Екологічний етновідпочинок: історико-розважальний комплекс «Зелені хутори Таврії» (фото)

1768

Якщо засмагання на морському пляжі – надто нудний для вас вид відпочинку, а Карпати ви вже об`їхали взовж і впоперк – пропонуємо подорож у край, де перетинаються степи Таврії та Дніпровські плавні…

Тут, на території більше 100 гектарів розкинувся унікальний комплекс, своєрідний музей під відкритим небом, що об`єднує кілька десятків стародавніх українських хуторів. Та це не просто музейні експонати, які можуть розглядати відвідувачі, це ціле живе місто. Таке собі містечко майстер-класів, де працюють вмілі майстри-ремісники. Демонструючи всім охочим найцікавіші давні українські ремесла. Здається, тут можуть навчити будь-якому з тих, про які ви коли-небудь чули, або якого ніколи й не бачили.

Хутір розпису тканин, Хутір свічкової справи, Хутір валяння вовни, Хутір коваля, Хутір лозоплетіння, Хутір гончарного мистецтва, Хутір лицарства, Хутір-Монетний двір, Хутір квасу, Хутір миловаріння… Та ще цікавіші Хутір чистого повітря, Вільховий хутір, Хутір Кожум`яки, Хутір торфу, Музичний та Хлібний хутори. А ще тут є Цирульня, де вам розкажуть багато цікавого про історію цієї справи в Україні, та ще й навчать мистецтву косоплетіння. На Хуторі знахарки вас навчать розрізняти цілющі та отруйні рослини, а в Гарматному дворі покажуть, як стріляли справжні козаки. У місцевому зоопарку, який є контактним, можна годувати тварин, гладити їх та фотографуватись разом.

Проект «Зелені хутори Таврії» був задуманий ще у 2008 році як «синтез історії краю, екології і сучасного мистецтва для розвитку екологічного туризму». Сьогодні він є абсолютно унікальним для України та єдиним у своєму роді для всієї Європи.

Це місце, де відроджуються традиції, забуті вміння українського народу. А слово «Зелені» в назві комплексу означає не тільки колір луків та гаїв, а й концепцію ставлення до довкілля. Та хутори справді зелені, адже довкола – мальовнича природа, чисте повітря і краса Дніпровських плавнів та широких степів. Комплекс знаходиться поза міською зоною, він розташований уздовж траси, яка веде до Чорного моря.

Це територія «Дев’ятої козацької паланки» (територіально-адміністративна одиниця) в пониззі Дніпра. Колись тут розміщувались кардашинські хутори, які були знищені владою перед війною.

Теритрія комплексу надто велика для того, щоб обійти її пішки. Тому до ваших послуг – місцевий транспорт. Він досить специфічний: такий собі торфоленд (переобладнаний трактор) або пічка (ГАЗ-66). А якщо зголоднієте – вам запропонують чудовий обід, приготований із місцевих екологічно чистих таврійських продуктів.

Екскурсії «Зеленими хуторами Таврії» наперед сплановані, щоб туристам не довелось блукати величезною територією. Тож програми розділяють за тематикою. Є, наприклад, Вільховий, Квітковий, маршрут під назвою «Розважайся-Розвивайся». Не менш цікавими будуть такі екскурсії дітям.

Якщо вам подобається відпочивати з користю, пізнаючи щось нове – приїжджайте у «Зелені хутори Таврії».

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Село Кардашинка Голопристанского району Херсонської області

GPS:
46°32’46.26”N, 32°39’3.88”E

Контакти:
Тел: +38 (05539) 7-85-44, (097) 242-40-20
Сайт: hutora.com.ua

Поради бувалого мандрівника:
Вхід на територію комплексу платний. 45 грн доведеться заплатити дорослим, якщо не користуватись послугами екскурсовода (Екскурсія за маршрутом вартує 75 грн).

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Територія хуторів фото: invtur.com.ua
Територія хуторів фото: invtur.com.ua
Мапа Квіткового маршруту
Мапа Квіткового маршруту
фото: www.doroga.ua
фото: www.doroga.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua

612

м5

zelenye-hutora-10

377

фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
фото: ukr-turizm.org.ua
фото: ukr-turizm.org.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua

573

green_img2

фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
фото: hutora.com.ua
Місцевий транспорт
Місцевий транспорт