6 форматів відносин, що набувають популярності у людей, які розчарувались в традиційному шлюбі

3017

Сім’я – це найстійкіша форма взаємин, яка не змінювалася століттями. Проте, у сучасному динамічному світі все частіше виникають дискусії стосовно доцільності традиційного, перевіреного часом шлюбу. Сучасність вносить свої корективи: сучасна нуклеарна сім’я перестала бути єдиним варіантом відносин.

1. Гостьовий шлюб

Гостьовий шлюб стає все більш популярним. Він передбачає, що подружжя не живе разом і не веде загальний побут, а періодично зустрічається на нейтральній території, або один у одного в гостях. Іноді люди обирають таку форму шлюбу під тиском зовнішніх обставин, найчастіше роботи. Уявіть, що одному з подружжя запропонували контракт в іншій країні, а у другого кар’єра стрімко пішла у гору в рідному місті. Однак це може бути і цілком усвідомлений вибір. Скажімо, партнери можуть домовитися бачитися тільки на вихідні або декілька разів на тиждень, а в інші дні кожен буде зайнятий собою і не стане зриватися на близькій людині через поганий настрій чи особисті проблеми. Крім того, в такому шлюбі у людей набагато більше особистого простору і свободи.

При цьому важливо розуміти, що гостьовий шлюб не передбачає зрад, люди як і раніше вірні і близькі один одному, просто вони не бачаться щодня.

Звичайно, зважитися на такий крок буває непросто, оскільки на нас все ще сильно тисне традиційне уявлення про те, як має бути. По при все, психологи кажуть, що подібна форма відносин особливо підходить парам зі стажем, коли діти вже виросли і роз’їхалися. Часто за багато років у подружжя накопичуються роздратування і втома, шлюб опиняється на межі розпаду. Щоб цього уникнути, можна роз’їхатися по різних будинках або квартирах і спробувати гостьовий шлюб.

Такі шлюби часто обирають представники шоу-бізнесу. Одна з найяскравіших пар Голлівуду – актриса Хелена Бонем Картер і режисер Тім Бертон теж виявили бажання бачитися не щодня. Спочатку вони жили в різних країнах, а потім стали сусідами. Так, в кінцевому підсумку їх шляхи розійшлися, але пара прожила в гостьовому шлюбі 13 років, за цей час у них народилися син і дочка.

© ASSOCIATED PRESS / East News

Одна з форм гостьового шлюбу – переривчастий шлюб. У такій сім’ї партнери живуть разом, але в певний момент можуть роз’їхатися на будь-який обумовлений термін. Причини можуть бути найрізноманітніші: від втоми до робочої необхідності.

2. Вільний, або відкритий, шлюб

© depositphotos

Партнери, що знаходяться у вільних відносинах, проголошують незалежність і говорять один одному: «Так, зараз мені добре з тобою, але якщо з кимось іншим я теж можу отримати задоволення, то чому би й ні».

Такі відносини можуть бути закритими і відкритими. У закритому варіанті подружжя вважає зраду нормою, але при цьому намагається, щоб їх партнер не дізнався про захоплення на стороні. У відкритому шлюбі пара заздалегідь домовляється про те, що у кожного можуть бути романи на стороні. Цей варіант передбачає повну відвертість: партнери навіть можуть обговорювати свої романи, оскільки вони домовилися ніколи не брехати і розділяти всі емоції один одного. Заради справедливості варто відзначити: такі відносини все ж досить рідкісні і, як правило, тривають не дуже довго.

Наприклад, актриса Гвінет Пелтроу і її чоловік музикант Кріс Мартін практикували відкритий шлюб, який тривав 10 років, і навіть після розлучення зберегли теплі дружні стосунки.

© Colin Young-Wolff / Invision / AP / East News

Звичайно, вільний шлюб не підійде ревнивим людям. Він більше годиться для любителів експериментів або для тих, хто вступив у цей союз не стільки з любові, скільки через якісь інші інтереси, наприклад матеріальні або заради статусу. Також у відкритому шлюбі є небезпека, що лише один з подружжя отримує від цього задоволення, а другий тільки приймає умови з бажання зберегти відносини.

3. Обмежена часом сім’я

Це відносно нова форма взаємовідносин, коли шлюбний союз укладається на певний час, наприклад на 5 років. Після цього терміну відносини вважаються автоматично розірваними, а партнери, зваживши всі за і проти, приймають рішення: або вони розлучаються, або знову укладають шлюб на якийсь термін, або живуть разом вже безстроково.

На користь такого варіанту відносин можна сказати, що сучасний світ дуже мінливий. Може змінитися як сама людина, так і її система цінностей, плани на майбутнє. Так, ви хотіли прожити з цією людиною все життя – з такою, якою вона була раніше, але що якщо вона стала іншою або перестала здаватися вам привабливою? Можливо, ви зрозуміли, що у вас різні погляди на майбутнє і різні цілі. Наприклад, один із вас захотів дитину, а другий – ні.

4. Динамічна сім’я, або союз, заснований на рівноправ’ї

© WAVERLY FILMS / Album / EAST NEWS

Класичний варіант сім’ї, де чоловік – годувальник, а жінка – берегиня домашнього вогнища, стає пережитком минулого. На зміну йому прийшли відносини, де ролі партнерів приблизно однакові.

Такий союз передбачає, що обидві людини – зрілі і самодостатні особистості, які вступили у шлюб в пошуках гармонії, щастя і можливості спільного розвитку. Не дивно, що гендерні відмінності всередині подібних сімей все більше стираються, а в основі відносин лежить поняття «командна робота». Якщо обоє з подружжя будують кар’єру і приблизно однаково заробляють, значить і обов’язки з ведення побуту також логічно розділяти. Крім того, оскільки зараз жінки можуть реалізовуватися і заробляти більше за чоловіків, то нерідко саме батьки йдуть в декрет і займаються вихованням дітей. Звичайно, в нашій країні така практика ще не дуже поширена, але тенденція явно простежується.

Такі шлюби ще можна назвати динамічними. У центрі цієї сімейної конструкції завжди стоїть індивід, вірніше навіть індивідуальність кожного з партнерів. Ніщо вас не обмежує, окрім вашого особистого вибору. Ви самі обираєте комфортний для вас стиль життя: якісь правила можна взяти із традиційної сім’ї, а від якихось застарілих норм краще відмовитися або трансформувати їх.

5. Відносини у віртуальному просторі

© Her / Annapurna Pictures

Звучить досить дивно, але саме такий формат відносин може стати однією з головних тенденцій. Сучасні технології вже дозволяють легко підтримувати відносини на відстані. Це чимось схоже на гостьовий шлюб, тільки без реальних зустрічей, коли основне спілкування відбувається у віртуальному світі. Більш того, з розвитком штучного інтелекту стало можливим завести собі віртуальну дівчину, яка відтворює поведінку реальної подруги.

© Ex Machina / DNA Films

Треба відзначити, що в XXI столітті людям притаманна певна двоїстість: з одного боку, ми страждаємо від нестачі спілкування і страждаємо без відносин, з іншого – у нас підвищується тривожність, коли стосунки зав’язуються. Можливо, ми боїмося розчинитися в іншій людині, втратити свободу і незалежність. Отже віртуальні відносини можуть допомогти, якщо ви хочете мати близьку людину, але не готові присвячувати їй весь свій час і самі обираєте частоту та інтенсивність спілкування.

З мінусів можна виділити неможливість відчути іншу людину у всій її повноті, а також відсутністьт фізичного контакту. Правда, сучасна молодь взагалі відноситься до сексу набагато спокійніше і вступає в інтимні стосунки пізніше і рідше, ніж мілленіали.

До речі, той факт, що ми стали більше часу проводити у соцмережах і віртуальному просторі, породив багато нових понять.

Наприклад, сьогодні досить поширені мікрозради: лайки під фотографіями колишніх коханих або довгі таємні листування зі знайомими і колегами. Також соцмережі породили таке поняття, як орбітинг, коли один співрозмовник тримає іншого на своїй орбіті: дивиться «сторіз», пише коментарі, але ніколи не пише приватні повідомлення і вже тим більше не спілкується наживо. До того ж, у XXI столітті з’явився особливий тип відносин під назвою сітюейшеншіп. Він означає приблизно наступне: ви не позиціонуєте себе як пару, ви швидше за просто друзі, але при цьому кожен розуміє, що це дещо більше, ніж просто дружба.

6. Сінглісти

https://www.instagram.com/p/BwzHvvDFN8w/?utm_source=ig_web_copy_link

Сінгли – це люди, які зробили свідомий вибір на користь самотності. Сьогодні людина заводить сім’ю не тому, що так прийнято або через економічну доцільність, а просто тому, що їй цього хочеться. При цьому комусь може бути комфортніше жити поодинці, не вступати у серйозні стосунки і не мати дітей. Раніше у людей просто не було такої можливості, адже вижити самостійно було дуже складно, а сьогодні статистика показує, що кількість одинаків зростає у багатьох країнах.

Перевагою життя без сім’ї є можливість сфокусуватися на інших важливих речах: науці, мистецтві, подорожах. Напевно, тому багато творчих людей вважають за краще не обмежувати себе шлюбом: Джаред Лето, Леонардо Ді Капріо, Шарліз Терон і багато інших зірок ніколи не одружувалися. Також у сінглістів відкривається більше простору для свободи. При цьому можна не відмовляти собі в легких романтичних захопленнях.

Соціолог Ерік Кліненберг навіть написав книгу, де пояснив вибір сінглістів. Він провів сотні інтерв’ю з одинаками і знайшов докази того, що вони мають краще психічне здоров’я порівняно з тими, хто живе у шлюбі.

Незвичайною формою сінглізма стала сологамія, тобто одруження із самим собою. Звучить трохи самозакохано, але тренд набирає обертів, особливо серед жінок. ЗМІ досить широко висвітлювали такого роду весілля фітнес-тренера з Італії Лаури Меси, а також британок Софі Таннер і Грейс Гелдер.

Основна ідея сологаміі полягає у тому, що ти даєш сам собі ритуальну обіцянку прийняти і любити себе, а також дбати про своє благополуччя. Ініціатори подібних шлюбів влаштовують на свою честь урочисті церемонії, запрошують гостей – все точно так, як на звичайному весіллі, тільки без другої половинки.

Ви бачите необхідність у нових формах шлюбу або вам здається, що традиційну сім’ю ніщо не замінить?