Без фемінізму наш світ був би кардинально іншим. 12 фактів для тих, хто в цьому сумнівається

2988

Увіть собі реальну ситуацію: вересень 1968 року. Робота всіх закладів на Волл-стріт зупиняється. 10 000 чоловіків виходять на вулицю, щоб подивитися на одну – єдину дівчину, співробітницю банку Франсін Готтфрід, адже вона щоранку виходила з метро в обтягуючому светрі, що підкреслював груди. Коли ситуація досягла точки кипіння, начальник зателефонував дівчині і попросив більше не виходити на роботу. Зараз це важко уявити. Сучасні жінки можуть одягати що завгодно, не боячись при цьому зібрати багатотисячний натовп.

Тим, хто ще не визначився, чи варто підтримувати фемінізм і чи потрібен він взагалі, пропонуємо почитати цей текст Лілії Кім.

Що таке справжній фемінізм і чим він відрізняється від трешу, який вимальовується в деяких головах? У чому різниця між фемінізмом і мізандрією (чоловіконенависництвом)? Натрапила на статтю, де жінка люто викриває, як їй здається, фемінізм, а насправді кашу зі стереотипів і страхів суспільства, в якому жінок було століттями більше, ніж чоловіків, через постійні війни, а ідея хоч якоїсь рівноправності отруєна досвідом радянської формальної зрівняйлівки.

Фемінізм – це рух за рівні права. Не всі жінки феміністки. Деякі чоловіки є переконаними феміністами, навіть не підозрюючи про це, а просто оцінюючи людей за рівнем їх кваліфікації, а не виходячи зі статевих стереотипів, добровільно сплачуючи аліменти на дітей, беручи участь у їхньому житті і не вважаючи це за подвиг, ведучи бізнес з жінками і так далі.

Фемінізм НЕ стверджує, що жінки кращі за чоловіків. Також він НЕ стверджує, що чоловіки і жінки можуть однаково добре виконувати важку фізичну роботу. Він НЕ стверджує, що жінка повинна все волочити на собі одна.

Ось лише декілька цікавих запитань для роздумів:

  • Зараз право успадкувати майно свого батька будь-яка жінка вважає чимось природним. Як ви думаєте, скільки років тому ви б зустріли масу заперечень з цього приводу: що не зможете розпорядитися, все розтринькаєте, станете здобиччю альфонса і так далі?
  • Ви можете підписувати документи по бізнесу, договори купівлі-продажу тощо. Як ви думаєте, скільки років пройшло з моменту, коли це за вас міг зробити тільки батько, чоловік або брат?
  • Ви можете самостійно орендувати квартиру. Як ви думаєте, скільки років пройшло з моменту, коли це міг зробити тільки ваш чоловік?

  • Кожній з вас (ну гаразд, переважній більшості) здається, що право вирішувати, скільки у вас буде дітей, завжди було вашим. І як може бути інакше? А всього 80 років тому ніякої контрацепції у вас не було.
  • Якщо говорити про право розпоряджатися своїм тілом на власний розсуд, вступати у стосунки з чоловіками, що викликають потяг, і відмовляти іншим, мати комфортну для вас кількість партнерів, вирішувати чи одружуватись – скільки років вашій волі, як ви думаєте? Скільки років минуло з моменту, коли вам необов’язково бути незайманою при вступі у шлюб? Коли бути не незайманою і перший партнер не ваш чоловік – це окей? І як ви думаєте, скільки країн, де це окей, і скільки тих, в яких дівчина, що мала сексуальний досвід до шлюбу, – «зіпсований товар», а чоловік повинен мати його чим більше, тим краще?
  • Зараз професії секретаря і бухгалтера вважаються типово жіночими. Як ви думаєте, скільки років тому велися дискусії, чи може жінка бути телефонним оператором?

  • У вас напевно є вища освіта і, можливо, навіть не одна. Спробуйте вгадати, скільки років тому велася дискусія про доцільність в принципі навчати вас грамоті, щоб ви могли прочитати цей текст і написати коментар (можливо, висміюючий фемінізм).
  • Ким, на вашу думку, були Клара Цеткін і Роза Люксембург, завдяки яким радянська влада, намагаючись здаватися найпрогресивнішою у світі, дала рівні права чоловікам і жінкам аж у 1917 році, за кілька десятків років до європейських країн? Чому, на вашу думку, присвячене «жіноче» свято 8 Березня?
  • Ви, можливо, займаєтеся спортом у зручному, обтягуючому одязі. Як ви думаєте, скільки років тому кипіло обурення з приводу жінок, що катаються на велосипедах? Скільки років тому стало можна носити спідницю вище коліна? Яких країн більше: тих, де жінки можуть займатися спортом в шортах, або тих, де вони не можуть відвідувати один спортивний зал з чоловіками і носити одяг за власним вибором?

  • Якщо у вас є діти. Як ви думаєте, скільки років тому статевий контакт із дівчинкою 12 років став вважатися кримінально карним актом педофілії? Яких країн більше: де це незаконно або де це норма?
  • Як ви думаєте, скільки років тому заподіяння дружині тяжких тілесних ушкоджень стало вважатися незаконним? Яких країн більше: де це незаконно або де це норма і немає навіть статті, по якій можна притягнути за побиття дружини?
  • Як ви думаєте, скільки років тому у вас з’явилося право на аліменти після розлучення? Яких країн більше: тих, де право жінки на аліменти свято дотримується, або таких, де це порожня формальність або ж чоловік не зобов’язаний їх платити взагалі?

Всього якихось 100 років минуло. Ви спокійно, без проблем отримуєте у спадок нерухомість і можете бути партнером по бізнесу, підписуєте документи, отримуєте вищу освіту, вирішуєте, коли і за кого вам виходити заміж, коли і скільки дітей мати, можете розлучитися з чоловіком за особистою ініціативою і зажадати аліментів. І вам здається, що все це було завжди, адже всі ці зміни відбувалися так повільно, через такий колосальний опір, що часто одного життя не вистачало, щоб їх втілити. І ви хочете викривати фемінізм. Замість подяки і питання, що ви можете зробити, щоб віддати шану тим, хто зробив для вас все перераховане «нормою».

Хто все ще хоче заперечувати, що все це сталося саме по собі завдяки науково-технічному прогресу, подивіться на карту світу і виділіть країни, де є інтернет, стільниковий зв’язок, антибіотики, холодильники, банки, транснаціональні корпорації і високотехнологічні галузі. Але, якщо б ви там народилися – можливо, ваша мати або дочка не мали б нічого з перерахованого вище, тому що там не було фемінізму.

І ще питання для роздумів про те, щоб зробити свій внесок у рух, який дав вам все це:

1. Як ви думаєте, скільком жінкам відмовляють у роботі при наявності вищої кваліфікації тільки на підставі стереотипу, що це не жіноча робота?

2. Як ви відреагуєте, дізнавшись, що за один і той же набір обов’язків і досягнення ваш колега-чоловік отримає в 2 рази більше, тому що «йому ж сім’ю ще треба годувати»?



• не пропусти