“Україна в крові”: роковини Батуринської трагедії

632

Московські війська знищили всіх жителів Батурина, пише 5 канал

Сьогодні, 2 листопада, в Україні роковини Батуринської трагедії – знищення Батурина московськими військами.

У 1708 році московські війська захопили та знищили столицю гетьмана Івана Мазепи Батурин. У результаті кривавих дій було вирізано всіх жителів міста. За підрахунками істориків, загинуло від 11 до 15 тисяч мирного населення, в тому числі дітей та літніх людей.

Тогочасні події відобразилися на сторінках українських та іноземних газет. Події описували як “Страшна різанина”, “Вся Україна в крові”, “Жінки і діти на вістріях шабель”.”Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства”.

Зазначимо, що на той час Батурин був укріпленою фортецею, з великою кількістю гармат та боєприпасів. Місто могло витримати і багатомісячну облогу. Знаючи це, Меншиков намагався схилити захисників фортеці до її здачі і направив для цього Андрія Марковича. Втім, батуринці не лише відхилили пропозицію про капітуляцію, але й відповіли на це пострілами з гармат по розташуванню московського війська.

Але один з полкових старшин Прилуцького полку Іван Ніс прийшов до Меншикова і розповів йому про таємний лаз, що вів у фортецю. Таким чином, вороже військо, скориставшись підземним ходом, ввійшло в місто.

За цю зраду Іван Ніс отримав жалувану грамоту на полковницький чин від Петра І.



• не пропусти