Сьогодні українці святкують Введення Богородиці у храм: традиції, прикмети і що не можна робити в свято

    9

    Християни Східного обряду 4 грудня святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці. Це свято входить до переліку 12 великих церковних свят. Воно було встановлене церквою ще в кінці IV століття і пов’язаний з народженням Діви Марії і визначенням її подальшої долі.

    Як відомо, батьки Пресвятої Діви Марії праведні Іоаким і Анна, будучи бездітними, дали обітницю, що якщо у них народиться дитя, то вони віддадуть його на службу Богові у Єрусалимський храм. Бог прислухався до їхніх молитов і подарував їм доньку. Коли дівчинці виповнилося три роки, батьки привели її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька хрестителя Іоана Предтечі. Тут Пресвята Богородиця перебувала тривалий час аж до заручин з Йосифом Обручником.

    У календарному циклі українського народу Введення у храм Пресвятої Богородиці завершує осінній сезон і починає зимовий. З ним традиційно пов’язані певні народні прикмети, звичаї і традиції. Наприклад, від Введення до Благовіщення вже не можна копати землю. Також існує прикмета, що хто перший зайде в цей день в будинок (як і на Різдво і Новий рік), той буде першим “полазником”, тобто тим, хто приносить добро чи якесь лихо. Вважалося, що якщо це буде молодий чоловік, то це хороший знак, а якщо старий, то це не до добре.

    З приводу свята не рекомендують влаштовувати пишних урочистостей. Достатньо обмежитися сімейним обідом або вечерею. Крім того, не можна укладати шлюб або здійснювати вінчання, оскільки триває Різдвяний піст.

    Також в цей день не можна займатися побутовими справами на кшталт прання або шиття. Будь-які заняття, які вимагають значних фізичних зусиль, краще відкласти.



    • інші новини