Як правильно підготуватись до Великого посту? Практичні поради

1504

Уже зовсім скоро, а саме 11 березня, початок Великого посту. Про його значення, головні заборони та правила — ми ще згадаємо окремо. Ця ж інформація буде корисною, якщо ви збираєте постувати у 2019 році. Адже слід підготуватись до цієї дати завчасно. Навіщо це робити та яких порад слід дотримуватись перед постом — читайте далі.

Навіщо готуватись до посту?

Ті віряни, які збираються постити — нерідко лінуються завчасно починати підготовку. Мовляв, і так треба дотримуватись суворих настанов протягом більш ніж місяця, навіщо ще раніше починати себе обмежувати? Але ж головна мета посту — це очищення, а не силування себе до певних правил. Це значить, що піст повинен принести користь людині, а не навпаки нашкодити їй.

Різка відмова від продуктів тваринного походження, якщо вони складали значну частину раціону, це справжній стрес для організму. А ще додайте відмову від жирного, смаженого, солодкого — це може призвести до погіршення загального стану організму, волосся, нігтів. Появи подразнення на обличчі та блідого кольору шкіри. Ви можете відчувати слабкість, втому.

Для цього і необхідна підготовка, щоб уникнути подібної реакції, а також налаштувати себе морально.

Як підготуватись до посту завчасно?

Починайте підготовку з продуманого плану харчування. Адже те, що зникло з раціону — потрібно якось замінити. Продумайте, які продукти слід додати в своє меню, щоб не відчувати дефіциту білку, корисних жирів та мікроелементів, глюкози. Запишіть список необхідних продуктів, щоб не забувати купляти їх у магазині. Придумайте, які страви можна з ними готувати. Збережіть собі рецепти пісних запіканок, котлет та інших ситних страв.

Далі — відмовляйтесь від одного продукту із забороненого списку поступово. Спочатку перестаньте вживати смажену їжу та готуйте все на пару. Потім зведіть вживання м’ясних продуктів до мінімуму. Так само, поступово, зменшуйте кількість солодощів. Це забезпечить вам плавний перехід до нового раціону без стресу для організму.

Також, у піст важливо не переїдати, тож подумайте про поступове зменшення порцій, щоб організм звик та не відчував постійного голоду.

Не забувайте, що піст передбачає і відмову від алкоголю та будь-яких інших шкідливих звичок. Без цього обмеження він точно не може вважатись повноцінним, адже інакше людина регулярно піддаватиметься своїм слабостям — і ніякі інші відмови цього факту не змінять. Перш за все, відмовлятись слід від тих речей, від яких ви відчуваєте найбільшу залежність: в когось це цигарки, в когось шоколад, або що інше. Всі ці відмови не тільки корисні для очищення організму, але й загартовують характер.

Налаштуйтесь на піст морально

Адже заборони стосуються не лише вашого раціону, а й способу життя в цілому. Продумайте, як переналаштувати ваш звичний графік у кращу сторону: почніть впроваджувати звичку читати корисні книги замість вечірнього серіалу.

Будьте готові до того, що піст доведеться провести без гучних вечірок, пишних застіль, розваг. Цей час слід приділити саморозвитку, спокійному домашньому затишку і стриманому способу життя. Тож продумайте свої майбутні плани так, щоб позбутись можливих незручностей.

Моральна підготовка полягає також у налаштуванні себе на правильний лад думок: вчіться менше злитись, сперечатись, ображатись. Звільніть у своїй голові місце для світлих думок, а у серці — місце для прощення та прагнення до добрих справ. На такий лад, насправді, важко налаштуватись одразу ж з першого дня посту. Тому завчасна практика точно не завадить.

Важливо пам’ятати, що дотримання посту — це добровільне явище, і потрібно справді захотіти прийти до певного стану очищення. Не треба змушувати себе, страждати та постійно думати про те, від чого ви відмовились, адже подібний настрій не дасть вам досягнути бажаного результату.

Детальніше про заборони під час посту та цікаві ідеї пісних страв — читайте у наших наступних матеріалах.

А ви збираєтесь дотримуватись посту в цьому році? Якщо так, то рекомендуємо вже починати поступову підготовку!

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua