Масниця (Колодій) в Україні: традиції, історія та чому свято має пройти без “блинов”

3500

Масниця, Сиропуст або Колодій — свято, яке в Україні символізує прихід весни. У 2024 році Масницю відмічаємо в тиждень з 11 до 17 березня. В давнину за тиждень до початку посту на вулицях уже тепліло, дівчата співали веснянки та проводили цікаві обряди.

У статті розбираємо старовинні традиції, страви та як виникло свято.

Походження Колодію

До XVII століття Колодій відмічали аж декілька тижнів. Ще в язичницькі часи слов’яни вважали, що на Масницю зима вмирає, а весна воскресає. З приходом християнства в Київській Русі свято змінилося та стало частиною релігійного циклу свят, хоч традиції лишилися без змін. За радянських часів Колодій підмінили на гулянку з метою наїстися, напитися й битися «стінка на стінку». Та називали це Масляною, що походить від російського “Масленица”.

Українське свято мало символізм, було часом для примирення, наповнення новою енергією весни. Тож тепер вам обирати: відзначати свято часів Трипільської культури чи радянське «свято живота» і бійок.

Колодка на ногу, влада жінок та інші особливі традиції Масниці

Свято було радісним, супроводжувалося забавами й цікавими обрядами весь тиждень. На Масницю неодруженим дівчатам і хлопцям в’язали на ногу дерев’яну колодку як знак осуду, що не побралися. За старовинними віруваннями, усі мали жити в парі, злагоді, щоб у світі панувала гармонія. Старші жінки прикрашали колодку стрічками, квітами й в’язали парубкам до ноги. Ті мали так ходити з колодкою весь тиждень або пригостити жінок солодощами для відкупу.

У понеділок Масниці збиралися разом і «колодкували»: пеленали колодку (палицю, полінце), що означало її народження. Упродовж тижня колодку хрестили, лікували, ховали й оплакували. Також дівчата могли прив’язати невелику колодку парубку до руки, а ті, щоб звільнитися, дарували намисто, хустки чи стрічки.

Колодій називали ще Бабський тиждень, бо це був час для зборів жінок у шинку, коли вони могли пити наливки, проголошувати тости і веселитися.

Джерело фото: mamajeva-sloboda.ua

Що готувати на Колодій?

У тиждень до Великого посту українці їли та пили багато. Щедро частували гостей, приносили ласощі на посиденьки. Найпоширенішою стравою були вареники з сиром та маслом. Звідси і приказка «Чекайте, вареники, прийде і на вас Масниця». А ще поширеними були налисники, каші та локшина з молоком, пампухи, вергуни, гречаники, кисіль, сирники.

М’ясо вже не вживали, тому страви готували з сиру й молочних продуктів. Але у перший день Масниці готували холодець зі свинячих ніжок, називали дійство «ніжкові заговини».

Святкувати Колодій варто з родиною чи в колі друзів. Звісно, влаштовувати незаміжнім хлопцям і дівчатам допит зараз уже ніхто не буде. Однак, чудову традицію примирятися, просити вибачення до Великого посту взяти для себе варто. Та й смачні вареники з рідними наліпити — гарне заняття на вечір! Зберігаймо старовинні традиції, бо без них можна й взагалі забути про свій рід.

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua