Гаражі, підвали, кіоски: 19 фото відомих компаній на початку своєї історії

1865

Сьогодні про ці компанії знають мільйони людей. Їх продукцією користуються, а за новинками одразу утворюється черга. Компанії з великими іменами – це запорука якості та надійності. Ми вирішили розібратися з чого починали найвідоміші бренди сучасності та в яких умовах відбувалося їх перше виробництво. А старі фотографії допоможуть побачити перші кроки таких гігантів, як Samsung, Adidas, Disneyland та багатьох інших.

Coca-cola, 1886

“Coca-cola” з’явилася ще у 1886 році. Формулу напою вигадав фармацевт Джон Стіт Пембертон, як засіб лікування залежності від  морфію. Невідомо як би склалася доля бренду, якби він не продав цю формулу Ейзу Кендлеру за 2, 300 доларів у 1889 році. Зрозумівши, що напій буде мати популярність, Кендлер заснував “The Coca-Cola Company” в Атланті у 1892 році.

Спочатку реклама “Coca-cola” позиціонувала напій, як засіб від головного болю, і його можна було купити тільки в аптеці. Відома ж наліпка та саме ім’я “Coca-cola” з’явилися завдяки бухгалтеру Кендлера, Френку Робінсону. З 1895 році «Coca-cola» стала найулюбленішим газованим напоєм в Америці, а через декілька років й в інших країнах світу.

Samsung, 1938

Перша компанія, яка потім увійшла до складу великої корпорації “Samsung”, була заснована у 1938 році. Але тоді її діяльність не була пов’язана з розробкою та виготовленням техніки. У той час компанія розташовувалася у місті Тегу, де займалася продажем рисової лапші, риби, цукру. 1969 рік вважається офіційним роком народження компанії, до якої ми звикли.  У цей рік було започатковане “Samsung Electronics”.

Розвиток компанії почався з виробництва чорно-білих телевізорів, які поступово експортувалися в Панаму, Корею та інші країни. На сьогодні в компанії працює понад 320 тисяч  осіб, а філіали “Samsung Electronics” знаходяться у 73 країнах.

Amazon, 1999

Засновник “Amazon”, Джеф Безос, покинув компанію “D. E. Shaw & Co.”, аби заснувати свою власну справу в інтернет торгівлі. Розпочалося все у звичайному гаражі біля будинку Безоса. Свою компанію він назвав “Cadaver”, проте згодом змінив ім’я на “Amazon”.  Він вважав, що більш екзотичне і не схожу на інші назву точно запам’ятають.

Зараз “Amazon” – найбільша торгівельна площа у світі. Тільки за один день там замовляють понад 4 мільйони різних видів товарів.

Mcdonald’s, 1940

Перший ресторан “Mcdonald’s” відкрився у 1940 році. Його засновниками стали брати Річард (Дік) та Моріс (Мак) Макдональд. Логотипом марки “Mcdonald’s” з перших днів була літера “М”, хоча виглядала вона спершу не так, як ми до неї сьогодні звикли. Керуючі рестораном хотіли, щоб “Mcdonald’s” відвідували батьки з дітьми. Так виникла ідея з клоуном Рональдом Макдональдом.

Успішному розвитку “Mcdonald’s” заслуговує Рею Кроку, який викупив бізнес у братів Макдональдів та розширив мережу ресторанів за океан. В Україні ж перший “Mcdonald’s” з’явився у 1997 році в Києві.

Zara, 1975

Zara входить до складу Inditex Group, що належить одному із самих багатих людей Іспанії, магнатові Амансио Ортега (Amancio Ortega). На початку розвитку бренду Амансио Ортега назвав магазин “Zorba”, але під час реєстрації документів з назвою виникли проблеми. Тому ім’я було змінено на “Zara”. У 1975 році відкрився перший магазин “Zara”. У той час там продавалися копії одягу від відомих брендів. Амансио Ортега хотів зробити одяг з подіуму доступнішим для звичайних покупців, а тому використовував для шиття іншу тканину.

H&M, 1947

У 1946 році Ерлінг Персон відкрив свій перший магазин жіночого вбрання “Hennes” (швед. “для неї”) у місті Вестерос, Швеція. Пізніше, у 1968 році Персон купує магазин для мисливців та рибалок “Mauritz Widforss”. До асортименту одягу додаються ще й чоловічі моделі та лінія одягу для дітей. Після цього компанія змінює назву на “Hennes &Mauritz” (“H&M”).

Наразі компанія діє у 74 країнах світу та відкрила понад 5 тисяч магазинів. У “H&M” працює 94 тисячі осіб, а обличчям бренду стала Лана Дель Рей.

Microsoft, 1975

У 1975 році історія компанії розпочалась з двох друзів, Біла Гейтса та Пола Аллена. Прочитавши статтю у журналі “Popular Electronics” про мікрокомп’ютер Altair 800, вони вирішили створити для нього програмний інтерпретатор BASIC.

Популярність до Гейтса та Аллена прийшла майже миттєво. Їх ПЗ стало затребуваним, і у 1978 у “Microsoft” з’являється відділ продажів в Японії. Історія ж найголовнішого продукту “Microsoft”, Windows, почалася у 1984 році. Наразі продукція корпорації реалізується у понад  80 країнах та перекладена на 40 мов світу.

Disneyland, 1955

Перший Діснейленд відкрили у місті Анахайм, штат Каліфорнія. Ідея створення такого парку виникла в Уолта Діснея після відвідування схожих парків розваг разом з дочками. Спершу планувалося побудувати “Діснейленд” поряд зі студією, але вирішив, що місця потрібно більше. Тому у 1954 році Уолт Дісней придбав 65 га землі  біля міста Анахайм, а вже через рік і один день, 17 липня 1955 року, Діснейленд було урочисто відкрито. Уолту Діснею радили не будувати цей парк і пророкували миттєвий крах. Але, як бачимо, за останні 50 років саме перший “Діснейленд” відвідали понад 726 млн людей.

Adidas, 1949

Історія бренду розпочалася ще задовго до 1949 року, але саме в цей рік була запатентована назва та лейб Adidas. Компанію заснував Аді Дасслер і найняв для роботи 47  людей. Наступного ж року з’явилося взуття, яке відоме у всьому світі – кросівки, які добре захищають від бруду та дощу під час гри у футбол. Не завжди бренд Adidas супроводжував успіх, але зараз не одна світова подія не обходиться без нього.

Ford Assembly Line, 1913

Революцію у машинобудуванні створив Генрі Форд у 1913, представивши світові конвеєр. Обладнання першої у світі рухомої стрічки допомогла зробити процес зборки автомобілів набагато швидшим. Так за рік кількість автомобілів зросла до 202 667 одиниць, а вже у 1914 році ця кількість збільшилася на 100 тисяч. Форд хотів, аби в Америці був клас звичайних платоспроможних американців, котрим автомобілі будуть по кишені.

Pepsi, 1915

Історія цього відомого напою також почалася на полицях аптек. У 1893 у місті Нью-Берн американський фармацевт, Калеб Бредхем, винайшов сироп, який сприяв кращому травленню та бадьорому настрою. Фурор, викликаний цим напоєм, швидко вийшов за межі містечка.

У 1903 році щасливий аптекар реєструє торгівельну марку “Pepsi-Cola”. Немає єдиної думки, звідки узялася назва “Pepsi”. Є варіант, що до складу першої “Pepsi-Cola” входив травний ензим «пепсин» і горіхи коли. А може вся справа в енергії, бадьорості — “pep” або звуці з яким виходять пухирці.

Xerox, 1906

На початку розвитку компанія займалася виготовленням паперу для фотографій та спеціальним обладнанням для фотографування. Революція у виробництві сталася у 1959 році. Саме тоді був винайдений апарат Xerox-914 і з’явилася можливість копіювати документи на звичайний папір. За всю історію існування компанія зареєструвала понад 58 тисяч патентів по всьому світу. “Xerox” багато разів підтвердив статус однієї з найінноваційніших компаній у світі.

Harley-Davidson, 1903

Burger King, 1953

Nintendo, 1889

Starbucks, 1971

Nokia, 1865

Suzuki, 1909

Tiffany & Company, 1837

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти