Всесвітній день бездомних тварин. Що треба знати кожному

1131

“Щоб зрозуміти, чи є у тварин душа, треба самому мати душу.” Альберт Швейцер

У третю суботу серпня відзначається Всесвітній день бездомних тварин. Всесвітній день бездомних тварин відзначається всім світом з 1992 року, з ініціативи  Міжнародного товариства прав тварин. Це аж ніяк не свято, а ще один привід згадати про проблему і необхідність допомоги безпритульним тваринам. Так, про цю проблему легко забути, адже вони самі не скажуть про біду та не попросять про допомогу. Саме тому нам треба бути уважнішими і вміти розгледіти прохання про допомогу, навіть якщо воно мовчазне.

У цей день в різних країнах проводяться просвітницькі або благодійні заходи, мета яких — привернути увагу громадськості до проблеми, а також заручитись фінансовою, волонтерською та інформаційною підтримкою.

Ми вирішили також долучитись, аби надати підтримку інформаційну. Розповімо про організації, які займаються порятунком/стерилізацією/пошуком дому для собак і котів. Про те, яка допомога їм постійно потрібна і чим може допомогти кожен небайдужий громадянин.

“Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація ставиться до тварин.” Магатма Ганді

Українські організації, котрі допомагають тваринам:

1. Зловити тварину, перевезти, дістати з небезпечного місця та врятувати — у Києві допоможе служба порятунку тварин KARG: http://www.karg.kiev.ua/

2. Допоможе стерилізувати своїх тварин, та вуличних тварин біля вашого дому, а також транспортувати травмованих тварин служба “Зоодопомога”: http://wiki.1551.gov.ua/pages/viewpage.action?pageId=30409229

3. А організацій, котрі займаються пошуком дому для тварин найбільше, адже до такого виду допомоги може долучитись кожен охочий. Найпопулярніші групи у фейсбуку: Хочу Собаку, Котоярмарок, Адоптдонтстоп.

4. Також слід відзначити організацію “Додому”: https://www.facebook.com/dodomy.ua

Вона займається пошуком дому для тварин, шукає для них перетримку, допомагає зі стерилізацією та активно веде зоозахисну діяльність.

Як кожен із нас може допомогти безпритульним тваринам:

1. Нагодувати. Тут важливо пам’ятати, що допомога повинна бути якісною. Віддавати безпритульним тваринам зіпсовані харчі з дому може лише той, хто не боїться їх отруїти. Голодні тварини з’їдять навіть погані продукти, але наслідки від такої “допомоги” можуть бути смертельними.

2. Піклуватись про здоров’я тварин. Так, забрати їх всіх на зиму додому ви не можете. Але можете взяти старий одяг, картонні коробки та дошки і облаштувати їм на вулиці тепле місце. Такі матеріали вам нічого не коштуватимуть, але можуть врятувати тваринам життя. Також ви можете обробити собаку від паразитів, полікувати чи надати іншу необхідну допомогу.

3. Долучитись до діяльності організацій, котрі вже займаються допомогою тваринам. Їм, насправді, постійно потрібна допомога у різних напрямках, наприклад:

а) Відвідування притулків з тваринами, допомога у прибиранні, годуванні, з ремонтом.

б) Медійна допомога. Писати тексти про тварин, фотографувати їх для більш ефективного пошуку дому, піарити пости у соціальних мережах.

в) Фінансово. Кошти від небайдужих громадян йдуть на ліки для тварин, корм, просування інформаційних ресурсів, транспортування тварин тощо.

г) Участь у благодійних акціях та акціях підтримки зоозахсних ініціатив, агітація знайомих взяти тварину з притулку. Інформування людей про важливість стерилізації та допомогу тваринам.

д) Допомога із транспортуванням тварин до лікарні, до власників чи на перетримку. Ну і звісно ж, сама перетримка. Якщо ви не маєте змоги взяти до себе жити домашнього улюбленця, то дуже цінною була б допомога з тимчасовим доглядом за твариною. Аби собака чи кіт могли пожити не на вулиці, а в будинку, поки тварині шукають майбутнього власника.

Особливу увагу слід приділити стерилізації, адже одна стерилізована вулична тварина — це збереження сотні життів, а також сил і коштів на вирішення проблеми з великою кількістю безпритульних тварин.

“Якщо людина підбере пса, який помирає з голоду, і нагодує його – той ні за що не вкусить. І в цьому полягає принципова різниця між собаками і людьми .” Марк Твен

Навіть якщо ви не можете взяти тварину додому — будь-яка допомога буде важливою, адже лише людина здатна взяти на себе відповідальність за менших наших друзів.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти