Часник – український оберіг

6321

У кожному будинку і на кожному столі обов’язково повинен бути часник. Це традиція, яка дісталася нам від наших дідусів і бабусь. Коли ми хворіємо, завжди згадуємо про нього. Крім того, безліч страв готують, використовуючи пікантність цього інгредієнта. А згідно забобонам він володіє містичною здатністю відганяти нечисту силу. Але що насправді нам відомо про часник? Чи справді він завжди ріс на нашій землі? І які існують сучасні методи застосування цього різностороннього продукту? В чому полягає його користь і шкідливість?

chesnok-sbor-i-khranenie-urozhaya-2752

Аllium sativum – пекучий жар

Це, безсумнівно, культова для кожного українця рослина, вперше потрапила до нас з Візантії в 9 столітті. Його клали в чашу з вином, їли з хлібом, а знатні люди вкладали часник в вуха, чим дивували іноземних послів. Але, не дивлячись на таке поширене застосування, у людей було до нього дещо неоднозначне ставлення.

Все через легенду про походження часнику. Українці вважали, що перший часник виріс на тілі Іуди або з зубів Ірода. А згідно північноросійськоій легенді, часник виник в результаті битви янголів і Диявола. Коли небесні охоронці вигнали свого супротивника в нижній світ, на землі залишилося два його смердючих сліди, що отруювали все живе. І тоді Бог направив на землю два променя. Вдарили вони в сліди, і на місці їх виросли цибуля і часник. Сказав тоді Бог: «безсило зло там, де ростуть по моїй волі ці рослини».

0PimonenkoNK_Svaty72x102KDПредки вірили, що часточка часнику в кишені здатна захистити від вроків і пристріту. Головку часнику воїни вішали на груди – як захист від ран. А для перемоги, волхви радили вкласти три часниковиі зубці в чобіт. Його садили на могилах – щоб дух не повернувся в будинок, а тіло не перетворилося на вампіра. Напередодні поминальних днів, господині натирали ним вікна і дверні пороги, вішали в’язки біля сходів і навіть на домашню худобу.

Крім цього, часник був обов’язковим гостем на весільних обрядах. Його вплітали у вінок і косу нареченій і клали у взуття нареченому. Породіллі клали на груди часничини, а немовляті натирали ним стопи і грудку, вішали над колискою і вшивали в одяг. Перед тим як хрестити дитину, мати з’їдала зубчик часнику і дихала його духом на дитя.

Існує також цікаве повір’я, згідно з яким, якщо посадити часник у сирому свяченому яйці, то він зацвіте рівно в купальську ніч. Тоді його власник зможе не тільки творити різноманітні чудеса, але й спілкуватися з чарівниками, бачити нечисту силу і навіть їздити верхи на відьмі.

Однак, не дивлячись на всі позитивні магічні властивості, за тими ж переказами, у цієї рослини був і зворотний бік. Якщо людина наїлася часнику то їй 12 днів не можна ходити до церкви, і на цей же час від неї йде янгол-охоронець.

depositphotos-51786915-m-2015

Лікувальні властивості, шкідливість і сучасність

Незважаючи на те, що часник не є споконвічно українською рослиною, вперше в якості лікарського засобу його почали застосовувати саме у нас. Часникова паста і масло – чудовий засіб від запалення і зараження ран. Його всюди застосовували для цих цілей на полі бою, до винаходу пеніциліну. За часів Другої світової, коли кількість антибіотика аобмежена, рослина отримала другу назву – російський пеніцилін.

Він також зміцнює імунітет і допомагає боротися з хворобою. Часник знижує рівень холестерину в крові, нормалізує роботу серцево-судинної системи, перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок, однак слід використовувати його тільки коротким курсом – якщо пити довго, рівень холестерину відновиться. Якщо у вас підвищений тиск достатньо з’їдати шматочок часнику в день протягом декількох місяців – він розширює судини і нормалізує тиск. Знижує ймовірність утворення тромбів в крові.

Крім того, деякі дослідники говорять про користь часнику при лікуванні раку і для підвищення чоловічої сили.

herbs and spices. garlic, rosematy, bay leaf, pepper, alt, nutmeg, vanilla, cardamon
herbs and spices. garlic, rosematy, bay leaf, pepper, alt, nutmeg, vanilla, cardamon

Увага, побічна дія часнику!

Незважаючи на безсумнівну користь, часник може заподіяти і значної шкоди організму:

№1. Неприємний запах.

№2. Підвищення апетиту, що шкідливо для повних людей.

№3. Завдання значної шкоди людям, у яких є захворювання травної системи.

№4. Не можна вживати при епілепсії, геморої, вагітності і годуванні грудьми.

№5. Завдає шкоди мозку (згідно з останніми дослідженнями часник в 3 рази знижує реакцію, сприяє розфокусуванню уваги і виникненню головного болю).

Джерело: weloveua



• не пропусти