Абоський замок, середньовічна пам’ятка Фінляндії (16 фото)

600

Абоський замок (швед. Åbo slott, фін. Turun linna) у фінському місті Турку був побудований в кінці XIII століття шведами. Спочатку він мав вигляд укріпленого табору. У XIV-XV столітті замок був істотно розширений. Перші замкові будівлі були зроблені з сірого граніту, згодом він був замінений на цеглу і вапняк.

Головна, середньовічна фортеця замку носить прямокутну форму. Із західного та східного боку її прикрашають чотирикутні вежі. Головна будівля Абоського замку розходиться в дві сторони, на зразок крил, і досягає чотирьох поверхів у висоту. У середні століття внутрішній двір замку прорізала проміжна стіна, що відокремлює палацову частину фортеці від нижньої, службової. Згодом вона була знесена. У XV столітті перед головною будівлею була побудована Передня фортеця, що стала додатковим зміцненням Абоського замку.

Основне призначення фортеці Турку – військове (захисне і як місце розташування гарнізону), з часом було замінено на адміністративне. У Середні століття шведські королі жили тут при відвідуванні Фінляндії, а починаючи з XVII століття, після руйнівної пожежі 1614, замок і зовсім став використовуватися в якості сховищ (королівського зерна, вина тощо) та обласної в’язниці. У XVIII-XIX ст. Абоський замок служив арсеналом шведської армії і, зокрема, казармою для королівської флотилії Швеції. З кінця XIX столітті в стінах фортеці працює міський Історичний музей. У замковій каплиці проводяться красиві весілля. На території Або розташовується ресторан, в якому можна замовити бенкет в середньовічному стилі.

Абоський замок, Фінляндія (1)

Абоський замок, Фінляндія (2)

Абоський замок, Фінляндія (3)

Абоський замок, Фінляндія (4)

Абоський замок, Фінляндія (5)

Абоський замок, Фінляндія (6)

Абоський замок, Фінляндія (7)

Абоський замок, Фінляндія (8)

Абоський замок, Фінляндія (9)

Абоський замок, Фінляндія (10)

Абоський замок, Фінляндія (11)

Абоський замок, Фінляндія (12)

Абоський замок, Фінляндія (13)

Абоський замок, Фінляндія (14)

Абоський замок, Фінляндія (15)

Абоський замок, Фінляндія (16)