Справжній Тарас Шевченко: фільми, відео та книга про українського генія

1152

Як багато ви знаєте про Тараса Шевченка? Кріпак, сивочолий поет у кожусі, автор вірша «Заповіт»? Часто наші знання закінчуються шкільною програмою і вивченими віршами. Насправді життя Шевченка було різнобарвним, він не тільки писав, а й був видатним художником. У молодості його стильним одягом захоплювалася богема, а ще Тарас міг дозволити собі гулянки й склянку рому.

Звісно, життя Шевченка за часів царя не було райдужним. Понад усе він хотів писати, створити сім’ю й збудувати хатину в Україні. Але й цього йому не дозволили. Щоб пізнати творчість митця глибше, радимо переглянути і прочитати до Дня народження Кобзаря 9 березня цю збірку.

1. «Тарас. Повернення», 2019

1857 рік, Шевченко ув’язнений у Новопетрівській фортеці в Казахстані. До кінця терміну лишається декілька днів, але агенти царської армії роблять усе, щоб Тарас залишився у в’язниці. Фільм покликаний розкрити справжнього Шевченка, знищити радянські міфи про нього та показати незламність митця. Він продовжує творити й боротися навіть в умовах постійного стеження та у в’язниці. Справжній талант, українську зірку не заховати навіть за сімома замками.

2. «Поет і княжна», 1999

Хто б міг подумати, що Шевченко стане героєм мелодрами. Однак, жінок поет дійсно любив. Зустріч у Яготині з правнучкою гетьмана Кирила Розумовського могла стати доленосною. У житті Тараса могло з’явитися кохання всього життя, але не все так просто клеїться, коли почуття з’являються між аристократкою і молодим художником, якого викупили з кріпацтва.

3. «Сон», 1964

Біографічний художній фільм з Іваном Миколайчуком у головній ролі є одним зі 100 кращих фільмів історії українського кіно та має оцінку 8,1/10 в рейтингу IMDB. За сюжетом юного Тараса викликають на допит через вірші, які показують Україну вільною. За революційні роздуми його відправляють на службу та забороняють писати й малювати. Фільм передає внутрішні роздуми Шевченка про Україну та свій народ у той складний період, спогади про життя кріпаком та художню академію.

Оскільки знятий фільм за часів СРСР, там є і викривлені факти життя Шевченка, проте стрічка важлива для нашої історії.

4. «Кобзар в степах Казахстан», 2014

Тюрми Оренбурга, Іркутська, Уральська стали місцем заслання Тараса Шевченка. Але важкі умови й розлука з Батьківщиною не зламали його дух і бажання творчості. На картинах Шевченка можна побачити життя казахських дітей і низів суспільства. Також в горах Каратау і на Уралі розкрилися його здібності змальовувати пейзажі й передавати риси національного характеру. Фільм присвячений Івану Миколайчуку.

5. Проєкт «Наш Шевченко», 9 березня 2013 – 9 березня 2014

Більше відео проекту за посиланням www.youtube.com/@nashshevchenko4538

365 роликів виходили щодня впродовж року. Для відео знімалися герої з різних куточків України: актори, письменники, учасники Революції Гідності, співаки, вчителі, бізнесмени, пожежники, військові, громадські діячі, діти й просто всі, кого об’єднує любов і повага до творчості Шевченка. Ролики короткі, на кілька хвилин. Такі різні люди декламують твори Кобзаря, що цікаво не тільки почути їх, а й дізнатися більше про українців на відео. Проект символізує велику шевченківську родину.

6. «Як Тарас Шевченко став зіркою»

Короткий, зворушливий ролик про Шевченка від проекту «Книга-мандрівка. Україна» допоможе познайомити з постаттю Кобзаря дітей. Навіть у 4 хвилини можна вмістити основні факти життя поета і зацікавити для подальшого вивчення його шляху.

7. Книга «Епістолярій Тараса Шевченка»

Листи самого Тараса Шевченка — найкраще джерело для знайомства зі справжнім Кобзарем. Епістолярій Шевченка налічує понад 500 листів Шевченка та до нього з 1839 до 1861 року. Роздуми про Академію мистецтв, заслання, мандри Україною від першої особи допоможуть розкрити нові грані митця. Це можливість прочитати прозові творіння Шевченка й пережити складні моменти разом із генієм.

8. «Таємниця походження Тараса Шевченка», розповів український історик Олександр Алфьоров

Перипетії життя, роздуми про особистість і велич духу Шевченка зображені у багатьох стрічках, роликах та працях, на Черкащині навіть проводять фестиваль ШеФест. Розкривайте Шевченка з різних сторін, руйнуйте стереотипи про митця і з кожною прочитаною сторінкою пізнавайте більше.

Вшанування Тараса Шевченка 9 березня — привід дослідити його біографію, почитати твори або побачити нові для себе картини. Нехай цей день надихає вас!

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти