Яблучний спас – 19 серпня: традиції, прикмети, рецепти страв із яблуками

2546

Яблучний Спас — це друге свято Спаса в серпні. Перший, Медовий Спас, припадає на 14 серпня, а останній, Горіховий — на 29 серпня. Яблучний Спас щорічно святкують 19 серпня і він також відомий, як Преображення Господнє. Це одне з найважливіших свят для вірян. Розповідаємо про його походження, традиції та прикмети. А, також, додаємо кілька цікавих рецептів страв із яблуками, які можна приготувати на свято:

Походження та традиції свята Яблучний Спас

19 серпня християни щорічно святкують Спаса, або ж Преображення Господнє. Це свято обрано днем освячення плодів нового врожаю. Це найважливіше з трьох свят, тож його називають ще Великий Спас. Християнське свято символізує поєднання людського та Божого начал. Дохристиянська ж історія свідчить про те, що це було свято нового врожаю — звідси і традиція освячувати плоди в церкві.

На Яблучного Спаса поминають покійників. Душі померлих родичів, за народними віруваннями, приходять до нас у Страсний Четвер, на Зелені Свята та на Другий Спас. Їм і залишали частування у вигляді яблук, хліба та ставили спасівські свічки.

Обрядова страва цього дня — так звані «шулики». Їх готують із пісного тіста на соді та випікають. Такі коржі ламають на дрібні шматочки, а потім вимішують із перетертим маком і свіжим рідким медом. Також, готують узвар із яблуками і грушками, штрудель з яблуками та різні пироги, фруктовий кисіль. Кілька рецептів ми додали нижче.

Що потрібно освятити на Яблучний Спас?

Святять, насамперед, яблука та груші, виноград, сливи та абрикоси, персики. Можна святити й овочі: моркву, помідори тощо. Святять знову мед, а також жито і воду.

Перед Спасом є два тижні посту — він називається Спасівка. Також, є низка заборон на цей день. Не можна нічого майструвати з нитками, прибирати й будувати. Не можна проганяти комах, а, особливо, мух. Варто відмовитися від жирної їжі, м’яса.

Рецепти страв із яблуками на Спаса:

Ми підібрали найпростіші рецепти страв із яблуками, щоби, навіть, ті, у кого обмаль часу, могли щось приготувати на Спаса:

1. Пиріг із листкового тіста з яблуками

Що треба: 5 великих яблук, 2 пласти листкового магазинного тіста, 50 г вершкового масла, 2 ст.л свіжого меду. Половина лимону, 1 грушка та 1 апельсин.

Як приготувати:

Поставте розігріватися духовку до 180 градусів. У форму для пирога помістіть лист тіста, так щоби сформувати дно і краї. Розтопіть вершкове масло та розподіліть 1/3 на поверхні тіста.

Яблука, грушку та апельсин очистьте від шкірки та насіння. Наріжте великими кубиками та покладіть у каструлю з 1/3 вершкового масла. Варіть на слабкому вогні кілька хвилин, зніміть із плити та додайте мед. Видавіть сік із лимона, натріть трохи цедри зі шкірок лимона та апельсина, додайте все у фруктову начинку.

Викладіть начинку у форму, накрийте другим листом тіста та заверніть краї. Покрите зверху залишками вершкового тіста та випікайте в духовці орієнтовно 20–30 хвилин.

2. Яблука зі спеціями та горіхами

Що треба: візьміть 6 великих яблук, 6 ч.л рідкого меду, 50 г горіхів (можна взяти волоські чи лісові, чи замінити насінням соняшника). Зі спецій можна взяти: мускатний горіх, корицю, сушений імбир, куркуму, ваніль. А можна змішати мед із гострим червоним перцем та імбиром, щоб отримати пікантний десерт із перчинкою.

Як приготувати:

Поставте розігріватися духовку до 200 градусів. Вкрийте деко пергаментом. Не знімайте шкірку з яблук, лише виріжте тонким гострим ножем качани. Мед змішайте зі спеціями та покрийте ним яблука зовні і із середини. Горіхи порубайте мілко ножем, та посипте ними яблука, коли ті будуть уже розкладені на деку. Випікайте, поки яблука та горіхи не стануть зовсім рум’яними.

3. Сирна запіканка з яблуками

Що треба: 400 г домашнього сиру та 2 жовтки, 100 г вершкового масла, 200 г пісочного печива та 50 г родзинок. Кілька яблук та 100 г цукру, 1 ч.л кунжуту та 1/3 ч.л куркуми, 10 мл лимонного соку, 5 ст.л борошна.

Як приготувати:

Пісочне печиво перебийте в крихту та перетріть із вершковим маслом. Утрамбуйте на дно форми для запіканки, накрийте харчовою плівкою та поставте в холодильник. Духовку поставте розігріватися до 190 градусів.

Родзинки залийте окропом, залиште на 15 хвилин, а потім злийте воду. Яблука очистьте від шкірки та серединки, наріжте великими шматочками. У каструлі, на середньому вогні, варіть яблука з 1/3 цукру, лимонним соком та куркумою. Варіть, поки не випариться зайвий сік та поставте охолоджуватися.

Сир перебийте міксером чи перетріть через сито, щоби він став однорідним, без зернистості. Додайте в сирну масу жовтки, решту цукру, борошно й ще раз усе ретельно збийте. Ложкою замішайте в сир родзинки. Дістаньте форму з холодильника та рівномірно викладіть у неї сирну масу. Постукайте по дну форми, щоби начинка розрівнялася. Викладіть поверх начинки яблучну суміш та ставте вирікатися орієнтовно на 30–40 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипте запіканку кунжутом.

Народні прикмети Яблучного Спаса:

  1. Який Яблучний Спас — таким і січень буде.
  2. Погода на Яблучний Спас визначає, за прикметами, яким буде свято.
  3. Покрова — сухий день — восени теж буде мало опадів.
  4. Ясна погода — зима буде холодною.
  5. Якщо не їсти яблук до Яблучного Спаса, 19 серпня, а потім у свято скуштувати яблуко з медом і загадати бажання, то воно неодмінно здійсниться.
  6. Прийшов Спас — бери рукавиці про запас.
  7. Минув Спас — держи кожух про запас.
  8. До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  9. Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами.
  10. Якщо в Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  11. Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.
  12. Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно — січень морозяний.
  13. Якщо антонівка вродила — наступного року хліб уродить.
  14. Пройшов Спас — пішло літо від нас.
  15. Люди, які мріють потрапити в рай, повинні на Яблучний Спас з’їсти освячене яблуко. До цього дня яблука нового врожаю їсти не можна.
  16. Після того, як відкусиш шматочок освяченого яблука, можна загадати бажання — і воно обов’язково виповниться.
  17. Перш, ніж їсти яблука самому, слід ними когось пригостити.
  18. По погоді цього дня судили про те, якою буде погода на Покров. Якщо тепло і ясно, то зима буде холодна і сніжна. Якщо дощик пішов, то осінні місяці будуть дощові.
  19. Садівникам на Другий Спас слід усіх пригощати яблуками. Тоді наступний рік буде врожайним.
  20. Вживання яблук із медом подарує міцне здоров’я на цілий рік. У цей день треба їсти якомога більше яблук.
  21. Якщо муха сяде на вас два рази в цей день, то будете жити в багатстві.
  22. Батькам, чия дитина померла, потрібно віднести яблука на її могилу.
  23. На Яблучний Спас не можна лаятися, лихословити, обговорювати й засуджувати людей. Домашня робота теж знаходиться під забороною.

У вас вдома святкують Яблучного Спаса? Якщо так, то які страви з яблук зазвичай готують? Та які народні прикмети про Спаса ви знаєте?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти