День української писемності та мови – 27 жовтня: історія, факти та книги, які варто додати у свою бібліотеку

1

День української писемності та мови — свято вшанування й любові до нашої мови. Це не просто свято для вчителів і школярів, а важлива подія для кожного українця. Традиційно цього дня пишемо радіодиктант в усіх куточках України, але пропонуємо цим не обмежуватися й прочитати нові книги про мову, які збагатять вас.

День української мови та писемності: 27 жовтня 2024 року

Раніше День української мови та писемності відзначали 9 листопада, але цьогоріч свято перенесли. Усе через перехід Православної церкви на новоюліанський календар, бо подія пов’язана з Днем вшанування преподобного Нестора-літописця. Саме Повість минулих літ вважають продовженням справи Кирила та Мефодія, бо у творі були закладені основи для розвитку української мови.

У День української мови та писемності слід згадати, прочитати про важливість об’єднання навколо мови. Традиційно проводиться Радіодиктант національної єдності в прямому ефірі радіо та розпочинається Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

2024 року радіодиктант відбудеться 25 жовтня об 11:00, авторкою тексту стала Оксана Забужко. Напишіть радіодиктант, якщо ніколи цього не робили, або ж придбайте одну із книг з нашої добірки і вивчіть щось нове про мову.

Книги для вивчення і вдосконалення української мови

З цими книгами ви здолаєте стереотип, що вивчення української мови — це зубрити правила з правопису. Важливо не тільки знати, де ставити кому чи двокрапку, а й пізнавати більше про діалекти в різній місцевості, фразеологізми, історію виникнення солов’їної в давнину, а все це дуже цікаво!

«Українська легко», Наталія Клименко, 2016

Книга від популярного проекту «Мова — ДНК нації» допоможе вчити цікавинки української мови з купою картинок і прикладів. Лепетун дасть впевненість правильно вживати слова, пояснить образні вислови, допоможе знайти на 100% правильний наголос.

Яскравий персонаж із гумором і перчинкою легко запам’ятовується, а схеми й ілюстрації додатково фотографуються в пам’яті, щоб точно не забути у відповідальний момент, що головний біль має чоловічий рід, а кавун і гарбуз — не одне й те ж!

«Мова чудова», Ольга Уліщенко, 2016

Кіт-воркіт і Мишка-побіганка запрошують у пригоду з виправленням поширених помилок та боротьбою із суржиком. Українська мова справді чудова, й берегти її кожне слово маємо усі разом.

Книга призначена для читання з дітьми, але й дорослим стане в пригоді, бо в ігровій формі з історіями від персонажів правила запам’ятати куди легше!

«Слова, що нас збагачують. Словник вишуканої української мови», Тарас Береза, 2016

Усе нове — це забуте старе. Коли ж ідеться про слова української мови, в них узагалі немає терміну придатності. Тож автор старанно зібрав і розтлумачив старовинні, призабуті чи спеціально викорчувані з народної свідомості слова вишуканої української мови.

Збагачуйтеся із кожним вивченим словом, додавайте у письмо й усну мову, тільки так відновимо й повернемо загублені скарби.

«Мовні війни», Володимир Селезньов, 2016

Як часто поширюється міф про зіпсованість української мови? Буцімто, так багато запозичень із польської та інших мов, існують сотні діалектів на Галичині, неологізми та суржик. Але скільки насправді запозичень має українська мова та чи несуть вони якусь шкоду? Аби спростувати міфи раз і назавжди, автор розглянув ці питання у книзі комплексно й професійно.

«Чути українською», Ольга Дубчак, 2022

Важливо знати правила, щоб писати українською, вивчати пунктуацію та граматику. Але за всім цим не забувайте чути українською! Книга пояснить, як працює звукова система нашої мови, як поєднуються звуки, чому в нашій мові так мало голосних звуків, де з’являється літера Шредінгера. Усі правила й цікавинки подаються без нудного повчання, а з гумором і просто.

Це одна із трьох книг серії «Чути, бачити та перемагати українською», у якій ви дізнаєтеся, чому наша абетка досконала та як працюють звуки. А прочитати й дослідити варто всю серію!

«Українська, що надихає», Юлія Данчук, 2022

Це візуалізований довідник для швидкого й легкого покращення своєї мови в усному спілкуванні й на письмі. Може, ви й не пишете ручкою на папері, але щодня створюєте повідомлення рідним, друзям, колегам, пишете дописи у соцмережах і говорите бодай з касиром у супермаркеті.

Книга навчить правильно вітатися, звертатися, дякувати та допоможе викорінити росіянізми чи повтори. Багатство української мови це зробити дозволяє, то для чого використовувати чуже?

Щоби вдосконалити свою мову, не треба чекати особливого часу. Кожного дня читайте книги, статті на сайтах, споживайте контент на різних майданчиках українською — і це принесе вам плоди. А кожна із книг добірки допоможе краще познайомитися з мовою та відкрити нові слова, цікавинки про звуки й мовні норми.