28 травня — день Києва: атмосферні місця столиці для туристів і «корінних» містян

470

Травень — один з кращих місяців для прогулянок столицею. На кожній вулиці квітне символ міста — каштан. Та й просто алеї та парки зеленіють, запускаються фонтани. Саме цього місяця можна безкоштовно відвідати музеї, а в київські ботсади стоять черги. Серед усього вуличні музиканти починають грати «Києве мій». І діти, і дорослі, і родини вибираються на прогулянки.

Може, саме через супер насичене життя День Києва відмічають саме у травні?

День Києва: значення свята та історія

Уперше День Києва відсвяткували у 1982 році, тоді столиці виповнилося 1500 років. З того часу кожні останні вихідні травня кияни відзначають день міста, з 1987 року офіційно. Проводяться ярмарки, виставки, культурні події, концерти, забіги. У 2023 столиці виповнюється 1541 рік. День Києва у воєнний час пройде без масштабних масових заходів, тож сплануйте програму для себе!

Традиційний забіг під каштанами 2023

Ювілейний тридцятий Пробіг під каштанами цього року відбудеться онлайн по всьому світу. Учасники збиратимуть благодійні внески для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. Уперше пробіг відбувся у 1993 році та став спортивно-благодійною традицією Дня Києва. Зареєструватися та отримати набір учасника можна до кінця травня.

Долати дистанцію кожен марафонець буде самостійно, адже під час воєнного стану великий забіг проводити не варто.

Куди піти в Києві, щоб більше дізнатися про місто?

Якщо у День Києва вам не хочеться іти в ботсад, на ярмарки чи вуличні концерти, оберіть цікаву нову місцину в столиці та просто ідіть на прогулянку. Навіть ті, хто в столиці живе 20-30 років, можуть не знати про всі історії вулиць Києва. Зібрали 7 небанальних місць для екскурсії:

1. Зелений театр

Адреса: Паркова дорога, 4

Зелений театр або Зеленка — старий кінотеатр просто неба біля залишків казематної стіни 19 століття. Спуститися туди можна від метро Арсенальна. Споруду звели для укріплення Печерської фортеці, в 1949 перетворили на радянський кінотеатр, а потім декілька разів реконструювали через пожежі.

Місце через його «невезіння» стало містичним. Вважають, що на території є дух Господаря, з яким треба неодмінно привітатися. А легенди про тунелі до Чернігова, скарби підземель, сліди від куль на стінах чули багато киян. Насправді Зелений театр — тихе й загадкове місце серед центру Києва, що стало улюбленим для тренувань альпіністів та прогулянок дігерів.

2. Косий капонір на території військового шпиталю

Адреса: Госпітальна, 24а

Не всі заходили на територію військового шпиталю, але насправді там знаходиться цілий музей з вільним входом! Капонір — частина оборонних споруд Київської фортеці з цегли та каменів, з бійницями і товстими стінами. Зараз там можна побачити земляні вали, старовинні гармати та відвідати музеї всередині споруди. З частин фортеці побачите центр міста і НСК Олімпійський та відкриєте Київ з нового боку.

3. Парк гойдалок

Адреса: ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1

Понад 50 гойдалок різних форм — це антистрес і мандрівка у дитинство. Гойдалки тут побудовані не тільки для дітей, витримують дорослих і навіть цілі родини. Тут проводять дитячі свята і просто відпочивають з пікніками. Ідеальне і спокійне місце для Дня Києва!

4. Парк Наталка

Адреса: Оболонська набережна, 9

Ще у 2015 тут просто був пустир, а зараз — класне й не надто людне місце для прогулянок. В Парку Наталка є оглядові майданчики, набережна, альтанки, бігові доріжки та спортивні майданчики. Сюди круто приходити, якщо любите посидіти біля води з книгою або влаштувати сімейний пікнік. Крім квітів і газонів, у парку лишився величезний бетонний кесон — недобудований залізничний тунель.

5. Музей становлення української нації

Адреса: вул. Лаврська, 27

Перший інноваційний музей, у якому поєднали історію з сучасними 3D фігурами, аудіо- та відеоелементами. Музей охоплює період від Трипільської культури до наших днів. Можна відвідати екскурсію або оглянути експозицію самостійно. Кияни люблять приходити сюди, щоб зробити фото з історичними діячами, побачити князів, козаків та діячів УНР в повний зріст та познайомитися з цікавинками нашої культури. Виділяйте хоча б декілька годин, бо музей такий захопливий та інстаграмний, що треба оглянути все.

6. G-Sky Kyiv

Адреса: вул. Райдужна, 25

Заклад на Лівому березі на даху багатоповерхівки. У G-Sky Kyiv розташовані куполи, де можна посидіти з компанією або влаштувати романтичну вечерю. Відвідувачі люблять приходити сюди на заході сонця, щоб побачити панораму міста. Завдяки розташуванню з даху відкривається пейзаж на Труханів острів, центр Києва та Лівий берег.

Багато дахів у Києві зачинені, тож подібні заклади рятують естетів. Хоча б раз побачити подібне варто!

7. Кафе Ярослава

Адреса: вул. Ярославів Вал, 13

Атмосферний заклад вважають одним із символів Києва. Кафе-пиріжкова на Ярославовому Валу працює ще з 1946 року та не змінила назву, рецепти пиріжків та своє розташування. Якщо в «Київській перепічці» стоять черги, то в «Ярославі» знайдеться місце посидіти у прохолоді або на літньому майданчику майже щодня.

Візиткою закладу вважається булочка з корицею та булочка з вишнею. Тож обов’язково скуштуйте принаймні одну!

День Києва — свято любові та поваги до столиці. Для когось Київ лишається невідомим, когось досі лякає 1,5 години в дорозі на роботу чи поїздка в метро. Але водночас для мільйонів це місто рідне, незламне та улюбленіше за всі Парижі й Нью-Йорки. Нехай свято подарує вам нові спогади та відкриття!



• не пропусти