний герой розуміє, що живе не своїм життям. Не хоче знаходитися у цій сім’ї, у цьому місті. Проживати те життя, яке для нього завчасно спланували.

Хлопець відправляється в подорож, щоби знайти себе за межами звичного соціуму. Куди? Якомога далі від людей, цивілізації та умовностей. Один із найбільш захоплюючих та емоційно складних фільмів про людину, яка опиняється наодинці з природою.

2. Дика (Wild, 2014)

А для героїні цього фільму ніхто не планував правильне безтурботне життя. Вона сама зробила його далеким від ідеалу: зраджувала коханій людині, вживала наркотики, брехала собі та іншим. Одного разу вона вирішує відправитись у довгу пішу подорож. Дівчина сподівається, що цей шлях допоможе їй зцілитися та зрозуміти, що робити далі. Інколи, вона лишається одна в дикій природі. Інколи, на шляху трапляються люди. Але цей шлях вона повинна пройти самотужки.

3. Вигнанець (Cast away, 2000)

Існує безліч фільмів про людину на безлюдному острові, але цей, з Томом Генксом, один із найбільш вдалих. Головний герой працює в службі доставлення та одного разу потрапляє в авіакатастрофу. Він опиняється на безлюдному острові посеред Тихого океану.

Упродовж довгих чотирьох років, чоловік вчиться виживати в дикій природі: облаштовує житло, вчиться полювати. Загартовує характер, стає собі й охоронцем, і кращим компаньйоном у діалогах. І це ще тільки середина захопливої історії.

4. Кон-Тікі (Kon-Tiki, 2012)

Норвезький фільм про реальну експедицію, яка відбулась у 1947 році. Та експедиція це не проста, адже вона була здійснена на плоті «Кон-Тікі». Легендарна подорож пролягала шляхом полінезійців, які, як виявилось, робили свої відкриття ще до Колумба. Очільник експедиції, Геєрдал, перетнув на плоті 4300 морських миль у Тихому океані. Він назавжди змінив уявлення про можливості людини і їх межі.

Фільм знімали в найбільш мальовничих куточках світу: Норвегії, Мальті, Таїланді, США, Мальдівах та Швеції, навіть у Болгарії. Історія про цю подорож захоплює та вражає, навіть сьогодні складно уявити, що людина здатна пройти таких шлях.

5. 127 годин (127 Hours, 2010)

Реальна історія альпініста, який так захопився пошуком таємних печер, що забув про власну безпеку. Одного разу він так далеко дістався, у бажанні зробити відкриття, що опинився в пастці. Поряд немає нікого, хто міг би допомогти, але альпініст не збирається просто так опускати руки. Протягом 127 годин він бореться за своє життя, без води та їжі, без змоги покликати на допомогу. Історія такої сили духу просто вражає та надихає.

6. Північна стіна (Nordwand, 2008)

Події фільму розгортаються в 1936 році. Ця стіна вважається однією з найбільш проблемних у всіх Альпах. Усього було три таких стіни, але дві перших уже підкорили сміливці. Проте третю прозвали Стіною смерті. У певний момент на неї навіть заборонили підніматись альпіністам, адже було вже забагато невдалих спроб. Навіть рятівники відмовилися працювати в цій місцевості.

Та знайшлося декілька сміливців, які все ж хочуть кинути виклик долі: два австрійця та два жителі Баварії вирушають підкорювати стіну.

7. Дівчина та лисеня (Le renard et l’enfant, 2007)

Після такої напруженої пригоди з боротьбою за життя — можна переглянути щось більш спокійне та приємне. Наприклад, цю історію маленької дівчинки, яка живе у фермерському будинку на Сході Франції.

Повертаючись зі школи, дівчинка бачить лисицю. Це створіння так її захоплює, що вона починає шукати нової зустрічі. Вивчає інформацію про ліс, природі, звірів. Одного разу щастя все ж трапляється й дівчинка зустрічає лисицю знову. Вони навіть проводять певний час разом. Але коли героїня вирішує одягнути нашийник на дику тварину та привести її в дім — починає розуміти, що дружба та володіння це не одне й те ж саме. Мила історія про те, як природа може захоплювати та вчити людину, підштовхуючи до важливих відкриттів.

8. Пелікан (Nicostratos le pelican, 2011)

У цьому фільмі також наодинці опиняються дитина і звір. Але історія не схожа на будь-яку іншу з цього списку. Хлопчик переживає смерть матері. Його батько навіть не виходить на вулицю та не має бажання проводити з ним час. Аж раптом герой знаходить собі незвичну компанію — пелікана. Він вирішує вигодувати маленьку пташку й це переростає в дружбу людини та тварини. Згодом, ця дружба допомагає самому хлопцеві — завдяки птахові він повертає відносини з батьком і починає новий етап життя. Історія про те, як любов тварини може зцілювати нас не менше, ніж відносини з людьми.

9. Блакитна лагуна (The Blue Lagoon, 1980)

Знаменитий фільм про життя в мальовничих тропіках. Ці двоє з дитинства росли на екзотичних островах, відрізані від цивілізації. Разом вони розвивались, вчилися та дорослішали. Згодом, у цих двох починають з’являтися романтичні почуття.

Та одного разу їх знаходять люди, які потрапили на острів на кораблі. Чи зможе закохана пара не втратити себе, коли до них дістанеться цивілізація?

10. Життя Пі (Life of Pi, 2012)

Головний герой — син власника індійського зоопарку. Юнак на ім’я Пі має власне захоплююче життя. Він вчиться пізнавати світ та себе, гартує власний характер та навіть встигає закохатись. Але доля приготувала для нього значно більше: родина має емігрувати в Канаду. Посеред шляху стається аварія й корабель йде на дно океану. Пі залишається в одному човні з тигром, гієною, зеброю та орангутангом. А як далеко до суші — невідомо.

11. Джунглі (Jungle, 2017)

Історія, побудована на спогадах ізраїльського мандрівника. Разом із двома друзями та дивакуватим мандрівником, він вирушив у непростий похід джунглями Амазонки. Та все пішло не за планом і волею випадку всі учасники групи розділились. Залишившись на одинці, кожен намагався дістатись до місця призначення. А чи вдалося це всім — дізнаєтесь лиш наприкінці фільму.

12. Дива ще трапляються (I miracoli accadono ancora, 1974)

Фільм старий, але вартий уваги. Описує реальні події, які відбулися за три роки до випуску самого фільму. А саме те, як 17-річна дівчина з Німеччини пережила авіакатастрофу. Вона опинилася наодинці в джунглях Перу. Без будь-яких благ цивілізації та можливостей зв’язку з родиною, смілива дівчина вирішила боротись за своє життя. Протягом дев’яти днів вона вибиралася до найближчого поселення. Усе ж, дісталася до будиночка, де її знайшли, відгодували та відправили в лікарню. Водночас, пошуками дівчини займався батько, який приїхав із Німеччини. Він і зустрів хоробру доньку в лікарні.

До слова, ходять чутки, що за цією історією фільм збираються зняти вдруге. А головну роль зіграє Софі Тернер. Ця акторка всесвітньо відома роллю Санси в серіалі Гра Престолів.

  • А ви маєте улюблені фільми про людину та природу? Вони про гармонію людини і світу, чи про боротьбу за виживання? Можливо, після перегляду цієї добірки, з’явиться ще декілька улюблених історій.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти