В яких продуктах міститься вітамін D3

    127

    Для багатьох з нас осінь – це пора смачних фруктів, оксамитового сезону та яскравих фотосесій на фоні жовтих кленів. І в той же час це початок спалаху застудних захворювань. А в цьому році ще й ковідна пандемія додає загрози нашому здоров’ю. Лікарі дають багато дієвих порад, як захиститися від вірусних інфекцій. Одна з них – вживати достатньо вітаміну D.

    Навіщо нам потрібен вітамін D3?

    Ми хочемо звернути Вашу увагу на роль вітаміну D3 в роботі імунної системи:

    • сприяє активізації захисних функцій

    • приймає участь у синтезі захисних білків, що активні в дихальних шляхах

    • підвищує бар’єрну функцію організму

    • забезпечує оновлення та розвиток імунних клітин

    Цей нутрієнт, звісно ж не є панацеєю, але без нього наш імунітет не здатний повноцінно працювати.

    Де міститься вітамін D3?

    Ми отримуємо його завдяки сонячному світлу. Саме в шкірі під впливом УФ-променів починається синтез вітаміну D. Далі він потрапляє в печінку і перетворюється в активну форму – D2. А завершується його синтез переважно в нирках. Тому, дуже важливо здійснювати прогулянки на свіжому повітрі в денний час.

    Друге джерело, що дозволяє поповнити запаси вітаміну D3 – дієтичні добавки та лікарські препарати. Сьогодні фармринок пропонує нам великий вибір засобів з вітаміном D, дізнатися про них можна, скориставшись медичними довідниками онлайн, або порталом https://medpravda.ua/ua. І хоч отримати гіпервітаміноз через неправильне вживання кльциферолвмісних добавок вкрай складно, проконсультуйтеся з лікарем перед їх застосуванням.

    І, звичайно ж, отримувати вітамін D3 можна і потрібно з продуктами харчування.

    Вітамін D в морепродуктах (в 100 г продукту мкг):

    • печінка палтуса – 2500

    • печінка тріски – 375

    • риб’ячий жир – 230 (так-так, він не на першому місці)

    • лосось і короп – 25

    • вугор – 23

    • шпроти в олії – 20,5

    • атлантичний оселедець, форель, кета, скумбрія – 17-15

    • горбуша, макрель – 10

    • чорна ікра – 8,8

    • червона ікра – 5

    Наведені вище цифри демонструють те, що морепродукти найбагатше джерело вітаміну. Але найчастіше ми вживаємо кальциферол з їжею тваринного походження (в 100 г продукту мкг):

    • яєчні жовтки – 7

    • яловича, свиняча, куряча печінка – від 3 до 1,3

    • вершкове масло – від 4 до 1,5

    • сметана та сир – 1

    • сухе молоко – 0,3

    • молоко – 0,05

    Веганам варто звернути увагу на гриби і продукти рослинного походження (100 г/мкг D): печериці – від 13,1 до 11,2, лисички і сморчки – 8,8-5,3, гливи – 2,7-2,3 , грейпфрут – 0,06, морквяний і лимонний сік – 0,05-0,04, петрушка і кріп – 0,03, пшениця – 0,025. Так само кальциферол є в злаках, сої, рослинних оліях і навіть кропиві.

    Скільки потрібно вітаміну D3?

    Добова норма вітаміну D3 не для всіх однакова: дітям – від 2,5 до 10 мкг, дорослим – 2,5-5 мкг, вагітним і мамам, що годують грудьми – 10 мкг, для людей похилого віку – 10-15 мкг. Іноді, кількість вітаміну вказують в міжнародних одиницях (МО), 1 МО еквівалентна 0,25-ти мкг. Є категорія людей, які потребують більшої кількості вітаміну D3: працівники метрополітену, шахтарі та ін. вид зайнятості, при якому людина мало контактує з сонячним світлом (адже брак денного освітлення знижує вироблення вітаміну в організмі людини).

    Недостатнє вживання вітаміну D призводить до ламкості кісток, частих застуд, зниження апетиту, погіршення настрою і дратівливості, м’язової слабкості і судом.

    Статтю підготувала редакторська група МедПравда. Ми закликаємо Вас бути уважними до себе, адже попередити проблему завжди простіше, ніж її вирішувати.



    • інші новини