На Святвечір уся країна об’єднується, бо в домівках у різних містах і селах збираються українські родини. Як і століття тому, готуємо 12 пісних страв, які символізують 12 місяців року та початок нового року й сонячного циклу. Якщо шукаєте ідеї страв для Святої вечері 24 грудня, ця стаття допоможе!
Традиції Святвечора
Господар лаштує дідух із снопа соломи, підстеляє під скатертину сіно й розкладає головки часнику по кутах столу. Оселю прибирають та чекають на першу зірку, щоб разом провести Святвечір. Замість ялинки ставлять красивий дідух зі снопів. Саме так відбувалися приготування до Святвечора і ми ці традиції можемо повернути.
Крім дідуха й сіна, домівку прикрасьте різдвяними павуками вигадливих форм і витинанками з різдвяно-новорічними мотивами. Не забудьте підготувати частування для колядників та вивчити колядки для власного вертепу.
А до столу подавайте 12 пісних страв: обов’язково приготуйте кутю та узвар із сухофруктів. На Святвечір страви включали квашені й солені овочі, рибу, капусту, горох, сушені гриби й хліб у різних варіантах — обирайте те, що сподобається вашій родині!
Кутя
Головна страва Святвечора символізує вічне життя, зв’язок із потойбіччям. Кутю готувати можна не тільки з пшениці, а й із рису, ячменю, гречки або булгуру та з різними додатками.
Інгредієнти:
- 400 г пшениці.
- 100 г маку.
- 100 г цукру.
- 100 г меду.
- 50 г родзинок.
- 50 г кураги.
- 100 г волоських горіхів.
Як готувати:
Пшеницю треба замочити на ніч, а наступного дня доварити упродовж 30-40 хв та злити воду. Тоді запарити й потовкти мак, перетерти в ступці з цукром і заправити кутю. Родзинки, курагу запарте окропом, залиште на пів години й також додавайте до куті. Посипте нарізаними горіхами і дайте куті настоятися до Святвечора хоча б 3 години.
Узвар
Додавати можна будь-які сушені, копчені, в’ялені фрукти та ягоди. За допомогою меду чи цукру регулюйте солодкість узвару.
Інгредієнти:
- 3 л води.
- 100 г сушених яблук.
- 50 г сушених груш.
- 100 г чорносливу.
- 50 г кураги.
- 100 г меду.
Як готувати:
Сухофрукти, ягоди промийте і залийте водою. Доведіть до кипіння і варіть на малому вогні годину. Залиште охолоджуватися й настоюватися хоча б 2-3 години, процідіть і подавайте до столу.
Узвар та кутю найкраще готувати 24 грудня вранці: тоді страви настояться, вберуть смаки і будуть насиченими на вечері.
Вареники з картоплею
Вареники на Святвечір можна готувати з різними начинками, тільки тісто обов’язково має бути прісним. Пропонуємо простий рецепт із картоплею, а ви можете додати в начинку тушковану капусту, гриби, мак, вишні у своєму соку.
Інгредієнти:
- 400 г борошна.
- 150 г води.
- 5 картоплин.
- 2 цибулини.
Як готувати:
Зробіть картопляне пюре, потовчіть із водою. Почистьте, наріжте кубиками і обсмажте на олії цибулю, змішайте із пюре, посоліть до смаку начинку. До борошна поступово додайте воду, замісіть щільне тісто й залиште постояти на пів години. Тоді розкачайте в тонкий пласт і виріжте склянкою заготовки.
У кожен шматочок тіста вкладайте столову ложку начинки і заліплюйте вареники. Варіть у підсоленій воді, поки не спливуть. Подавайте з підсмаженою цибулею.
Тушкована капуста
Суміш свіжої та квашеної капусти — звичне поєднання, але при цьому смачне! Страву можна додати на святковий стіл або використати як начинку для вареників або зразів.
Інгредієнти:
- 500 г білокачанної капусти.
- 200 г квашеної капусти.
- 100 г томатної пасти.
Як готувати:
Капусту нашаткуйте, посоліть, засипте в глибоку сковороду, влийте 100 г води і тушкуйте 20-30 хв до м’якості. Тоді влийте томатну пасту, додайте квашену капусту і тушкуйте все разом іще 10 хв.
Простий салат із буряка
Варений буряк із цибулею, часником — проста й смачна страва на Святвечір. Коли сезонних овочів у коморі обмаль, буряк стане в пригоді!
Інгредієнти:
- 3 буряки.
- 1 цибулина.
- 2 зубчики часнику.
- 50 г волоських горіхів.
- 1 ст.л. олії.
Як готувати:
Буряки відваріть до готовності, почистьте і натріть. Цибулину почистьте і наріжте кубиками. Часник пропустіть через прес. Горіхи подрібніть ножем. Усі складові змішайте, посоліть і поперчіть салат, заправте олією. За бажання можна додати ще й чорнослив.
Пампушки
На столі обов’язково має бути хліб. Зараз його легко придбати, але колись на Святвечір та інші обрядові свята пекли калиту, пампушки з часником, солодкі пампухи з різними начинками, карачун, різні калачі. Ми пропонуємо зробити найпростіші пампушки з варенням.
Інгредієнти:
- 500 г борошна.
- 30 г дріжджів.
- 200 г цукру.
- 200 г варення для начинки.
Як готувати:
- Дріжджі розчинити у невеликій кількості теплої води, додати трохи цукру і третину борошна. Дати постояти, щоб тісто почало сходити.
- Коли тісто підійде, всипте решту борошна, цукру та дрібку солі. Вимішайте, накрийте рушником і залиште на годину.
- Посипте борошном стіл, покладіть тісто і розкачайте у невеликий пласт. Виріжте склянкою круглі форми, вкладайте начинку з варення, накривайте іншою частинкою тіста. Готові пампушки теж залиште підійти.
- Обсмажуйте у великій кількості олії на середньому вогні з усіх боків. Посипте цукровою пудрою та подавайте.
Запечена рибина
Короп, скумбрія, карась, товстолоб, лосось, дорадо — підійде будь-яка рибина. На гарнір можете одразу з рибою запекти картоплю або овочі.
Інгредієнти:
- 1 велика рибина.
- 1 лимон.
- 1 цибулина.
- 1 ст.л. оливкової олії.
- 1 гілочка розмарину.
Як готувати:
- Рибу треба промити, почистити від нутрощів, обрізати плавники, почистити від луски. З кожного боку зробіть надрізи шкірки, щоб риба промаринувалася.
- Посоліть, поперчіть рибину до смаку. Наріжте лимон слайсами та вставте у надрізи. Усередину покладіть кілька часточок лимона та гілочку розмарину. Посипте цибулею рибину, змастіть оливковою олією.
- Загорніть рибину у фольгу та запікайте при 200°C 30-40 хв. Укінці приберіть фольгу, щоб утворилася скоринка.
Зрази з грибами
Пісні зрази без яйця можна зробити просто з картопляного пюре із борошном. Звична начинка на Святвечір — гриби, але ви можете додати також тушковану капусту.
Інгредієнти:
- 500 г картопляного пюре.
- 150 г борошна.
- 1 ст.л. олії.
- 200 г печериць.
- 1 цибулина.
Як готувати:
- Зваріть картоплю та злийте воду повністю. Потовчіть картоплю, посоліть, замісіть із борошном та ложкою олії. Пісне тісто робимо без яєць, тому просто дайте йому постояти пів години, аби воно не розсипалося.
- Печериці наріжте дрібним кубиком. Цибулю почистьте і теж наріжте дрібним кубиком. Обсмажте суміш грибів і цибулі на пательні до готовності.
- Формуйте зрази: відщипуйте шматочки тіста й заліплюйте по столовій ложці начинки з грибів.
- Кожен пиріжок обкачайте в борошно та обсмажуйте на добре розігрітій сковороді по 3-4 хв з кожного боку до рум’яності.
Пісний паштет із квасолі
Іще один доступний і насичений білками продукт — квасоля. Аби, крім куті, не варити годинами ще й квасолю, просто купіть готову консервовану. До речі, з рідини з-під квасолі можна зробити соус, схожий на майонез (рідина замінює яйця).
Інгредієнти:
- 150 г консервованої квасолі.
- 2 ст.л. олії.
- 1 ст.л. соку лимона.
- 2 зубчики часнику.
- 2-3 гілочки кінзи.
Як готувати:
Квасолю процідіть від зайвої рідини. Змішайте усі складові та перебийте у блендері до утворення однорідної пасти. Можна додати трішки води, якщо паштет надто густий. Подавайте квасолеву пасту з грінками або смужками моркви, солодкого перцю, огірків.
Салат із оселедцем та яблуком
До столу на Святвечір можна подати просто оселедець, солену, смажену рибу або ж приготувати оригінальний салат.
Інгредієнти:
- 300 г філе оселедця.
- 2 яблука.
- 1 червона цибулина.
- 1 стебло селери.
- 1 ст.л. лимонного соку.
- 1 ст.л. олії.
Як готувати:
Цибулю почистьте і наріжте тонкими слайсами. Яблука очистьте від серединок і наріжте великими шматками. Селеру просто помийте і наріжте кільцями. Оселедець наріжте смужками. Змішайте усі складові, збризніть соком лимона, додайте олію та подавайте.
Горохові січеники
Традиційну українську страву колись готували на Різдво та в піст: горох та квасоля були доступними. Зараз горохову крупу часто замінюють нутом.
Інгредієнти:
- 30 г сушеного гороху.
- 1 цибулина.
- 2 ст.л. борошна.
- 50 г панірувальних сухарів.
Як готувати:
Горох замочіть на ніч у холодній воді. Наступного дня відваріть впродовж години до м’якості. Злийте воду. Цибулю почистьте, наріжте кубиками і обсмажте. Горох і цибулю пропустіть через м’ясорубку, перемішайте з борошном, посоліть, поперчіть до смаку, можна додати улюблені спеції або зелень. Формуйте січеники (невеликі котлетки), обкачуйте у сухарях та смажте по 2-3 хв на розігрітій сковороді.
Юшка з сушених грибів
Ароматна юшка з сушених грибів може подаватися просто як бульйон, суп з локшиною або традиційними вушками. Сушені гриби можуть стати і начинкою для вареників, додатком до тушкованої капусти.
Інгредієнти:
- 150 г сушених грибів.
- 1 цибулина.
- 1 морквина.
- 1 лавровий лист.
- 2-3 шт. духмяного перцю.
Як готувати:
Гриби залийте водою на ніч. Наступного дня обережно дістаньте гриби, перекладіть у каструлю з холодною водою (2 л), зніміть піну та варіть 30-40 хв із лавровим листом, духмяним перцем та сіллю. Цибулю очистьте і наріжте кубиками, моркву почистьте і натріть. Обсмажте цибулю та моркву на олії до готовності. Додайте моркву і цибулю до грибної юшки, доведіть до кипіння та подавайте до столу.
Поки чекаєте на першу зірку 24 грудня, зробіть смачні пісні страви. Не готуйте надто багато їжі, страви не мають бути складними, бо символізують смирення і простоту Христа, який народився вночі в яслах. Святвечір та Різдво наступного дня — час для сімейного затишку, примирення та спокою. Приготування 12 страв разом — перший крок до проведення усього циклу зимових свят.