Хто кому мати. В УПЦ КП прокоментували пам’ятник Володимиру в Москві

    2048
    Встановлений у Москві пам’ятник київському князю Володимиру є спробою Кремля акцентувати увагу людей на тому, що хрещення Русі відбулося в Росії, а не у Києві

    Про це у програмі “Відповіді” з Ольгою Лень на Еcпресо.TV заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

    За його словами, те, що Росія вирішила встановити пам’ятник князю Володимиру поруч з Кремлем, є черговою спробою держави переписати історію.

    “Так, князя Володимира поставили, лишилося тільки річку Москву перейменувати у Дніпро і сказати, що ось тут було хрещення Русі, ось тут був центр, звідки все пішло. До речі, хтось із мудрих сказав, що Росія – це країна з непередбачуваним минулим. Там історія переписується, на догоду нинішній політичній ситуації теж її намагаються переписати, але насправді історію не можна перемінити. Якщо хрещення було в Києві 988 року”, – наголосив Зоря.

    Він зазначив, що спочатку були запроваджені київська Метрополія і церква в Києві, а вже потім вони почали розповсюджуватися по всій Русі й далі.

    “Ну хто кому є мати? Як вони кажуть, що російська церква є матір’ю для української церкви. Ну як може бути мати молодша на 150 років від дочки? Не буває такого. Мачуха може бути молодшою від дочки”, – підсумував Зоря.