Цікаві пам’ятки Києва, на які ви могли не звертати уваги

1149

Типова ситуація, коли ми сотнями разів ходимо тим самим маршрутом і забуваємо роззирнутися. Тож зібрали цікаві пам’ятки серед вулиць Києва, заради яких варто частіше піднімати голову й відриватися від екранів.

На кожному кроці можна знайти пам’ятники, історичні будівлі й міні скульптури, не пропускайте та знайомтеся зі столицею ближче!

Будинок з ірисами, Мельникова, 8

Яскравий салатовий будинок архітектора Володимира Безсмертного звели ще в 1911 році для тодішнього судді. На балконах і під дверима розташовані витончені іриси, польові квіти й лілії. Обов’язково зверніть увагу на балкони й оздоблення, коли будете гуляти на Лук’янівці. Саме такими були київські будинки в стилі модерну XX століття. Відомий також будинок із вигадливими котами того ж автора на вул. Гоголівській, 23.

Кирилівська церква, вул.Олени Теліги, 12

Церква Святих Кирила та Афанасія згадується в історії ще 1171 року, і це другий в Києві храм після Софії Київської, який зберігся з часів Київської Русі. На території в наш час діє музей. Зовні ви побачите фасади, прикрашені ліпниною часів бароко, а всередині можна годинами розглядати фрески й розписи, які дійшли до нас майже без змін.

Історичне місце заслуговує на увагу, але знають місцевість в основному через близькість психіатричної лікарні.

Астрономічна обсерваторія НАН України, вул. Академіка Заболотного, 27

На вході до музею в астрономічній обсерваторії вас зустріне повідомлення про те, що мала планета № 15675 названа «Голосєєво» (GOLOSEEVO), а сам музей знаходиться в приміщенні великого діючого телескопу. Відвідувачі й самі можуть випробувати телескоп під час екскурсії чи відвідування лекцій. У непримітній та сірій будівлі показують обладнання астрономів, знайомлять із видатними науковцями та головне — дозволяють побачити тисячі зірок та планет.

Стіна пам’яті на Байковому кладовищі

На території Байкового цвинтаря мали збудувати Парк пам’яті з крематорієм, залами прощання та Стіною пам’яті довжиною 213 м з барельєфами. Робота художників-монументалістів Володимира Мельниченка та Ади Рибачук над спорудою тривала 13 років з 1968 до 1981 року, композиція мала символізувати Любов, Творчість, Весну, силу Пам’яті.

Творіння могло стати важливою спорудою Києва, та стіну пам’яті в СРСР залили бетоном. За часів незалежності тривають спроби відновлення барельєфів. Зараз ми можемо побачити 2 відновлені образи: жінка, яка сурмить та закликає захищати рідний дім, й композицію Берегиня. Навіть ці невеликі частини поблизу столичного крематорію стали важливими для історії, і їх дуже легко пропустити. Про монумент і несправедливе його знищення знято документальний фільм «Стіна» 1988 року.

Скульптура «Рідкісний птах»

Чи помічали ви колись скульптури посеред Дніпра? Саме такий металевий птах знаходиться під мостом Патона. Скульптура Олексія Володимирова присвячена рідкісному птаху, який долетить до середини Дніпра, як у творах Гоголя.

Найстаріший будинок у Києві або будинок Нечаєвих, Контрактова площа, 7

Двоповерховий будинок із зеленуватим кольором стін стоїть на Контрактовій площі в теперішньому вигляді з 1861 року, а збудований ще у 1760 році. Прадід нинішнього власника у садибі випікав та продавав фірмові нечаївські пряники й мав на Контрактовій свій прилавок.

Історія будинку пов’язана з коханням Інни й Сергія Малєєвих, які на вуличках Києва зустрілися після розлуки в десятки років й чи не одразу побралися. Сергій пережив роки таборів в Казахстані під час сталінських репресій через доноси, й, попри якісну освіту й знання мов, жив нелегально й ходив по підробітках. На щастя, доля їх сім’ї у Києві таки склалася щасливо, і зараз у старовинному домі мешкає шосте покоління роду й проводяться екскурсії.

Парк Трипільської культури, вул. Фрометівська, 2

Невеликий парк з вигадливими скульптурами легко пропустити, бо для відвідин треба зайти у дворик. Мало хто чув про цей міні музей просто неба, присвячений Трипіллю. Суспільство трипільців було матріархальним, тож у центрі знаходиться статуя Великої матері, які поклонялися. Також тут можна глянути на посуд, макети храмів, фігурки жителів, биків та експозицію з 7 Чудес світу в мініатюрі.

Київ — знахідка для дослідників і шукачів. Це місто дивує на кожному кроці. Щоб стати місцевим, немає кращого способу, ніж вивчати старовинні будинки, відвідувати незвичайні місця, собори, музеї, природні пам’ятки. Лише так досвід та історії мешканців, їх любов, надії і творчість збережуться через століття.