Чудова Рига: місто з найбільшою у світі колекцією будівель в стилі модерн

1777

Югендстиль або стиль модерн, або арт-нуво був популярний в Європі у другій половині 19-го – початку 20-го ст. Як архітектурний стиль, Югендстиль досить неоднорідний – він варіюється від міста до міста. Вхідні павільйони паризького метро, ​​Будинок Бальо авторства Гауді в Барселоні, московський готель “Метрополь” – все це приклади югендстиля. Але найбільшою концентрацією архітектури у цьому стилі славиться Рига – центральні ризькі вулиці просто усіяні будинками з вигадливими рослинними декорами, масками жінок і ліпниною у вигляді драконів та інших міфічних істот.

Рух у стилі модерн виник в 1890-х роках. Основним принципом цього стилю була ідея про те, що мистецтво повинно бути частиною всього навколо.

Натхненний природою і її формами революційний художній стиль почали застосовувати в живописі, скульптурі, ілюстраціях, ювелірних виробах, дизайні інтер’єру, і, перш за все, в архітектурі. Стиль вперше з’явився в Англії, і незабаром поширився по всій Європі і Сполучених Штатах. Хоча цей стиль називали по різному в різних країнах, в основному були прийняті назви модерн, ар-нуво або югендстиль.

Будівля на вулиці Альберта, побудована за проектом Михайла Ейзенштейна. Хоча вона дуже популярно серед туристів, подібна до дуже багато прикрашеного різновиду югендстиля не є типовою для Риги. Хороший приклад ризької архітектури у стилі модерн, в якому поєднуються раціональність і декор. Проект цього будинку на вулиці Смілшу розробив Костянтин Пекшенс.

Популярність модерну почала падати в 1910 році, але приклади цієї прекрасної архітектурної форми як і раніше є одними з найпопулярніших серед туристів по всій Європі. Брюссель, Барселона, Париж, Відень … у всіх цих містах є багато відомих будівель у стилі модерн. Проте, в Європі є місто, в якому можна знайти найбільшу в світі колекцію будівель у стилі модерн. Це Рига.

Столиця Латвії була заснована в 1201 році і є найбільшим містом в країнах Балтії. У Ризі живе близько однієї третини населення Латвії, а центр цього прекрасного міста був внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Буквально переповнена модерном і прикладами дерев’яної архітектури XIX століття, Рига привертає все більше і більше відвідувачів щороку, в основному завдяки дешевим авіарейсам до Латвії з інших європейських міст.

Всього в Ризі можна нарахувати близько 800 будівель у стилі модерн. Така вражаюча кількість є результатом економічного і демографічного буму, який Рига зазнала в кінці XIX – початку XX століття. А саме в цей час на піку популярності був стиль модерн.

Розширення Риги призвело до зносу старих будівель, які оточували середньовічний центр міста, і будівництва нових будівель, бульварів і садів. Багаті рижани використовували свої накопичення, щоб побудувати величні будівлі, в той час як місцеві архітектори перейняли європейський стиль, який був популярний в той час.

В даному випадку, це був стиль модерн. Більшість будівель були побудовані в центральній частині міста, а також кілька прикладів модерну з’явилися в Старому місті Риги. Майже половина будівель у стилі модерн в місті були створені завдяки архітекторам Михайлу Ейзенштейну і Костянтину Пекшенсу.



• не пропусти