10 моторошних масок минулого дивного призначення

35425

Дивлячись на маски минулого, сучасна людина не завжди розуміє, для чого вони були потрібні. Шкіряні, залізні, з дзьобами – всі ці маски викликають не найприємніші емоції. У цьому огляді представлено 10 моторошних масок найрізноманітнішого призначення.

1. Маска чумного лікаря

Ця маска з’явилася під час чуми в 1619 році. Її носили лікарі, що контактували з хворими. Дзьоб цієї маски був набитий запашними квітами і травами, адже вважалося, що зараза передається через неприємні запахи.

2. Дитячий протигаз у вигляді Міккі Мауса

Після знищення Перл-Харбора під час Другої світової війни американці побоювалися газових атак. І помітивши, що стандартні протигази завеликі дітям, створили для них зменшені екземпляри. Щоб внести елемент гри, протигаз був виконаний у формі Міккі Мауса. Сьогодні єдина випущена партія в 1000 штук розібрана по колекціях, а цей протигаз вважається однією з найогидніших версій мультяшного мишеняти.

3. Маска самурая

Японські самураї крім свого обмундирування носили маску. Крім свого прямого призначення маска притримувала важкий шолом самурая.

4. Захисна маска танкіста Першої світової війни

Кольчуги використовувалися не тільки в Середньовіччі, а й навіть на початку 20 століття. Під час Першої світової війни британські танкісти захищали свої обличчя від уламків, що летіли через амбразуру.

5. Капюшон для ув’язнених

Цей ковпак використовували австралійські тюремники в другій половині 19 століття. Особливо небезпечні злочинці перебували в одиночних камерах практично цілодобово. А коли їх випускали на прогулянку, то одягали мішок з прорізами для очей. Таким чином ув’язнені не могли один з одним нормально спілкуватися.

6. Маска мурміллона

На гладіаторських боях в Стародавньому Римі виступали мурміллони – добре екіпіровані бійці. Крім свого 15-кілограмового обмундирування, вони носили своєрідні шоломи. Прорізи для очей були захищені сіткою, що захищає очі від колючих ударів.

7. Намордник для рабів

Пригноблені нелюдськими умовами праці африканські раби, в знак протесту їли землю, позбавляючи себе таким чином життя або тимчасово втрачаючи працездатність. І щоб зберегти якомога більше працівників, їх господарі одягали на них щось, схоже на намордник, який заважає їсти землю.

8. Маски на Хеллоуїн початку 20 століття

Сьогоднішні маски на Хеллоуїн у вигляді ведьмочок і чортиків виглядають дуже навіть кумедно у порівнянні з тими, які робили діти на початку 20 століття.

9. Маска від сонця

На що тільки не підуть жінки, аби відповідати модним стандартам. У 16 столітті дами виходили на вулицю в чорних масках. Таким чином, аристократія захищала свою бліду шкіру від сонячної засмаги.

10. Маска для балакучих

Балакучі і галасливі жінки існували у всі часи. І щоб змусити їх замовкнути, в 16-17 столітті у Шотландії та Англії використовували цю маску. Залізну маску надягали на обличчя, а язик затискався лещатами, тим самим не дозволяючи вимовляти членороздільні звуки.



• не пропусти