Володимир Зеленський представив план перемоги України

    1

    16 жовтня президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді, вперше публічно представивши план перемоги. Хоча всі деталі не були розкриті, озвучені основні кроки, спрямовані на завершення війни. Президент наголосив, що при підтримці цього плану війна може закінчитися вже наступного року.  

    Основні пункти плану перемоги 

    1. Запрошення України до НАТО 

    Зеленський закликав забезпечити офіційне запрошення України до НАТО вже зараз, що може значно посилити обороноздатність країни. 

    2. Посилення оборонних можливостей 

    План передбачає зміцнення оборони, включно зі зняттям обмежень на удари по рф, подальші операції ЗСУ на її території, а також збиття російської авіації спільно з партнерами та доступ до розвідданих. 

    3. Стримування росії 

    Пропонується впровадження комплексного неядерного пакета стримування, що захистить Україну від будь-якої воєнної загрози з боку росії. 

    4. Розвиток економічного потенціалу та санкцій 

    Йдеться про зміцнення стратегічного потенціалу України та подальше посилення санкцій проти агресора. 

    5. Післявоєнна стратегія 

    У рамках плану українські військові мають використовувати свій досвід для посилення оборони НАТО та Європи, що включає заміну американських військових в Європі українськими. 

    Зеленський зазначив, що є ще три секретні додатки до пунктів 2, 3 і 4, які вже були презентовані партнерам. План перемоги вже обговорено з президентом США Джо Байденом, а також кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом, однак їхні коментарі наразі не оприлюднені. 

    Ще в листопаді 2022 року президент представив свою Формулу Миру, яка включала 10 пунктів, необхідних для припинення війни: радіаційна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення полонених, відновлення територіальної цілісності, виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та підтвердження закінчення війни. 

    Цього тижня план перемоги буде презентовано стратегічним партнерам на зустрічі у Рамштайні, що відбудеться 18 жовтня в Німеччині. Очікується, що це стане важливим кроком у забезпеченні міжнародної підтримки для завершення війни.