Купівля житла – перевірка нерухомості по крокам

67

Купівля квартири чи будинка — це серйозна справа. Так само ретельно як перевіряється стан житла слід перевіряти і гарний стан його документів.

Завдяки відкритим даним, які публікує держава, ми можемо перевірити історію нерухомості в державних базах даних. Через доступ до такої інформації маємо змогу впевнитись в тому, що нерухомість немає боргів, власники мають гарну репутацію, стосовно житла немає судів.

Розбираємо по кроках як перевірити нерухомість перед покупкою.

Реєстр нерухомості

Право власності на нерухомість виникає з моменту реєстрації майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Отже, в першу чергу перевіримо житло через реєстр нерухомості. Для перевірки майна нам знадобиться ПІБ власника нерухомості та його ІПН (за наявності).

В реєстрі нерухомого майна ми дізнаємось хто дійсно є власником житла, коли майно було придбано, який документ є підставою для реєстрації права власності, перевіримо площу майна, для житлових будинків в реєстрі вказуються присадибні будівлі, тощо.

В сукупності цих факторів ми можемо підтвердити для себе, що з нерухомістю все добре або навпаки помітити фактори які або не були озвучені продавцями, або просто викликають питання.

Таким фактором може бути нещодавна купівля майна, наприклад – менше року. Тоді можливо дізнатися про причину такого скорого продажу нерухомості.

Перевірка арештів та обтяжень

Реєстр нерухомості, крім інформації про житло, включає в себе дані про обтяження, такі як іпотека та арешти накладені державними органами.

Якщо щодо майна або його власника будуть в наявності записи про заборону відчуження, то при перевірці ми про це дізнаємось.

Наявність арешту зумовлює заборону продажу нерухомості до його зняття. А в разі коли майна перебуває під іпотекою, то продаж можливий тільки за згодою іпотекодержателя.

Тому перевіряти арешти та заборони на продаж майна перед його покупкою – це обов’язкова дія покупця.

Перевірка судових реєстрів

Наступним кроком перевірки житла є ознайомлення із судовими реєстрами. Для цього нам потрібно перевірити власників нерухомості за судовими справами, зробити це можливо в сервісі Сканбі.

За наявності судових справ їх можливо умовно поділити на дві категорії: судові справи щодо нерухомого майна, судові справи що власників нерухомості.

В справах про житло нас цікавлять категорії справ щодо стягнення заборгованості по комунальній платі, поділ майна подружжям, справи про спадкове майно, тощо. Тобто нам важливо перевірити чи не є предметом судової справи квартира чи будинок.

Друга умовна категорія справ – це судові справи щодо власника нерухомості. До таких справ можливо віднести уголовні справи, адміністративні правопорушення, стягнення заборгованості за кредитами. Така перевірка дасть нам впевненість в добрих намірах продавця або навпаки.

Перевірка боргів

Під боргами розуміється наявність виконавчих проваджень щодо власника нерухомості.

Виконавче провадження — це процес примусового стягнення боргу державним або приватним виконавцем з боржника. Борг може виникнути, якщо людина вчасно не сплатила штраф за порушення правил дорожнього руху, за несплату комунальних послуг, за рішенням суду про стягнення боргу або за прострочення сплати аліментів.

Перевірка боргів має практичне значення: за наявності боргу у власника житла угоду про купівлю-продаж не можливо оформити, оскільки законодавством заборонено продаж майна боржників.

Якщо власник квартири або будинку перебуває в реєстрі боржників, то договір не буде зареєстровано до погашення всіх боргів.

Зверніть увагу, якщо власників нерухомості кілька – то обов’язково перевірити всіх співвласників в реєстрі боржників, це правило стосується і перевірки за судовими справами.

Висновки

Перед покупкою житла варто перевірити його в державних реєстрах. Завдяки цифровим реєстрам таку перевірку можливо зробити швидко і в зручний для покупця час. Аналіз державних баз дасть впевненість для покупця, що з майбутньою покупкою все гаразд та зможе запобігти від втраченого часу або шахраїв.

Юрист сервісу Scanbe.io,
Дмитро Червенюк