Найбільш значущі археологічні знахідки року

1223

Для великої археології 2016 був роком досить розчаровуючим. Багато вчених серйозно розраховували виявити таємну кімнату в гробниці Тутанхамона, яка могла б стати «однією з найважливіших знахідок століття». Вважалося, що саме тут була похована сама Нефертіті, гробницю якої безуспішно шукають вже понад півстоліття. Сучасні технології розбили теоретиків в прах – ніяких таємних кімнат в піраміді не виявилося.

Проте, протягом року були зроблені інші, не настільки важливі, але дуже цікаві відкриття. Ми зібрали невеликий список з тих археологічних знахідок, яким дивувалися навіть досвідчені вчені.

Найдавніші манускрипти Єгипту


Єгипет продовжує залишатися найцікавішим місцем на землі – для археологів. Щороку тут знаходять все нові артефакти, які дозволяють історикам більш повно зрозуміти загальну парадигму еволюції людства. Кілька місяців тому дослідники виявили найдавнішу на даний момент могилу фараона: звідси винесли 30 папірусів, особисті речі і навіть похоронний човен стародавнього владики. Вік знахідок перевищує 4 500 років – поки це рекорд.

Метеоритний клинок Тутанхамона


Сам кинджал був виявлений досить давно, але до нинішнього року вчені просто не мали можливості провести точний аналіз матеріалу, з якого зроблений особистий ніж знаменитого Тутанхамона. Використання техніки неінвазивної рентгенівської флуоресцентної спектрометрії дозволило групі італійських і єгипетських вчених зробити вкрай дивне відкриття. Виявилося, що Тутанхамон був похований з кинджалом з космічної сталі. Вважається, що метал єгиптяни добули з метеорита, що впав.

Британські Помпеї


Англійське поселення бронзового століття, розташоване в графстві Кембриджшир, стало однією з найбільш дивовижних знахідок цього року. 3000 років тому місцеві жителі побудували собі компактне містечко, розмістивши хатини на палях над річкою. Гігантська пожежа застала поселенців зненацька – люди кинулися геть, залишивши все на своїх місцях. Вогонь підточив палі і самі житла впали в річку, де густий мул і глина наче запечатали все в капсулі часу. Завдяки цій знахідці, дослідники тепер можуть досконально відтворити побут і звичаї людей бронзового століття.

Найстаріші артефакти


Серед інших археологічних знахідок року потрібно сказати відразу про кілька артефактів, виявлених вченими. На розкопках в Німеччині, археологи натрапили на найстарішу в світі сукню, вік якої перевищує 5 000 років. В Австралії ж була знайдена кам’яна сокира, яка відразу перевернула всі уявлення істориків про аборигенів континенту. Виявляється, місцеві жителі користувалися знаряддями праці ще 45 000 років тому.

Кладовище кораблів


Дослідження архіпелагу Форне (13 острівців між Самосом та Ікар) самі археологи називали походом на кладовище. На порівняно невеликій ділянці підводного рельєфу було виявлено 23 затонулі кораблі, притому що в минулому році тут же були знайдені ще 22 судна. Вчені справедливо передчувають багату «здобич», адже неподалік колись був знайдений на дні і знаменитий Антикітерський механізм.



• не пропусти