Поради від чехів – що робити у Празі

457

Майже через 30 років після оксамитової революції чеська столиця все ще розвивається, уособлюючись своїми новими культурними пам’ятками та різноманітними стравами та напоями.

Смак грузинської кухні

Празька кулінарна арена відрізняється різноманітністю. Зараз в тренді смачна грузинська кулінарія, яка набуває популярності, але все ще не дуже розповсюджена у світі. На щастя, маленька, але енергійна місцева грузинська громада докладає зусиль, щоб виправити цю несправедливість. У майже завжди повному ресторані, відомому своїми супами, «Polévkárna Manana», невгамовна власниця Манана Тоідзе готує різноманітні супи (велика миска коштує 3 євро), включаючи ситний м’ясний та горіховий харчо, а також такі міжнародні фаворити як мінестроне. Її співвітчизниця Лела Кукава створила неподалік Fair Food Bistro, що ховається в тихому куточку в центрі міста. У неї працюють біженці, які готують рідні страви. Крім того її домашній ресторан також пропонує безглютенові та веганські варіанти. Обидва заклади харчування можуть похвастатися хорошим вибором страв на обід та подають хачапурі, грузинську плойку, від якої неможливо відмовитися, спробувавши хоч раз.

  • Polévkárna Manana: Bělehradská 77. Fair Food Bistro: U Nemocnice 4, fairfoodclub.cz, обидва відкриті пн-пт

Дирижаблі і скло

Photo by: Jan Slavík; License: CC BY-SA 4.0

Величезні знаки та висловлювання на простому на перший погляд центрі сучасного мистецтва DOX є єдиною підказкою, що натякає на сюрпризи, яку чекають на відвідувачів всередині. Центр, який в минулому житті був фабрикою, відкрився в 2008 році і характеризує трансформацію постіндустріального внутрішнього передмістя. DOX швидко став користуватися великою популярністю у празькому мистецькому світі, демонструючи відомі місцеві та міжнародні об’єкти. На терасі кафе можна зблизька побачити дерев’яний дирижабль, що розташований кілька метрів над землею. Прибудований до будівлі у 2016 році, дирижабль служить простором для мистецтва та виставок. Крім того тут можна побачити виставки всесвітньо відомої чеської архітекторки Єви Іржичної, яка відома тим, що використовує скляні та ефірні структури для своїх експонатів.

  • Poupětova 1, dox.cz, не працює по вівторкам.

Їжа для тіла та душі

Жоден бібліофіл не повинен пройти повз доброзичливого невеликого видавництва та книгарні PageFive, що спеціалізується на культурі, включаючи публікації про Чехію, мистецтво, архітектуру та міжнародні твори, які не зустрічаються більш ніде в країні. Книги друкуються англійською та чеською мовами. Серед англійських видань можна знайти журнали та книги з архітектури, які чудово прикрасять та додадуть барва вашому журнальному столику вдома. Також є плакати на продаж. На цій же вулиці розташований ресторан Bistro 8 з інтер’єром сучасних закусочних, де подають творчо приготовані страви з різних країн світу. Багато схожих ресторанів знаходиться у внутрішніх передмістях, таких як Карлін та Виногради. У робочі дні в ресторані пропонують міжнародні супи, а в якості основного блюда може бути овочеве каррі або паста. У вихідні дні Bistro 8 пропонує бранчі.

Вдихніть свіже повітря

Photo by: Iliusvla; License: CC BY-SA 3.0

Якщо є час, спробуйте виїхати в долину Дивока Шарка, одну з частин міста, яку не зачепили трансформації після 1989 року. Сядьте на трамвай №20 або №26 від Dejvická до терміналу. Всього за декілька метрів від аеропорту пейзаж значно зміниться. Потім можете слідувати за численними любителями піших прогулянок. Зайшовши в долину та слідуючи за струмком, що бурхливо обтікає закручений каньйон, вся ваша суєта залишиться позаду. Далі по маршруту слідує популярний басейн під відкритим небом, а долина стає ширшою – м’якший та ніжніший пейзаж приходить на зміну величним горам. Похід найзручніше буде закінчити в Jenerálka або Podbaba, обидва з яких мають зручні автобусні сполучення до метро.

Чеський дизайн

Дизайн процвітає в Чехії, яка вже встигла прославитися на міжнародній арені. Різноманітні елементи інтер’єру можна придбати в Czech Design. Звичайні та інтернет-магазини мають еклектичний та доступний вибір предметів, від вітальних листівок до кераміки, виготовленими провідними та починаючими місцевими дизайнерами. Зверніть увагу на надувні іграшки для тварин від Лібуше Ніклови – ретро-класику 1970-х та мінімалістичні рюкзаки Braasi.

Пікнік з панорамою

Photo by: Chmee2; License: CC BY-SA 3.0

Візит можна доповнити пікніком з найкращим видом в місті. Трав’янисті простори парку Riegrovy Sady ідеально підходять для імпровізованих ігор чи фрісбі. Riegrovy Sady – одне з найпопулярніших місць для обіду альфреско, а Prague Picnics можуть поклопотатися про ваш перекус. Краще обрати місце на схилах, що виходять на північ, адже з них відкривається ефектна панорама історичного центру. Розстеліть ковдру, вмостіться зручно та приєднайтеся до захопливого ритуалу споглядання як сонце повільно заходить за Празький замок.

  • Вхід до парку Riegrovy Sady з вулиці Італьська; Prague Picnics, Žitná 50, Praha 2, praguepicnics.cz, набори коштують від 15 євро і можуть бути доставлені

Прага, яка здавна користується популярністю серед тих, хто хоче вирватися з рутини та відпочити на вихідних, приваблює відвідувачів протягом цілого року, але початок осені, лютий та березень трохи спокійніші періоди. Більше того, місто виглядає особливо чаруюче, оскільки листя взимку перетворюються на золото або ж все вкрите снігом, якщо температура значно нижче нуля. Культурний центр Чехії, Прага, є місцем проведення низки міжнародних заходів та фестивалів, включаючи Bohemia Jazz Fest, Prague Beer Fest, PokerStars EPT, Czech Design Week, Global Champions Prague Playoffs та багато іншого. І все це напротязі цілого року.

Прага – це місто, яке здається в моді. Прага – це чудове, добре збережене середньовічне місто з багатою історією, просторими парками, нічним життям у стилі Лас Вегасу та натяком на романтику. Вона займає особливе місце в серці кожного, хто хоч раз там побував. Тож не відкладайте свою поїздку, навіть без конкретного плану Прага здивує та зачарує вас.