На Рівненщині є озеро із «смарагдовою» водою (ФОТО)

2680

Українці часто летять далеко за межі рідної Землі, аби помилуватися красивими пейзажами тропічних широт. Проте, і в Україні є місце, де не тільки можна бюджетно відпочити, а й побачити надзвичайно красиве озеро, як у Тропіках.

«Смарагдова вода, зелень дерев, які велично «розкинулися» на березі, стовпи з столітньою історією…» – це все про село Базальтове Костопільського району на Рівненщині, яке щороку приваблює все більше, і більше мандрівників.

Окрім красивих пейзажів, село відоме далеко за межами України своїми багатими покладами базальту, який в цій місцевості видобували ще з 1861-ого року, й активно видобувають на кар’єрах сьогодні.

За словами місцевих жителів, на початку ХХ століття, коли одна із копалень вичерпала свій ресурс, її дно підірвали. Завдяки вивільненню підземних вод, утворилося дзеркально чисте озеро, вода у якому – «смарагдова».

Територію, де розташувалося «Базальтове» озеро в Рівненській області ще називають «Яновою долиною». Без заперечень, це – одне із наймальовничіших місць України. Вода тут – прозора, як на островах у Тропіках, а все завдяки великій концентрації мінералів. «Гліцерин і зелені водорості дають такий відтінок», – розповідають в селі.

Посеред озера, в буянні зеленні, «заховався» маленький острівець, який місцеві називають «Островом кохання». По-особливому тут люблять відпочивати закохані пари. До того ж, з «острівця» відкривається чи не найкрасивіший краєвид…

На березі озера є «Базальтові стовпи», товщина яких коливається від 0,6 до 1,2 м, висота – від 3-х до 30 м. Утворилися вони з магми і мають форму від чотиригранників до семигранників. На дні озера також є стовпи з базальту, тому тут люблять бувати не тільки мандрівники й закохані пари, але і дайвери. До того ж, тут «можна зустріти» затоплений ківш екскаватора, що додає особливого колориту та приваблює пірнальників.

В народі існує декілька легенд, пов’язаних із цією місцевістю. Кажуть, що мешканець села Берестовець у 1635-ому році зламав лопату об камінь, коли рив колодязь. Це були уламки базальту, які він вбудував в хату. Згодом на цьому місці почали добувати базальт. За іншими переказами, колись неподалік Костополя свій коштовний перстень загубив польський король Ян Казимир. Коли перстень розпочали шукати, тоді і відкопали «базальтові стовпи».

Неподалік озера розміщений ще, донедавна робочий, кар’єр. Саме тут знімали фінальну сцену українського фільму «Поводир».

P.S. а ще місцеві зізнаються, що із їхнього базальту викладали бруківкою майдани Парижа, Брюсселя, Відня, Берліна і Варшави…

Автор Інна Ткаченко спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти